Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chiropraxe v ČR: Co byste měli vědět, než si necháte prokřupnout záda?

14. ledna 2021 | 10:00

Zablokovali jste si záda a hledáte chiropraktika, který vás prokřupne? Ještě než se s takovým požadavkem na někoho obrátíte, zjistěte si toho o chiropraxi víc. Co všechno byste měli vědět, nám řekne Alena Kačinetzová, rehabilitační lékařka, která se ve své praxi věnuje také chiropraktickému ošetření páteře.

1. Co je chiropraxe?

Slovo je odvozeno z řeckého cheiros (ruce), a při chiropraxi se tedy různými manuálními technikami odblokovávají páteř a klouby. Jednou z metod je i tzv.  nárazová manipulace, které se lidově říká prokřupnutí. Při neodborném provedení napáchá víc škody než užitku. Zatímco v anglosaských zemích má chiropraxe tradici, v České republice nepatří mezi oficiální lékařské obory. A proto byste se dříve, než někomu svěříte svá zablokovaná záda, měli vybavit informacemi.

2. Kdo je chiropraktik a jaké má vzdělání?

Tím, že u nás nemá chiropraxe oficiální status, můžete jako pacient tápat, kdo vlastně je chiropraktik a jaké má mít vzdělání. Lékařský titul je v tomto případě nezbytný, protože zmíněné manuální techniky vedoucí k odblokování páteře a kloubů může v ČR provádět pouze lékař, který navíc absolvoval kurz manuální medicíny. „V praxi to bývají nejčastěji ortopedi, rehabilitační lékaři nebo neurologové,“ říká doktorka Alena Kačinetzová s tím, že je pak na tomto odborníkovi, aby vyhodnotil, jestli je možné bolest odstranit manuálně.

3. Kdy může prokřupávání ublížit?

Prokřupávání páteře a kloubů má svá rizika. Když necháme stranou neodborné napravování, které vám může ublížit, tak ani při správném provedení není tato technika úplně nevinná. „Blokáda se sice uvolní a vám se uleví, to stejné místo se vám ale může znovu zablokovat. A po opakovaném prokřupávání se poničí drobné chrupavky a klouby a potíže se stanou chronickými a neléčitelnými. Mnohem důležitější je proto zjistit, proč k blokádám dochází, a poradit klientovi, jak má změnit své pohybové návyky,“ říká lékařka.

4. Jaký je rozdíl mezi chiropraktikem a fyzioterapeutem?

Na rozdíl od lékaře-chiropraktika fyzioterapeut nesmí zmíněné nárazové manipulace neboli prokřupávání provádět. „Odstranit bolesti zad ale může různými postupy jak chiropraktik, tak fyzioterapeut, nedá se zobecnit, s čím se na koho obrátit. Může být špatný chiropraktik a skvělý fyzioterapeut, a naopak. Není to o profesi, ale o tom, jaký má člověk přístup a jak se vzdělává,“ podotýká lékařka a ilustruje to na sobě. „I když jsem dvouatestovaná lékařka, absolvovala jsem vedle manuální medicíny i kurzy fyzioterapie, reflexní terapie a akupresury, naučila jsem se pracovat s tejpy.“

5. U koho začít, když vás bolí záda?

Lepší než si coby laik hledat na internetu rozdíl mezi fyzioterapeutem, chiropraktikem a ještě třeba ortopedem, rehabilitačním lékařem a dalšími odborníky je začít u praktického lékaře. Nejprve je totiž potřeba zjistit, jestli vás záda nebolí od něčeho jiného, než jsou kosti, klouby a šlachy. „Problémy s páteří mohou mít původ v jiných orgánech a signalizovat např. žlučníkový záchvat, žaludeční vředy, ledvinovou koliku, infekci močáku, nádor nebo infarkt,“ upozorňuje doktorka Kačinetzová. Když se potvrdí, že vás vážně bolí záda, pošle vás praktik ke specialistovi.

Autor: taj
Video se připravuje ...