Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nemoc obestřená tajemstvím: Únavový syndrom

1. prosince 2009 | 05:53

Znáte jistě chvíle, kdy vás obrovská únava zažene do postele a vy sladce usnete. Po odpočinku se cítíte jako znovuzrození.. Představte si však, že by vyčerpání trvalo měsíce. A nepomáhá nic. Unavuje vás i mluvit. Může jít o chronický únavový syndrom.

Přestože touto nemocí trpí miliony lidí, lékaři dodnes nevědí, co ji vlastně způsobuje. Všechno, co o ní víme, je zatím jen teorie. Platí to i o léčbě. Medicína zatím nemá lék, kterým by chronického únavového syndromu pacienta zbavila navždy a úplně. Lékaři se neshodnout ani na tom, jestli je samostatnou chorobou, anebo souborem různých příznaků, které mezi sebou nesouvisejí.

Nemoc udeřila náhle
Dvaatřicetiletá Karolína z Olomouce je matkou dvou dětí. Než onemocněla chronickým únavovým syndromem, byla ´normální´ zaměstnanou ženou, pracující doma i v zaměstnání. „Ani jsem neměla moc času na koníčky. Kolotoč práce a domácnosti byl dost úmorný. Tak ale žije drtivá většina Češek. Nikdy asi nepochopím, proč se nemoc ´chytla´ právě mně,“ říká mladá žena. Syndrom chronické únavy na ni padl najednou jako deka. „Říká se, že předtím často člověk marodí s chřipkou nebo tak, ale mě nic nebylo. Byla jsem zdravá a najednou, ze dne na den, jsem začala cítit vysílení, jako bych vykládala padesát vagónů uhlí,“ vzpomíná na první útok nemoci paní Karolína.

Ilustrační foto
Autor: Famous


Ani blázen, ani simulant
S obrovskou únavou, kterou nebyla schopna vůbec ovlivnit, se Karolína potýkala několik měsíců. „Byla to doba jakoby mezi životem a smrtí. Sotva jsem se dotáhla do práce. Cestou domů jsem usínala v autobuse, pak už mě vozil manžel. Vydržela jsem to půl roku a pak jsem šla k lékaři. Začala jsem dlouhodobě marodit. Zůstala jsem doma,“ vypráví mladá žena. Mezitím absolvovala nejrůznější vyšetření. Někteří lékaři se na ni dívali jako na hypochondra nebo na blázna a simulanta. Nakonec diagnóza zněla : chronický únavový syndrom. „Byla jsem vlastně ráda. Sama jsem se začala bát, že jsem blázen, že moje vyčerpání je důsledkem depresí, kterými jsem trpěla. Jeden z lékařů mi však naopak řekl, že moje duševní problémy vyplývají z nemoci a ne naopak,“ dodala paní Karolína.

Pomohla jóga a optimismus
V imunologické ambulanci, kam paní Karolína dochází na kontroly, jí doporučili cvičení jógy. „Moc mi to pomohlo. Začala jsem cvičit opatrně, později jsem začala přidávat. Manžel mě přemluvil i na plavání. Prakticky po roce jsem se postupně začala cítit lépe,“ říká mladá žena. Dodnes užívá lehká antidepresiva, chodí do práce na půl úvazku a snaží se i doma stihnout co nejvíce. Musí však stále odpočívat daleko víc než ostatní, dbát na dostatek spánku a kvalitní jídlo. „Dneska už věřím, že se moje nemoc dá úplně vyléčit. Všem ´spolupacientům´ proto radím: NEVZDÁVEJTE TO!,“ vzkazuje paní Karolína.

Zázraky reflexní terapie
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Tip:
Dobré při chronické únavě jíst aspoň pět kusů ovoce nebo zeleniny denně. Pomáhá také vitamín C, třezalka, echinacea a hořčík a lékořice.

Prevence a léčba chornického únavového symptomu zatím neexistuje, léčí se jen jednotlivé příznaky!

Co je chronický únavový syndrom?
Jde o komplexní a mimořádně vysilující chorobu. Její příčiny jsou zatím stále neznámé, stejně jako možnosti, jak jí předejít. Často začíná velmi náhle, například po běžné viróze. Nejvýraznějším problémem pacientů je obrovská únava, trvající víc než půl roku.

Pozor!
Jestliže se cítíte být nesmírně unaveni a vyčerpáni i po odpočinku, musíte jít k lékaři. Velká únava může být totiž příznakem i jiných nemocí, včetně rakoviny.

 

 

Pohovka z ratanu je velmi pohodlná, nepřetržitě svádí k odpočinku. Ze stejného materiálu je i stolek u pohovky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Příznaky chronické únavy:
-bolest v krku
-zvýšená teplota
-zvětšené a bolestivé mízní uzliny
-slabost v celém těle
-bolesti hlavy
-dlouhodobá a trvalá únava
-špatné spaní
-bolestivé klouby
-deprese, zmtenost, nestoustředěnost
-velmi rychlý nástup (několik hodin nebo dnů)

Příčiny chronické únavy:
Jde jen o dohady, přesné příčiny zatím nikdo nezná!
*herpetické viry nebo chlamýdiové infekce
*deprese
*změny imunity
*dědičnost nebo nakažlivost
*hormonální změny
*vlivy zhoršeného živorního prostředí

Podle nejnovějších poznatků lékařů může mít na chronický únavový syndrom výborné účinky mírné aerobní cvičení. Trénink by měl trvat asi dvanáct týdnů a měl by zahrnovat procházky, plavání nebo jízdu na kole (5 až 30 minut denně). Důležité je ale postupovat pomalu!

 

Autor: Silvie Risová