Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Jak poznat kvalitní biopotraviny?

3. září 2010 | 16:45

Bylo nebylo, bio nebio. Módní trend, rozmařilost anebo konečně rozumná alternativa? A pro koho? Přívlastek Bio se dnes přidává k ledasčemu. Na regálech v biosekcích supermarketů vidite astronomické ceny za pár gramů čokolády, bio banány jsou také dvakrát dražší než normální. Jak to vůbec může někdo kupovat. A proč? Co to vlastně BIO znamená? Podívali jsme se na bio trochu netradičně.

Řeč je o centralizovaném značení výrobků, které jsou pěstovány a vyráběny v co nejpřirozenějších podmínkách. Pěstují se na kvalitní půdě, která nebyla několik let chemicky hnojená, díky tomu obsahuje více minerálů než půda klasická.

Rostliny nejsou chemicky stříkané - protože žijí na kvalitní půdě, nejsou tak náchylné k různým chorobám a škůdcům. Bio dobytek se pase na pastvinách, není krmen masokostní moučkou, má mnohem větší výběh než neBIO dobytek.

Čili BIO znamená respektovat přírodu, zvířata, dobytek, rostliny, planetu... I zpracování potravin probíhá bez chemických látek, bez "É-ček", glutamanu sodného a dalších atraktivních leč nepřirozených látek.

Má smysl BIO oběd?

V obědu bude méně chemikálií. To neznamená, že bude zdravý. Nejdůležitější je výživová hodnota stravy. Pokud jíme něco nezdravého, punc BIO to nezmění. Takový BIO uherák se vašemu tělu určitě líbit nebude.

Na druhou stranu BIO produkt vzniknul s láskyplným přístupem zemědělců a farmářů k přírodě. Takže jíst biouherák je etické. Chcete za to platit padesát procent navrch? Alibi to je výborné: „já přeci jím BIO.“

Kdy tedy jíst BIO?

1) Pokud chcete – třeba kvůli kondičce nebo zdravotním problémům - získat ze stravy maximum živin - pak BIO vítězí. Podle britských výzkumů je obsah minerálů a vitamínů v bio ovoci a zelenině zhruba dvakrát vyšší nežli v neBIO ovoci a zelenině. Tohle poznáte zejména u  salátů, špenátu, rukoly, jahod, malin a meruněk. Navíc, BIO ovoce je často voňavější a chutnější.

2) BIO je výborné pro malé děti. Děti se rodí nepoškozené civilizací a čím déle je udržíte z dosahu chemie a škodlivin, tím zdravější bude jejich celý život. Podle řady studií se díky tomu mohou vyhnout různým potravinovým alergiím. Takže rozhodně má smysl krmit děti mezi 0-6. rokem života jen BIO. Samozřejmě, samotná BIO strava dítě nespasí, ale krásně přispěje k jeho komplexnímu vývoji.

3) U některých z nás se vyskytují potravinové alergie na chemikálie, použité při pěstování neBIO produktů - např. alergie na jahody je často alergií na chemikálie obsažené v neBIO jahodách. V tu chvíli je dobré si za BIO připlatit za každou cenu.

Zdravý košík je opravdu lákavý
Autor: Freshbedynky.cz

Je to opravdu BIO?

Důvěřujete zemědělcům, že opravdu nepoužívají chemikálie? Na začátku zemědělcům a dodavatelům důvěřovat musíte. Brzy poznáte BIO kvalitu sami - chutí a vzhledem. BIO je snadno rozeznatelné tím, že HŮŘE vypadá a MNOHEM lépe chutná. Často se také rychleji kazí.

Co na to moje peněženka? I to je řešitelné. Pokud budete nakupovat BIO potraviny přímo od farmářů pomocí tzv. bedýnkového systému, náklady budou jen cca o polovinu vyšší než u klasického ovoce, zeleniny a mléčných produktů. Ušetřit můžete tím, že si v sezoně půjdete nasbírat úrodu sami na jednu z ekofarem.

Jak BIO suroviny obstarávat?

BIO může být trvanlivé (rýže, mouka), a to lze snadno objednat na jednom z mnoha internetových obchodů. Velmi levně. Netrvanlivé BIO si zase můžete obstarat ve výše zmíněných bedýnkových systémech. Databázi bedýnkových systémů najdete na www.bedynky.cz, některé jsou lepší, jiné horší. Největší pražský bedýnkový systém freshbedýnky.cz rozváží bedýnky až do domu, můžete si vybrat z produkce několika českých ekofarem i exotických plodin.

Jsou tedy BIO spotřebitelé rozmařilí utráceči? Starají se jak o svoje zdraví, tak o přírodu kolem nás. Někdy to je alibismus, každý hledá alibi někde jinde. Někdy je to stojí hodně peněz. Každý za něco utrácí.


Tip na zpracování biopotraviny

Pohádkové špagety se spiralizérem

Spiralizér je pomůcka, která dovede Vaše kouzlení v kuchyni k dokonalosti. Jednoduše, rychle a snadno. Zábavnou cestou tak své děti můžete naučit, že i se zeleninou a ovocem může být sranda.

Se spiralizérem si vaše děti užijí spoustu legrace
Autor: Freshbedynky.cz

Komu by se totiž nelíbily třímetrové nudle, nudličky a spirálky z cukety, brambor, řepy nebo jablek a hrušek? Navíc, děti jedí očima a chutná jim nejvíce to, co si samy připraví. A se spiralizérem můžou soutěžit, kdo ukrouhá nejdelší špagetu!

Autor: Filip Říha, mivrk