Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Velká jarní detoxikace: Sedmidenní plán krok za krokem

Po absolvování naší detoxikační diety se budete cítit podstatně lépe.
25. března 2010 | 13:56

SERIÁL: Zaujaly vás předchozí díly našeho seriálu? Chcete pro své tělo skutečně něco udělat? Pak začněte s detoxikací co nejdříve. Poradíme vám, jak se na ni připravit a přinášíme vám i podrobný týdenní rozpis.

Na detoxikační dietu se začněte připravovat alespoň týden dopředu. Pomalu začněte odbourávat kofein obsažený v kolových nápojích, kávě i černém čaji, alkohol a cigarety. Ze svého jídelníčku vyřaďte červené maso, smažené pokrmy i sladkosti.

Pokud je to možné, vyhoďte před začátkem diety z lednice všechny nevhodné potraviny, které by vás mohly zlákat "k hříchu".

Večer před prvním dnem si dejte jen nějaké lehké jídlo, například zeleninový vývar nebo salát.

A nezapomeňte. Absolvování detoxikační kúry nebo pústu vždy konzultujte se svým lékařem!

Podle některých výzkumů až 75 % nádorových onemocnění způsobují chemické látky, kterými se během života obklopujeme.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Velká jarní detoxikace:
Nastartujte tělo jarní očistou!

Velká jarní detoxikace:
Odhalte jedy, které vás ničí

Velká jarní detoxikace:
Očistné kúry. Vyberte si tu svojí

SEDMIDENNÍ OČISTNÁ DIETA

1. DEN

Ráno: čerstvá šťáva z jablek, pomerančů a kiwi
Dopoledne: grapefruit
Oběd: 1 banán nebo 200 g manga
Svačina: jablečná šťáva
Večeře: grapefruit, 200 g melounu
Druhá večeře: pomeranč nebo mandarinka

2. DEN

Ráno: čerstvá ovocná šťáva z 2 jablek, 2 pomerančů a 200 g melounu
Svačina: bílý jogurt
Oběd: 200 g hroznů
Svačina: ovocný salát (libovolné čerstvé ovoce posypte 2 lžícemi jakýchkoliv olejnatých semínek a 2 lžícemi ovesných vloček)
Večeře: 2 pečené brambory se slupkou, mořská sůl
Druhá večeře: mrkev

3. DEN

Ráno: 250 g hroznů nebo melounu
Svačina: jablko
Oběd: salát z 2 na kolečka nakrájených mrkví, 2 jablek, 200 g hroznů a šťávy z ½ grapefruitu
Svačina: 250 g jahod s kiwi nebo ½ ananasu
Večeře: 200 g hroznů, 1 jablko nebo 200 g melounu

4. DEN

Ráno: 3 dl šťávy z mrkve, hlávkového zelí, celeru a červené řepy
Svačina: 250 g strouhané mrkve s jablkem
Oběd: čerstvá zelenina, sójová omáčka, česnek, koření, 1 lžíce olivového oleje
Svačina: 250 g melounu
Večeře: 200 g kysaného zelí, 1 pečený brambor ve slupce sypaný čerstvým česnekem, mořská sůl

5. DEN

Ráno: čerstvá zeleninová šťáva (3 dl)
Svačina: 2 mrkve
Oběd: zeleninový salát s česnekem, olivovým olejem (1 lžíce) a kořením
Svačina: kysané zelí (1 miska)
Večeře: dušená zelenina s olivovým olejem

6. DEN

Celý den se pije jen zeleninová šťáva (celer, řepa, bílé zelí).
Večeře: miska kysaného zelí posypaného lněnými semínky (2 lžičky)

7. DEN

Ráno: ovocná šťáva
Svačina: kelímek biojogurtu, plátek tmavého chleba
Oběd: zeleninový salát
Večeře: ovocný salát

Vylaďte si energii
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Během kúry i po ní

Udělejte si čas na odpočinek a dostatek spánku. Snažte se eliminovat každodenní stres. Nedopusťte, aby negativně ovlivňoval váš jídelníček. Dopřejte si masáž. Nezapomínejte na relaxaci na čerstvém vzduchu.

Krátkodobá dieta pomůže, ale...

Pokud si myslíte, že přetrpíte týdenní očistu, pak si hned dáte gulášek se šesti nebo knedlo-vepřo-zelo, musím vás zklamat. Váš jídelníček by se měl i po absolvování jakékoliv detoxikační kúry řídit zásadami správné výživy.

* Jídelníček by měl být pestrý a vyvážený, jen tak v něm budou zastoupeny v optimálním množství všechny základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), vitaminy, minerální látky a vláknina.

* Nezapomínejte na dostatek (alespoň 500 g denně) ovoce a zeleniny.

* Vybírejte méně tučné mléčné výrobky, nejlépe zakysané.

*  Upřednostňujte celozrnné varianty potravin (chléb, pečivo, těstoviny, rýže).

*  Tuky ze stravy zcela nevylučujte, ale vybírejte dobré tuky, tedy rostlinné a produkty z nich vyrobené, například margaríny na úkor másla a sádla.

* Volte libové maso, zejména netučnou drůbež, a důležité je nezapomínat ani na ryby (2x týdně).

* Vyhýbejte se uzeninám a nepřehánějte to s příjmem soli a cukru (a potravin cukr obsahujících včetně slazených nápojů).

* Jezte v klidu, nestresujte organizmus hltáním či jídlem v poklusu. jídlo by mělo být nazdobené a nenechte se při něm vyrušovat jinou činností.

* Každý den vypijte nejméně 2,5–3 litry tekutin. Přednost dávejte stolním vodám, bylinným a ovocným čajům, minerálkám a přírodním ovocným šťávám. Vyhýbejte se nápojům slazeným a alkoholickým. Nevhodná je i černá káva a silný černý čaj, které působí močopudně a organizmus odvodňují. Pokud si je dáte, doplňte sklenicí vody.

* Pravidelný pohyb pomáhá nejen odbourávat tukové zásoby, ale zároveň posiluje náš srdečně-cévní systém a imunitu, uvolňuje stres a napětí.

Autor: Silvie Risová, lena