Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zrádná éčka: Kolik chemie sníme?

2. prosince 2009 | 06:00

Většina z nás se zajímá o to, co jí a pije. Bohužel ne dostatečně. O takzvaných chemických éčkách v potravinách sice slyšel skoro každý, ale málokdo ví, v čem vlastně jejich škodlivost spočívá.

Co jsou éčka?
Jde o skupinu přídatných potravinářských látek. Jejich úkolem je například prodlužovat trvanlivost výrobku, zlepšovat barvu a zvýrazňovat jeho chuť, zkrátka ho uměle vylepšit pro naše chuťové buňky. Patří sem umělá sladidla, stabilizátory, konzervanty a podobně.

Přesný seznam použitých éček musí být uvedený na obalu výrobku. V opačném případě by měla výrobce postihnout přinejmenším finanční pokuta od České státní a zemědělské inspekce.

Sýr
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jsou zdraví škodlivá?
Odpověď zní: Jak která. „Vezmeme-li jako příklad látku Xanthan, běžně používanou jako zahušťovadlo v nízkotučných jogurtech, pak opravdu nejde o nic zdravého. Konkrétně jmenované éčko mimochodem právě v nízkotučných jogurtech nahrazuje zahušťovací funkci tuku. Na druhou stranu jsou některé přídatné látky v potravinách na přírodní bázi, jako například vitaminy nebo výtažky z mořských řas.

„Obecně éčka pomáhají zachovat poživatelnost potraviny a zabránit kupříkladu jejímu zplesnivění. Důležité je vědět, že jde o něco za něco,“ dodává Jarmila Hudcová. Ona i další odborníci proto radí dobře si pročíst obal potraviny a hned by mělo být jasno. Záleží pak už jen na každém z nás, jak moc si svého zdraví cení nebo se spíše přiklání k teorii „to bych nemohl jíst nic“.

Tagliatelle
Autor: Oliver Balog, Michal Protivanský

Každý je nesnese
„Můj manžel má velmi rád čínské nudlové polévky. Přesněji řečeno, pochutnával si na nich, než jej postihl první záchvat,“ říká o svých zkušenostech paní Tamara z Prahy. Záchvatem má na mysli manželovu alergickou reakci na některou z přídatných látek neboli éček v polévce. „V noci muž dostal silné křeče do břicha. Bolest popisoval, jako kdyby mu prý chtěl někdo roztrhnout střeva. Už jsem chtěla volat sanitku, ale přemluvil mě, ať ještě chvíli počkám. Asi za deset minut mu začalo být lépe. Za dvě hodiny byl v pořádku úplně,“ pokračuje paní Tamara.

Zpočátku ani ji, ani jejího manžela nenapadlo, že jeho nevolnost mohly mít na svědomí tři čínské polévky k večeři. „Když se mu to stalo zanedlouho podruhé, došlo nám, že je to z těch polévek. Manželovi to potvrdil i jeho lékař. Byla to prý alergická reakce na nějakou jejich složku,“ dodává paní Tamara. Je pravda, že v oblíbených čínských polévkách je přídatných látek hned několik.

Mléko.
Autor: AFP

Kdo by měl na éčka dávat pozor:
* alergici - přídatné látky mohou vyvolat například ekzém, astma, migrénu, kopřivku, poruchu vidění nebo zažívací problémy
* děti – například v potravinách pro děti do tří let je vyhláškou stanovené množství přídatných látek, které smí výrobce použít
* lidé s nemocným zažíváním
* onkologičtí pacienti

Pozor:
Množství éček není regulované v mnoha ochucených sladkých limonádách, cukrovinkách a dalších pamlscích. Lékaři doporučují pečlivě vybírat podobné potraviny zejména pro děti!

Autor: Silvie Risová