Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Jak funguje lidské srdce a jak se spolehlivě dopracovat k infarktu myokardu

Problémy se srdcem nejsou jen výsadou seniorů, ale postihují i mnohem mladší ročníky.
8. března 2009 | 10:19

Srdce je ve své podstatě důmyslné čerpadlo, které rozvádí krev do celého těla. Oběh krve je nutný pro přenos kyslíku a živin do orgánů a pro přenos mnoha různých látek mezi tkáněmi a orgány.

Srdce je dutý svalový orgán o velikosti pěsti dospělého člověka. Pod tlakem pohání krev v oběhu tím, že se rytmicky smršťuje a ochabuje.

Skládá se z pravé síně a pravé komory a levé síně a levé komory. Srdce dospělého člověka má hmotnost 230–340 g. Je uloženo za hrudní kostí mezi plícemi. Srdeční svalovina má schopnost stahovat se (systola) a roztahovat (diastola).

Řez srdcem a Koloběh krve
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Jak je na tom vaše srdce?
Otestujte se ZDE

Jak koluje krev v těle

1. V diastole se srdce plní krví a v systole krev vypuzuje do oběhu.

2. Z pravé poloviny srdce je krev čerpána do plicního oběhu, z levé poloviny do orgánů a tkání (tzv. systémový oběh krve).

3. Pravá komora vhání krev do plic, aby se tam okysličila. Okysličená krev se pak vrací do levé síně a komory.

4. Z levé srdeční komory je vypuzována do celého organizmu.

5. Poté se krev prostřednictvím systému žil opět vrací do pravé poloviny srdce a celý proces probíhá znovu.

6. Výsledkem je vypuzení určitého objemu krve (tepový objem) do velkého a malého oběhu.

Vedle srdce se na pohonu krve účastní i tepny, část z nich schopností stahu své stěny, část pružností stěny, a žíly úpravou svých chlopní, které dovolují jen jednosměrný tok krve.

SRDCE V ČÍSLECH

• V České republice ročně zemře přibližně 110 tisíc lidí. Z toho v důsledku nemocí oběhové soustavy zhruba 50 % . Na druhém místě (26 %) jsou úmrtí na novotvary.

• Na úmrtích na nemoci oběhové soustavy se podílí chronická ischemická choroba srdce (28,5 % z celkového počtu úmrtí), akutní infarkt myokardu (13,2 %), cévní mozková příhoda (10,6 %) a ateroskleróza (15,6 %).

• Ročně zemře ve světě na selhání srdce asi 1000 profesionálních sportovců. V počtu úmrtí "vedou" cyklisté, fotbalisté, atleti a hokejisté.

• V klidových podmínkách srdce za 1 minutu přečerpá přibližně 5 litrů krve.

Kardiogram
Autor: scom

• Při zátěži dosahuje množství přečerpané krve 20 i více litrů za 1 minutu (zrychlí se srdeční frekvence a zvýší se objem vypuzované krve)

• Jedním stahem srdce v klidu přečerpá 60–80 ml krve, tedy 12 000 litrů krve za den.

• V klidu srdce tepe rychlostí 60–80 tepů za minutu.

• Srdce za rok přepumpuje 2,5 milionu l krve a bouchne přibližně 36milionkrát.

• Při fyzické zátěži a stresu či při některých nemocech tato frekvence dosahuje i 100 tepů za minutu

• Organizmus člověka obsahuje v průměru 4,5–5,5 litrů krve

JAK SI SPOLEHLIVĚ ZNIČIT SRDCE

Srdce je velmi důmyslný a zároveň odolný orgán. Ale i tak spolehlivý stroj se dá cílenou snahou zničit. Tady jsou spolehlivé rady:

1. Mračte se na svět
Rozhodně nepřistupujte k životu pozitivně, je třeba vidět všechna možná úskalí a záludnosti života. Nesmějte se, zůstaňte pohrouženi do vlastní zloby.

2. Láska zakázána

Na nikoho se citově nevažte. Snažte se nemít pro nikoho slabost, natož mít někoho rád. Hlavně žádné kamarády a přátele, natož milovaného životního partnera. Zůstaňte sami, hodně vás to přiblíží k depresivním stavům a ty srdci spolehlivě škodí.

3. Nejezte zeleninu!
Ovoce, zelenina a rostlinné tuky obsahují vícenasycené mastné kyseliny a ty prospívají srdci, takže pozor na ně a vyřadit z jídelníčku! Zaměřte se jen na pár pořádně tučných a kaloricky vydatných potravin, nač experimentovat a snažit se o pestrý jídelníček, snad tady nechcete být do sta?

4. Sport? Fuj!
Snad byste své tělo netrápili nějakým pohybem, nebo snad dokonce sportem!? Pěkně lenošte, když už chcete do přírody, tak pěkně autem. Obloukem se vyhněte fitku či tělocvičně. Pěkně budete kynout a vaše srdce se bude chystat na "stávku"…

5. Zbavte se koníčků

Koníčkem je vám přece práce! Takže žádný sport, sbírání známek, počítač, muzika, nic takového. Když už kultura, tak doma v křesle u televize, nohy nahoru, otevřít pivko a brambůrky. To bude srdíčko pěkně kvílet…

 

Srdce
Autor: scom

6. Kuřte jako fabrika!
Kuřte a nic nedbejte na protikuřáckou hysterii! Pěkně dvacítku denně, urychlíte tak nejen devastaci srdce, ale zanesete si zároveň pořádně i plíce. Tím, že nekouříte nebo s kouřením přestanete pomáháte svému srdci zůstat zdravé. Fuj!

7. Tlusťoši jsou krásní
Jen co je kulaté, je hezké – to by mělo být vašim heslem. Takže rychle začněte tloustnout, vaše srdce tak dostane pořádně zabrat. Když máte opačné sklony, omezte stravu na minimum a zkuste ze sebe udělat kostru. Vhodným nástrojem je třeba anorexie, ta srdci rozhodně neprospívá, takže neváhejte!

8. Nechoďte k lékaři
Snad nechcete, aby vás považovali za hypochondra! Na prevenci nechoďte vůbec a s každým píchnutím za hrudní kostí také ne. Počkejte, až když vám bude opravdu špatně.

9. Stresujte se!
Hlavně nepracujte v klidu a pohodě. Uvědomte si, že na to stejně nemáte a hrozí vám, že dostanete padáka! Že je to nad vaše síly. Že ztratíte práci a tím i prostředky k obživě! Že vás to stresuje? To je dobře, vždyť přece: "Stres, na srdce pres!"

 

Problémy se srdcem nejsou jen výsadou seniorů, ale postihují i mnohem mladší ročníky.
Autor: scom

VÍTE, ŽE ...

... všechny cévy našeho těla by po spojení měřily 100 000 km, což je jako dvaapůlkrát kolem rovníku

... srdce má takovou sílu, že by dokázalo vytlačit krev do výšky nad 9 metrů

... tep, při kterém vychází krev z levé komory do srdečnice, odpovídá rychlosti 40 km/hod.

... výkon srdce během 70 let života je takový, že by dokázal vytáhnout lokomotivu až na nejvyšší evropskou horu Mont Blanc (4807m)

Autor: Blesk