Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Prasečí chřipka: Těhotným hrozí vážné komplikace

Už samotné těhotenství je pro jejich tělo zátěží a nákaza prasečí chřipkou ji mnohonásobně zvyšuje.
19. listopadu 2009 | 12:55

Vakcína pro těhotné ženy, které virus H1N1 ohrožuje na životě, bude zdarma. Paradoxem ovšem je, že pozvánku na očkování obdrží až během několika týdnů, možná tedy už po chřipkové epidemii.

Případ těhotné ženy, která onemocněla prasečí chřipkou a musela kvůli ní předčasně podstoupit císařský řez, vyděsil všechny nastávající maminky.


"Prasečí chřipka je pro těhotné rizikovější, protože už gravidita sama je pro ně zátěží. Horečnaté onemocnění zátěž zesílí a hrozí tak komplikace," řekl ČTK prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Očkování v těhotenství - ANO či NE?
Zdravé nastávající maminky nemusí mít z očkování obavy. Podle virologů je očkování těhotných žen vhodné, protože zároveň předají protilátky i svým dětem, které jsou pak po narození nějakou dobu sami chráněny.

"Všechny těhotné ženy po ukončeném prvním trimestru těhotenství dostanou poštou během následujících týdnů od svého obvodního lékaře pozvánku na bezplatné očkování. Pak už bude jen na nich, zda se, třeba po poradě se svým gynekologem, nechají proti prasečí chřipce očkovat," řekl nám hlavní hygienik Michael Vít.

Otázkou však zůstává, zda pro ně v případě zájmu bude vakcína opravdu k dispozici. Každý praktický lékař totiž teď obdrží pouze 10 vakcín, z toho dvě pro lékařský personál. Může se tak lehce stát, že i "těhulky", kterým pozvánka přijde mezi prvními, budou mít v případě zájmu o naočkování pravděpodobně "smůlu".

Jak se vyhnout nákaze:

- nechoďte na místa s velkou koncentrací lidí
- vyhněte se kontaktu s nemocnými
- nezdravte se podáváním ruky a líbáním
- nedotýkejte se rukama obličeje, nemněte si oči, snížíte tím riziko
přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů
- pravidelně si myjte ruce (pokud nemáte k dispozici vodu a mýdlo, použijte dezinfekční gely na ruce, prodávají se ve všech lékárnách)
- zvyšte přísun vitamínů – jezte ovoce a zeleninu
- pokud přijíždíte z rizikových oblastí a máte příznaky uvedené
níže nebo se objeví do sedmi dnů po vašem příjezdu, kontaktujte
neprodleně lékaře a sdělte mu, odkud přijíždíte
- pokud onemocníte, kontaktujte lékaře, nechoďte mezi lidi a zůstaňte
izolováni doma

Příznaky onemocnění jsou podobné jako u normální sezónní chřipky:

- rychlý nástup obtíží
- vysoká teplota nad 38°C
- zimnice
- bolest hlavy
- bolest „za očima”
- kašel
- potíže s dýcháním
- bolest v krku
- extrémní únava a svalová bolest
- může se přidat zvracení nebo průjem

V prvním trimestru zapomeňte i na paralen!
Pokud těhotná chřipkou onemocní, měla by se okamžitě poradit se svým lékařem. Sama by si v žádném případě neměla nasazovat žádný lék. V tomto stavu totiž může užití některých léků vyvíjející se plod poškodit. Plod je nejcitlivější mezi 17. dnem a 13. týdnem, kdy se vyvíjejí orgány a je velké riziko odchylek. Před 17. dnem těhotenství způsobí nevhodně užitý lék potrat, v lepším případě jsou poškozené buňky nahrazené zdravými a těhotenství pokračuje. Po 13. týdnu nehrozí již odchylky ve vývoji plodu, ale nevhodný lék může narušit funkci orgánu.

V prvních třech měsících by žena proto měla užívat jen hormonální léky k podpoře gravidity a kyselinu listovou, která chrání plod před rozvojem vrozených vad. Časté jsou také léky proti zvracení. Pokud je to nutné, může brát i některá antibiotika. Bez rizika mohou ve druhém a třetím trimestru užívat při teplotě paralen.

Je ohrožen plod?
Protože placenta je všeobecně pro řadu bakterií a virů neprostupná, riziko přenosu na dítě by mělo být podle lékařů minimální.

"Když se rozvine závažný septický stav a žena je celkově ve velice špatném stavu, může být ohrožen i plod, ale obecně většinou plod nebývá ohrožen ani při poměrně závažných onemocněních ženy," řekl Dvořák.

Děti a očkování
Děti jsou hodně diskutovanou kategorií k očkování, už i proto, že nejvíc nakažených je právě mezi školními dětmi a mladými lidmi do 24 let. To zda budou očkovány zatím ale stále není jasné. Novinářům to dnes na tiskové konferenci potvrdila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Zatím totiž pro ně není schválen způsob použití vakcíny.

Autor: lena, ČTK