Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na chřipku umírá ročně 2000 lidí!

Nechcete strávit zimu v posteli? Otužujte se!
17. září 2009 | 05:00

Víte, že na obyčejnou chřipku ročně umírá 2 tisíce Čechů? Letos však můžete onemocnět nejen tou běžnou sezonní, ale i prasečí. Neváhejte a nechte se naočkovat! Stačí vakcínou na klasickou chřipku.

Odborníci ze Státního zdravotního ústavu předpokládají, že během sezony 2009/2010 onemocní chřipkou velké množství lidí. Nejlepší prevencí je očkování, ale to stále mnoho pacientů u nás podceňuje.

Nové vakcíny pro letošní sezonu se na trhu objevují právě v září. Ideálním termínem pro očkování jsou proto podzimní měsíce. Očkovat se můžete dát i na začátku epidemie, ale nezapomeňte, že ochrana nastoupí až za 14 dní.

Září – ideální doba k očkování
Očkování proti chřipce sníží možnost, že onemocníte. Dále snižuje potřebu hospitalizace, onemocnění končící smrtí, výskyt zánětu středního ucha u dětí a pracovní neschopnosti u dospělých.

Na očkování proti chřipce Češi kašlou

V Česku je očkováno jen 7 % populace. Evropský průměr je 22% proočkovanost. „Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je u nás velmi nízká proočkovanost proti chřipce, a to ve všech věkových kategoriích,“ upozornil hlavní hygienik České republiky Michael Vít. Přitom sezonní chřipka je podle evropských statistik každoročně příčinou úmrtí až 200 tisíc lidí. „Jen v Česku zabije ročně 2 tisíce lidí,“ upozornil předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Očkování se vyplatí i ekonomicky
Lékaři lidem i letos doporučují, aby se nechali naočkovat proti běžné sezonní chřipce. Epidemiolog Jan Kynčl řekl, že investice do vakcíny se vyplatí nejen zdravotně, ale i ekonomicky. „Již za první den nemoci vám ta ztráta z platu výrazně převýší náklady na vakcínu a vlastní očkování,“ uvedl Kynčl. Podle něj nabízí očkování svým zaměstnancům také řada zaměstnavatelů, protože se jim to vyplatí. V lékárně stojí vakcína zhruba 180 korun, u lékaře je třeba zaplatit také očkovací poplatek kolem stokoruny. Konečná cena se tak pohybuje pod hranicí 300 Kč. Stojí tedy stejně jako krabička multivitaminů! V rámci programů prevence přispívají na očkování proti chřipce i některé zdravotní pojišťovny.

S prevencí začněte už teď
Ať už jste očkovaní nebo ne, určitě posilte svou imunitu. Tím také snížíte riziko onemocnění. Myslete na to už nyní před propuknutím chřipkové nákazy. Zvyšte přísun vitaminů v podobě čerstvé zeleniny a ovoce. Příznivě na váš organismus zapůsobí také probiotické přípravky. Ty obsahují živé mikroorganismy, které podpoří obranyschopnost vašeho těla. Dobrým tipem jsou také enzymy (látky štěpící bílkoviny). Ty ve vašem těle totiž pomáhají zajišťovat rovnováhu a fungování imunity. Nejznámější je lék Wobenzym. Obsahuje vhodně sestavené enzymy, které pozitivně ovlivňují imunitu a tlumí záněty v těle. Díky včasné prevenci chřipku vůbec nemusíte dostat. A když už vás virus přece jen napadne, tak se s ní vypořádáte lépe a rychleji.

Jak se chránit
- Myjte si ruce častěji než jindy, hlavně pokud používáte např. se spolupracovníky stejný telefon, kliku u dveří či klávesnici počítače. Viry totiž přežívají na kůži i ve vzduchu až 3 hodiny.
- Berte doplňky stravy nebo léky, které posilují imunitu
- Vyhněte se masovým akcím: koncertům, kinům a velkým večírkům.
- Pokud to jde, nejezděte přeplněnými autobusy, metrem, výtahy.

Příznaky chřipky
horečka nad 38 °C
suchý kašel
bolesti v krku
dýchací obtíže
bolest svalů a kloubů
zimnice
průjem, zvracení
schvácenost

Jak bojovat s chřipkou

- Hodně pijte, abyste zabránili dehydrataci. Tekutiny odvedou rychleji škodlivé látky z těla pryč
- Udělejte si silný slepičí vývar. Tento prastarý osvědčený recept vás posílí
- Pijte čaj s citronem a nápoje s aloe vera, posílíte imunitu
- Nekuřte, vysušujete si nosní sliznici, která je pak velice citlivá
- Pijte pomerančové šťávy, obsahují vitamin C a mrkvové šťávy – ty vám dodají vitamin A
- Dodržujte klid na lůžku a nestresujte se
- Dejte si tabletky s echinaceou. Ta posiluje imunitu a likviduje infekci.
- Co se děje s nemocným tělem?

Co je co:
Nachlazení
Jako nachlazení se označují běžně se vyskytující příznaky, jako jsou rýma, škrábání v krku a zvýšená teplota. I když je stejně jako chřipka způsobeno také viry, od chřipky se výrazně liší.

Chřipka
Chřipka je nakažlivé virové onemocnění, které postihuje převážně dýchací cesty. Má výrazné celkové příznaky, jako jsou horečka, bolesti hlavy, svalů a kloubů. Léčí se antivirotiky (Tamiflu).

Angína

Angína je přesněji zánět mandlí a je způsobena bakteriální infekcí. Pro její léčbu se užívají antibiotika.

Chřipkový test aneb Jste kandidáti na onemocnění?
1. Je vám více než 60 let?
2. Máte nějaké zdravotní potíže se srdcem, tlakem, astmatem, diabetem nebo nádorovým onemocněním?
3. Žijete v početné rodině nebo pracujete ve velkém kolektivu lidí?
4. Potkáváte ve svém volném čase mnoho lidí, chodíte často do kina a cestujete MHD?
5. Onemocněl už někdo v rodině chřipkou?
6. Jste profesí učitel, vychovatel, řidič autobusu, kosmetička nebo ošetřovatel?

Řešení: Pokud jste aspoň na dvě otázky odpověděli ANO, je velice pravděpodobné, že chřipkou onemocníte.

Více informací o chřipce najdete na www.chripka.cz a www.uLekare.cz

Autor: Iva Dvořáková