Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mužská »rýmička« není jen mýtus!

Muži jsou více nemocní
31. května 2009 | 06:03

Čemu se ženy na mužích nejvíc smějí? Přece jejich schopnosti proměnit obyčejné nachlazení nebo bolest hlavy ve smrtelnou chorobu! Jenže pozor!

Lékaři nyní mají důkaz, že pro muže může být rýma nebo kašel opravdu nemocí, která je položí na lopatky. Nejnovější lékařské výzkumy totiž dokazují, že muži mají slabší imunitu!

Ženy mají silnější imunitní systém, ke kterému jim dopomáhají ženské hormony – estrogeny. Ty v kombinaci s enzymem kaspázou dokáží první nával bakterií nebo virů jednoduše »skolit«, zatímco mužský organismus se s nimi vypořádává mnohem hůř.

Test na myších

Lékařům toto zjištění umožňuje účinněji léčit problémy s obranyschopností mužů. Zaměřili se na zkoumání enzymu kaspáza-12. Ten má každý člověk v krvi, slouží ke štěpení bílkovin. Zároveň ale také zvyšuje náchylnost těla k infekci, protože blokuje přirozené procesy, které by jinak bakterie a další škodlivé organismy hravě zničily.

Vědci z McGillovy univerzity v Montrealu tento enzym zkoumali na myších a výsledky jsou jednoznačné. Myšky vědci geneticky »naprogramovali «, aby si tento enzym uměly vytvořit, na rozdíl od lidí jej totiž v těle nemají. A zatímco samci se podle předpokladů stali náchylnými k infekcím, u samiček díky jejich estrogenům vědci nezpozorovali žádné výraznější změny. Samičí organismus se bránil stále stejně efektivně.

Efektivní léčba i u lidí

„Výzkum nám potvrdil, že ženský organismus je opravdu odolnější vůči infekcím než mužský, a to díky ženským hormonům, estrogenům. Těch mají muži samozřejmě jen velmi málo a proto si jejich imunitní systém neumí s infekcemi poradit tak snadno,“ říká dr. Maya Saleh, lékařka z týmu vědců, kteří experiment prováděli.

A jedním dechem dodává, že i když byl pokus zatím proveden jen u myší, neměl by být problém aplikovat výsledky i na lidi.

Z dosavadních výsledků vyplývá, že pokud by se mužům podával estrogen, byl by problém s jejich slabší imunitou vyřešen. Vzniká tu však otázka, zda budou muži ochotní k léčbě pomocí ženských hormonů?

Průzkumy dokazují, že zatímco ženy si v práci volno kvůli nachlazení vybírají jen ve 22 %, v mužské populaci je to celá třetina. Kdyby muži přistoupili na léčbu estrogeny, klesla by i jejich nemocnost.

Proč zrovna ženy?

Proč mají vyvinutější imunitní sytém ženy a ne muži, o tom se vědci stále ještě přou. Pravděpodobně je to dáno evolucí a potřebou rodit potomky. Jsou to ženy, které nosí potomka ve svém těle. A během těhotenství je důležité, aby byly zdravé a porodily zdravé dítě.

Estrogeny navíc pomáhají lépe chránit proti různým houbovým infekcím, které by mohly snadno poškodit dělohu nebo vaječníky a tím znemožnit otěhotnění. A proti tomu se příroda musela bránit.

Autor: Jana Chmelíková