Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak funguje žaludek a trávení + 3 osvědčené žaludeční diety

Břicho
21. března 2009 | 10:35

V pátém dílu našeho seriálu se dnes podíváme na žaludek a trávení. Přinášíme celou řadu zajímavosti a neuvěřitelných čísel o funkci trávicí soustavy. A hlavně tři diety pro váš žaludek.

Možná nevíte, že trávicí soustava je vlastně takový výkonný motor přeměňující "palivo" (potraviny) na energii, která pohání lidské tělo. Skládá se z žaludku, jater, sleziny, slinivky, střev a dalších orgánů. Nejdůležitější součástí trávicí soustavy je žaludek, zdárně mu ale konkurují i játra. Ta jsou v podstatě vysoce výkonným filtrem a zajišťují kolem 500 funkcí nezbytných pro správné fungování organismu. Žaludek je elastický vak, jeho tvar a velikost se mění v závislosti na jeho naplnění. Nachází se v horní části břišní dutiny, pod bránicí, svou větší částí zasahuje do levé poloviny těla.

Autor: 

Trávicí soustava v číslech

* Až 5 m – to je délka tenkého střeva

* Až 210 m² - tak neuvěřitelnou plochu zaujímá tenké střevo díky četným výběžkům a záhybům – je to třetina tenisového kurtu!

* 2-3 litry za den vyměšuje dospělý člověk žaludeční šťávy

* 5 tun odpadu – vyloučí člověk za průměrně dlouhý život a 41 000 litrů moči – což by zaplavilo fotbalové hřiště! Těmto činnostem se člověk za svůj život věnuje celkem 100 dnů.

* 4000 newtonů – to je síla, kterou dokážou vyvinout žvýkací svaly. (Je to síla, kterou na lano působí 400 kg závaží.)

* 1,5 kg bakterií – tolik jich žije v trávicím traktu!

* 2 cm za minutu je rychlost rozmělněné potravy pomocí stahů v tenkém střevě. Po čas trávení v klidu je tato rychlost ještě 10 x větší.

Víte, že...

* Naši bakteriální nájemníci zdaleka neudivují jen množstvím. Omračující je i jejich druhová pestrost. Každý z nás hostí v útrobách mikroskopickou zoo čítající kolem čtyř stovek různých druhů bakterií. A jsou to skuteční pracanti! Pomáhají nám trávit potravu, vyrábějí pro nás důležité látky, pomáhají imunitní obraně. Významnou roli v „údržbě“ střevní mikroflóry zřejmě sehrává slepé střevo.

* Prázdný žaludek je údajně to nejlepší antidepresivum. Za překvapivým výsledkem nejnovějšího výzkumu texaských vědců vězí hormon ghrelin. Ten se uvolňuje při hladu a jeho hlavním úkolem je nás donutit ke shánění potravy.

Tenhle neforemný vak dokáže neskutečné věci. Vylučuje žaludeční šťávy (denně asi tři litry), které obsahují trávicí látky mj. agresivní kyselinu chlorovodíkovou. Ta je tak silná, že dokáže rozložit i kovové předměty, např. žiletku. Takhle agresivní kyselina by ale rozežrala zevnitř žaludek, takže žaludek zároveň vylučuje mucin, který chrání před kyselinou žaludeční stěnu. Přes tuto ochranu se vnitřní stěny žaludku obnovují každé tři dny!

Autor: 

Je jasné, že každý složitý stroj, a tím v biochemické podobě trávicí soustava je, se může porouchat. Zítra vám proto přineseme přehled hlavních chorob, které trápí naši trávicí soustavu a na možnosti léčení.

Ne vždy je nutný zásah lékaře, a přinášíme proto i základní diety používané při léčbě trávicích potíží.

DIETY PRO ŽALUDEK

1) Při snížení kyselosti žaludeční šťávy

Snížení kyselosti žaludeční šťávy není samo o sobě nemocí, může však být příznakem nebo příčinou některé závažnější choroby (žaludeční katar, zánět žlučníku, téměř pravidelně po operacích na žaludku). Dieta při snížené kyselosti žaludeční šťávy má být především složena z pokrmů, které vylučování žaludeční šťávy povzbuzují. Mezi ně patří káva, výtažky z masa, masové a zeleninové vývary, vaječný žloutek, syrové či nakládané maso, černý chléb nebo ostré koření a také alkohol v podobě aperitivu před jídlem.

Karlovarský kotouč
80 g telecího masa, 20 g šunky, ¼ vejce, 20 g zeleného hrášku, 10g kořenové zeleniny, 5 g mouky, 10 g másla

Očištěné telecí maso odblaníme, rozkrojíme v plát a naklepeme. Naklepaný plát osolíme, poklademe šunku a vejci sraženými ve vodní lázni, do kterých jsme přidali zelený hrášek. Plát pak stočíme, upevníme nití, na sucho pečeme a dusíme za mírného podlévání zeleninovým vývarem. Měkké maso nakrájíme, šťávu zahustíme na sucho opraženou moukou, povaříme a nakonec přidáme čerstvé máslo a sůl. Netrpí-li nemocný žaludečním katarem, dusíme maso s tukem.

Šunkové suflé
10 g mouky, 5 lžic mléka, vývar z masa, 50 g šunky, 10g strouhanky, 10g másla, petrželka, ½ vejce, sůl

Opraženou mouku zalijeme mlékem a vývarem z masa a dobře povaříme. Do prochladlé kaše zamícháme sekanou nebo mletou šunku, vejce, petrželku a část čerstvého másla. Nákypovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, dáme do ní šunkovou hmotu a na plechu politém vodou upečeme v troubě.

2) Dieta při vředové chorobě

V dospělém věku trpí vředovým onemocněním dvanáctníku a žaludku každý desátý člověk (častěji muži). Příčinou bývá nejčatěji špatný stav ústřední nervové soustavy - rozčilení, duševní přepětí, dlouhodobý smutek, nedostatek spánku atd. Vřed se projevuje bolestmi v nadbřišku, převážně nalačno a v noci, zvýšenou únavou a malátností. Při protivředové dietě je neobyčejně cenná bílkovina mléka pro svůj neutralizační vliv na žaludeční obsah, malé zatížení žaludku a bohatý obsah základních živin. Často si nemocný může ulevit třeba jen sklenicí mléka. Dále jsou upřednostňovány krémové sýry, vajíčka, škrobová mouka, rýže, ovesné vločky, těstoviny.

Krupicový svítek v mléce

1 vejce, 60 g krupice, 2 lžíce mléka, 30 g cukru, citronová kůra, vanilka, mléko nebo ovocná šťáva na zalití, máslo na formu

Žloutek ušleháme s cukrem a trochou mléka, vmícháme krupici s tuhým sněhem z bílku. Těsto upečeme ve vymazaném a hrubou moukou vysypaném rendlíku. Při dopékání poléváme svítek horkým mlékem (1 naběračka).

Kotlet Alfrédo

80 g telecího masa, 70 g špaget, 10 g másla, 40 g rajčat, 20 g jogurtu, 10 g eidamu, zelená petrželka

Uvařené špagety promastíme máslem a dáme do misky z varného skla. Na špagety položíme udušený telecí plátek a na plátky nakrájená rajčata, přikryjeme máslovým papírem a dáme zapéci. Potom sundáme maso, špategy promícháme se sýrem a jogurtem a podáváme k masu. Zdobíme zelenou petrželkou.

3) Dieta po operaci žaludku

Po jakékoliv operaci žaludku se více nebo méně snižuje jeho kapacita a vylučování žaludečních šťáv. Tomu je tedy také potřeba přizpůsobit jídelníček. Nemocný často také nesnáší určité potraviny, zvláště pak mléko s laktózou, na kterou může v žaludečních šťávách chybět příslušný trávicí enzym. Objeví-li se po operaci větší bolestivé komplikace je třeba nechat se neprodleně ošetřit lékařem! Jinak je potřeba dodržovat minimálně půl roční dietu, založenou na individuálních potřebách pacienta.

Závitek
80 g masa (hovězího, telecího nebo libového vepřového), 1/4 vejce, 10 g mrkve nebo hrášku, 10 g rýže, pažitka 5 g hrubé mouky, 10 b másla.

Naklepaný, osolený plátek hovězí, telecí nebo vepřový naplníme poloměkkou rýží smíchanou se syrovým vejcem, uvařenou nakrájenou mrkví nebo sterilovaným hráškem, stočíme a upevněný závitek opečeme bez tuku. Potom jej podlijeme vývarem z kostí a dusíme v troubě do měkka. Šťávu zahustíme obvyklým způsobem, tj. zaprášíme trochou hrubé mouky, hotovou zlepšíme čerstvým máslem. Náplně můžeme podle chuti a možnosti měnit, např.: mleté maso, brambory a zelenina, míchaná vejce se šunkou, vejce s krupicí, pažitkou apod.

Jablkový (mrkvový) chlebíček
1 vejce, 40 g cukru, 20 g krupice nebo hrubé mouky, 15 g strouhané housky, 50 g strouhaných jablek nebo mrkve, máslo a strouhanka na formu

Zdroj: Dieta při snížené kyselosti žaludeční šťávy / P. Doberský, M. Polnerová, Avicenum, Praha, 1981
Dieta při vředové chorobě / E. Kuhn, Avicenum, Praha, 1967
Dieta po operaci žaludku / P. Doberský, M.Vulterinová, H. Lonská, Avicenum, Praha, 1974

Odpoledne vám přineseme informace
o nemocech břicha a možnostech jejich léčby
i 10 zaruřených rad,
jak si svůj žaludek spolehlivě zničit..

Autor: Blesk