Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chřipka: 30 zaručených babských rad

Prvním krokem v léčbě chřipky je klid a odpočinek na lůžku.
23. října 2009 | 08:05

A je to tady. Nemocných s horečkou, rýmou a kašlem jsou plné ordinace. Můžete si ale nějak pomoci sami? Ano, pokud dáte na staré osvědčené praktiky našich předků. Co musíte vyzkoušet?

Nezapomeňte, že pokud máte skutečně chřipku, může se vám udělat lépe, ale návštěva lékaře vás zřejmě nemine.

ČTĚTE TAKÉ:

Pravda o chřipce a viróze: 10 nejúčinnějších léků >>

30 RAD proti nachlazení a chřipce

1. Smíchejte hřebíček se 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru a špetkou mleté skořice. Všechno přelijte dvěma šálky vařící vody a do každého šálku přimíchejte dvě lžíce medu. Hřebíček působí jako antiseptikum, zázvor a skořice mají protizánětlivé účinky.

2. Máte-li potíže s hlasivkami, vyzkoušejte ohřátou vincentku s mlékem v poměru půl na půl. Aby se účinek zvýšil, povařte v nápoji i cibuli.

3. Při nachlazení pijte nejen dostatek tekutin, ale dopřejte si i dva talíře kuřecí polévky denně. Kuřecí polévka zabrání tvorbě hlenu.

Zeleninový den
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

4. Ponořte nohy do horké vody, potom namočte pár ponožek do studené vody, vyždímejte je a dejte si je na nohy. Přes ně si oblečte ještě pár suchých vlněných ponožek a šup do postele. Vlhké ponožky zlepší krevní oběh, což pomůže i vašemu ucpanému nosu.

5. Dejte si cokoli s česnekem. Ten stimuluje pocení. Látky v něm obsažené podporují čištění dýchacích cest a zlepšují odkašlávání, nahradí vám tedy syntetické kapky na kašel.

6. Na začínající chřipku vám pomůže čaj ze 2 lžiček bezového květu a šípků, 1 lžičky meduňky a mateřídoušky. Všechny bylinky zalijte horkou vodou a nechejte 15 minut louhovat. Do čaje přidejte pomerančovou šťávu.

7. Pro snížení horečky si přikládejte na hlavu a plosky nohou tvaroh, který horkost spolehlivě vytáhne.

8. Při rozjeté chřipce vám pomůže skořicový čaj s medem a mlékem. Výborně uvolní zahleněný krk a na sliznice působí protibakteriálně.

9. Křen a med dokáží stimulovat imunitu díky vysokému obsahu vitaminů a dezinfekčními a antibiotickými účinky. Jejich kombinace je pak ještě silnějším lékem na chřipku. Kořen křenu na jemno nastrouhejte a smíchejte se stejným množstvím medu. Směs důkladně promíchejte a užívejte po lžičkách během dne podle závažnosti stavu: 3 – 7x denně.

10. Ke snížení velmi vysoké horečky vyzkoušejte studené zábaly. Tělo zabalte do mokrého prostěradla, přes ně suchou osušku a překryjte se peřinou. Po chvíli se osprchujte, osušte a opět se uložte do postele.

11. Nadopujte se po vzoru našich předků vitaminy, které jsou obsaženy v kysaném zelí.

Kyselé, ale dobré
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

12. Pánové jistě ocení léčbu »medvědím mlékem«. Jde o koktejl složený z horkého mléka, medu a panáka rumu.

13. Alkoholická varianta pro dámy: dutiny pročistí slivovicová koupel. Do horké vany dejte dva velké panáky slivovice a koupejte se asi 20 minut. Budete trochu omámená, ale dýchat se vám bude líp.

14. Proti bolesti v krku pomůže kloktat odvar z heřmánku.

15. Na vlhký kašel zabírá jitrocelový čaj.

16. Potřebujete uvolnit zacpaný nos? Nasajte nosem vlažnou hodně osolenou vodu. Rýma se spustí.

17. Odebrat z těla horkost a ulevit bolesti v krku pomáhá Priessnitzův obklad: ve studené vodě namočený šátek dejte na krk, přes něj igelit a na to ještě suchý šátek nebo šálu. Obklad nechte působit maximálně půl hodiny. Ne víc a ne přes noc!

18. Rýmu zastydlou v dutinách uvolní koupel rukou (po lokty) a nohou (po kolena) v teplé vodě.

19. Bolest hlavy zažene jemná masáž spánků a kořene nosu.

Jste unavená? Konečky prstů přiložte na spánky ve výši očí. Mírně zatlačte na spánky a opisujte malé kruhy.
Autor: Dušan Křístek

20. Na kašel a průdušky pomůže cibulový med. Cibuli nakrájejte na kostičky, zalijte medem a nechte v lednici do druhého dne. Cibule pustí šťávu a tou si slaďte čaj. Není to vůbec špatné chuťově!

21. Uvolnit zastydlou rýmu pomůže rozmačkaná vařená brambora. Tu si v ubrousku přiložte na čelo, převažte šátkem a do vystydnutí nechte působit.

22. Hořčičná koupel na nachlazení: do kyblíku nalijte horkou vodu a v ní rozmíchejte celý středně velký kelímek hořčice. Koupejte nohy aspoň 10 minut. Pak si vemte silné ponožky a vlezte do postele.

23. Dřevorubecký čaj na potlačení nachlazení: do velkého hrnku vymačkejte šťávu z jednoho citronu, přidejte lžíci medu a velkého panáka domácí slivovice a dolijte horkým černým čajem.

24. Vypoťte ze sebe rýmu v sauně (jen pro ty, kteří mají zdravé srdce).

Pravidla saunování
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

25. Mějte čelo v teple. Nechoďte ven bez čepice a doma si nasaďte aspoň čelenku.

26. Od kašle uleví sádlo namazané na hrudníku.

27. Vysokou teplotu sníží octové zábaly nohou.

28. Kdykoliv cítíte, že na vás něco leze, přiložte si horkou láhev na hrudník.

29. Zánětu v uších předejdete žvýkáním žvýkačky. Hlen z ušní trubice pohyb sanic vytlačí směrem ven.

30. Přidejte si na noc polštář, abyste neleželi, ale poloseděli. Líp se vám bude dýchat i smrkat.

Náš tip pro mlsaly:
Pokud vás škrábe v krku, zkuste kvalitní hořkou čokoládu. Látky, které obsahuje, dokážou působit protibolestivě a zklidňují.

Ubraňte se pokušení!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Iva Dvořáková