Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Andrea: Už tři dny mám vysoké horečky

Andrea Koubková (17) s angínou marodí už od minulého týdne.
22. října 2009 | 08:12

Náhlé změny teplot přivodily mnohým z nás zdravotní komplikace. Chřipkou v posledních dnech onemocnilo několik tisíc lidí.

Právě začíná sezóna akutních onemocnění dýchacích cest. Podle posledních údajů Státního zdravotního ústavu bylo v Česku hlášeno 1101 případů na 100 000 obyvatel. I když je to nárůst o 6,7 % od minulého týdne, epidemie však začíná až u 2000 případů na stejný počet obyvatel. V kategorii dětí do pěti let je už 3701 nemocných na 100 000 obyvatel.

Čtěte také: Pravda o chřipce a viróze: 10 nejúčinnějších léků

419432:gallery:true:true

Mezi nimi je i malá Kamilka Handrychová (6) z Karlových Varů. „Malá dostala teplotu v pondělí. Teď se k tomu přidala rýma a velký kašel. Tohle počasí tomu jen napomáhá,“ říká maminka Viky Handrychová (38)

Na náhlé změny teplot doplatila i malá Kamilka z Karlových Varů.
Autor: foto Blesk - Kateřina Moravcová

„Marodím už od minulého týdne,“ říká Andrea Koubová (17) z Obor na Lounsku. „Dostala jsem strašně vysoké horečky, tři dny jsme měla teplotu 41 stupňů. Mamka volala rychlou, ale nepřijeli. Sráželi jsme to paralenem a nakonec pomohly i octové ponožky. Od včerejška beru antibiotika. Jsou to už druhé léky, které mám. Užívám také kapky do nosu a piji heřmánkový čaj. Docela mě to zaskočilo, takové horečky jsem ještě nikdy neměla,“ řekla unaveně.

Andrea Koubková (17) s angínou marodí už od minulého týdne.
Autor: foto Blesk - Jana Ulrichová

Kašel a posmrkávání v posledních dnech znepříjemňuje život rodiny Jany Provazníkové (30) z Chomutova. „Já jsem nemocná, můj partner i náš syn Zdeněček. Večer měl malý teplotu a dnes polehává. Mně také není dobře. Muž, ale do práce chodí,“ popsala situaci mladá maminka. „Celkově moc nemarodíme, ale jednom maximálně dvakrát do roka si to odnesem. Většinou právě na podzim,“ řekla s tím, že jiná cesta než nachlazení vyležet v posteli není. „Zdeněčkovi dávám mukosolvan, který mu zabírá,“ dodala.

Mladá maminka Jana Provazníková s nemocným synem Zdeněčkem Kaisrem (2).
Autor: foto Blesk - Helena Lacinová

Autor: ida, uá, mor, lac