Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vysoké podpatky: Zlepšují sex, ale ničí zdraví

Ilustračné foto.
18. listopadu 2009 | 11:37

Boty na vysokém podpatku jsou prostě nádherné a noha v nich vypadá sexy, ale tělo z tohoto módního vrtochu velkou radost nemá. Můžou totiž uškodit nejen našim nohám.

Zdravotníci varují, že vysoké jehlové podpatky patří do žebříčku nejnezdravějších doplňků poškozujících ženské zdraví. Při dlouhodobém nošení často způsobují vrůstání nehtů, kladívkové prsty, záněty bříšek chodidel, kuří oka či bolest kotníků. Za atraktivitu zkrátka platíme zdravím. Kvůli botám na vysokém kramfleku můžeme totiž skončit i s vyvrtnutým kotníkem, zlomeninou nebo dislokací kloubu.

Růžové kotníčkové kozačky, H a M, 899 Kč
Autor: archiv firmy

Trpí celé tělo
Podle studií zatěžují vysoké jehly srdce a poškozují cévy v nohách. Ze špatných bot ale nebolí jen dolní končetiny, ale také třeba hlava nebo záda. Pokud vás pálí plosky nohou, máte otlačeniny nebo kuří oka, případně se vám už dokonce začínají vytáčet palce, poraďte se s lékařem. Někdy stačí jen správná vložka do bot a problém se vyřeší.

Reflexní body
Nad špatnými botami zvedají varovně prst i reflexní terapeuté. Podle nich máme na chodidlech body, jež souvisejí s jednotlivými orgány. Po jejich správné masáži nám proudí tělem energie, která povzbuzuje orgány ke správné činnosti. Jenže úzké boty na jehlách nepřirozeně stlačují prsty, takže blokují tok energie, a tím zatěžují například hlavu, oči, dokonce i sluch.

Zázraky reflexní terapie
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

První pomoc
Jestli se přesto nemůžete milovaných jehel vzdát, alespoň občas je střídejte s jinými botami a kupte si do nich vložky. Nejúčinnější jsou gelové vycpávky, které masírují chodidla, podporují prokrvení a zmírňují otřesy, které nohy musejí při chůzi snášet. Některé mají i antibakteriální složky, takže brání přemnožení nežádoucích mikroorganismů. Nejsou ale všemocné. Pomáhají pouze zmírnit potíže, samotný problém nevyřeší.

Podpatků se nemusíte úplně vzdát, jen je střídejte
s botami na nízkém kramfleku.

Boty na míru
Každá noha potřebuje něco jiného, a co se líbí nám, nemusí těšit naše tělo. Dokonce ani pohodlí není hlavní známkou kvalitní boty. Je-li pohodlná jako bačkora, nedává noze potřebnou oporu. Ideální bota je z prodyšného materiálu a vždy má pevnou část v oblasti paty. Uvnitř má dostatečnou oporu pro klenbu a podpatek (podle lékařů) by měl být maximálně čtyři centimetry vysoký.

Nohy chtějí masáž
Když vyklouznete z bot na kramfleku, chodidla, která vás držela celý den v nepřirozené pozici, odměňte. Dopřejte jim krátkou koupel s mořskou solí a levandulovým olejem, jemně je utřete froté ručníkem a palcem masírujte centimetr po centimetru celou plosku. Palec držte déle na místech, kde cítíte napětí. Po masáži nechte nohy dvacet minut odpočívat na vyvýšeném místě. Podobné účinky jako tato masáž má i chůze naboso v trávě, po kamíncích či ve vodě. Bolavé nohy zklidníte i přejížděním kouskem ledu nebo zmrzlou vodou v lahvi. Nezapomínejte na pravidelnou pedikúru a každodenní krémování. Vaše nohy si to přece zaslouží.

 

Tělu i duši prospějí rovněž koupelové soli, například s výtažky z růží, která čistí suchou a unavenou pokožku, odstraňuje drobné vyrážky a akné a slibuje také afrodiziakální účinky.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Jehly ale zlepšují sex!
Italská uroložka a milovnice bot na jehlách Marie Cerrut se pro svou oblíbenou obuv snažila najít plus. A našla. Chůze na vysokých podpatcích snižuje napětí pánevního dna, které má vliv i na ženskou sexualitu. Sledovala ženy, kterým během nošení podpatků a nízkých bot měřila elektrickou aktivitu ve svalech pánevního dna, a zjistila, že se díky vysokým botám snížila o patnáct procent. To znamená, že jsou uvolněnější, zvyšuje se síla jejich kontrakce, a tím i schopnost sexuálního prožitku.

 

SLOVO ODBORNÍKA

Hana HUŠKOVÁ, diplomovaný podiatr

Když se nechceme vysokých podpatků vzdát, můžeme si nějak nohy chránit?
Ano, výběrem vhodné a odpovídající obuvi s ohledem na daný typ nohy a druh zátěže a použití. Rozlišujeme obuv pracovní, vycházkovou, na sport, společenskou, pro děti školní. Obuv na vysokém podpatku bychom měly používat pouze na společenské události nebo se v ní pohybovat omezenou dobu.

Jaká je ideální výška a tvar podpatku?
„Zdravá“ výška se pohybuje mezi třemi až čtyřmi centimetry, nejšetrnější je tvar klínkový. Dnes se vrací do mody platforma, což je báječné, protože splňuje zdravotní nároky na obuv. Důležitý je i dostatečný prostor pro prsty. Módní trend nám však vyšel vstříc, protože momentálně jsou „in“ boty v prstové části plně kulaté. „Out“ jsou všechny špičky.

Jak se starat o to, aby nohy zůstaly co nejdéle zdravé a krásné?
Důležité je už od dětství vybírat kvalitní obuv, protože až do osmnácti let se kosti, klouby a šlachy vyvíjejí. V dospělosti je potřeba podle druhu zátěže a povolání dopřávat nohám odpočinek. Používejte také balzámy, spreje, zásypy... Nohy potřebují i různé typy koupelí, zábalů a masáží, je dobré navštívit zkušeného podiatra, který může provést počítačové vyšetření dolních končetin a pomoct problém vyřešit.

Autor: Majka Vinická