Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Marihuana: Zázrak přírody, který škodí i léčí

Pronásledované konopí má svá pro i proti. Co všechno známá rostlina dokáže?
12. září 2010 | 07:15

Dát si cigaretu marihuany neboli jointa? Nemusí to mít jen špatné účinky! Většina lidí má charakteristické zelené listy zaškatulkované jako lehkou drogu, ze které se přechází na ty tvrdší. Ve skutečnosti však může její pravidelné užívání působit přesně opačně a závislosti léčit.

To ale není všechno, co zázračná rostlina dokáže. Nedělní Blesk to zjistil od experta z Pražského detoxikačního centra Mariana Korandy.

Marihuana a její:

Pozitivní účinky

 

Konopí by teoreticky pomáhalo s řadou onemocnění. Bohužel používat látku THC je u nás zakázané. Bylo by skvělým pomocníkem například při léčbě pohybových poruch, Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, vysokého tlaku, obezity a bronchiálního astmatu. Dokázalo by také potlačit nitrooční tlak a bolest (zejména neuropatickou). Navíc by mírnilo abstinenční příznaky při závislostech na alkoholu i jiných drogách. „Uplatnění by se snad mohlo najít i v protizánětlivých účincích, k ochraně nervových buněk či k ovlivnění imunity. V poslední době byly publikovány i články o protinádorovém působení kanabinoidů,“ dodává Koranda.

Negativní účinky

Kouření marihuany způsobuje závislost, změny imunitních funkcí, sociální apatii, poruchu tvorby spermií u mužů a menstruačního cyklu u žen, depresi, stavy úzkosti, panické ataky, paranoidní psychózy, bludy či zmatenost.

Jak droga působí na lidský organismus?

Mozek

Droga samozřejmě ovlivňuje hlavně mozek a vnímání. Často dochází například ke snížení vnímání bolesti. Marihuana způsobuje také únavu a ospalost (je proto vhodná na léčbu nespavosti). Při vyšší dávce se mohou dostavit i nepříjemné psychické stavy, například atak panické úzkosti. Ke změnám dochází i ve vyjadřování pocitů, emocí, ve schopnosti rozhodovat se a snižuje se i chuť na sex. Za psychické účinky může látka THC, která je v marihuaně obsažena.

Ústa

Po marjánce velice rychle vyschnou ústa a dostaví se velký pocit žízně. „Sucho v ústech často činí potíže pro verbální projev zfetovaného člověka,“ vysvětluje Koranda.

Oči

Asi nejviditelnějším poznávacím znakem marihuanou ovlivněného člověka jsou zarudlé oči. To způsobuje rozšíření cév spojivkového vaku a bělma.

Žaludek

Ve správné dávce působí marihuana proti nevolnosti. Látka THC obsažená v rostlině navíc zvyšuje chuť k jídlu. „Mnozí akutně intoxikovaní pacienti překvapí svou nenasytností,“ říká k tomu Koranda.

Srdce a cévy

Velmi rychle se po vykouření jointa zvýší frekvence tepu. Plíce Vlivem látek obsažených v konopí se mírně zvyšuje i dechová frekvence.

Svaly

Konopí má myorelaxační účinky. To znamená, že se po užití uvolní svaly v celém těle.

Varlata

Ano, i tato citlivá část mužského těla může být kouřením marihuany ovlivněna. Ale jen u pravidelných kuřáků drogy. Dlouhodobé užívání totiž způsobuje poruchy při tvorbě spermií.

Autor: Jan Horák, Kjak