Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žaludeční vředy - jak jim předcházet a jak na ně vyzrát

Žaludeční vředy poznáte snadno podle bolestí žaludku.
17. března 2009 | 13:38

Mnozí z nás ani netuší, že takovou nemoc mají, protože je obvykle netrápí žádné problémy. Jenže na jaře a na podzim se žaludeční a dvanácterníkové vředy ozývají víc než kdy jindy.

Proč se někomu vytvoří vřed a jinému ne?
To je otázka, kterou si kladou nejen ti, kdo s nimi mají potíže, ale i odborníci –gastroenterologové. V zásadě platí, že tam, ke je příliš žaludeční kyseliny, vzniká vřed dříve. V poslední době se za výrazný rizikový faktor považuje infekce mikroorganismem Helicobacter pylori. Důležitou roli ale také hraje predispozice, protože tuto bakterii má ve svém žaludku 60 až 80 procent populace, ale jen asi 10 procent z nich dostane vředy.

Jak poznám, že mám vředy?
Žaludeční poznáte snadno podle bolestí žaludku, tedy v oblasti pod hrudní kostí. Někdy je ostrá a pálivá, jindy spíš tupá, přesné místo bolesti závisí na umístění vředu. Často se objevuje hned po jídle a přidává se k ní i známé pálení žáhy nebo dokonce nevolnost. Lidé, kteří mají žaludeční vředy a hned po jídle trpí bolestmi, často mají strach se vůbec najíst, ztrácejí hmotnost a vitalitu. Pacienti s dvanácterníkovým vředem mívají naopak bolesti v noci, nalačno. Jsou to noční návštěvníci ledničky, kteří už po pár soustech nebo doušcích mléka pociťují úlevu.

Co nejčastěji vede k jejich vzniku?
Je to vyšší tvorba žaludeční kyseliny, kterou mají zejména muži. Rizikovým faktorem je nadměrné pití alkoholu, černé kávy nalačno, kouření, nepravidelná, studená nebo naopak příliš horká strava. Zajímavé je, že hrozí častěji lidem s krevní skupinou 0 a blond vlasy.

Jaké jsou ještě příznaky?
Může jít také o pálení v jícnu, pocit návratu kyselého a pálivého zpět do jícnu nebo častou potřebu ke zvracení (zejména když je ve zvratcích krev), přetrvávající bolest břicha, která může být kolikového charakteru, nebo chronickou bolest.

Žaludeční vředy poznáte snadno podle bolestí žaludku.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Vyrábíme si vředy svým životním stylem?
Lidé 21. století jsou čím dál víc podráždění, náladovější a přepracovanější. Když k tomu přidáme dlouhodobý stres, obavy a úzkosti, máme základ pro vředy. Žijeme pod obrovským tlakem, a tak tyto varovné signály ignorujeme a hltáme tabletky proti bolesti. Kdo k tomu má dispozice, může se dočkat vředů díky nadměrnému užívání analgetik už za několik týdnů.

Kdy je třeba navštívit lékaře?
Pokud výše popsané příznaky přetrvávají déle než deset dnů, měla byste zajít k lékaři. Vyhledejte ho, i když trpíte dlouhodobou zácpou nebo průjmem, pociťujete-li jakoukoli nápadnou změnu tělesné hmotnosti, zejména nevysvětlitelné hubnutí, ztrátu chuti k jídlu, celkovou slabost spojenou s trávicími těžkostmi. Alarmující by mělo být zjištění jakékoli bouličky nebo na dotek bolestivého místa v břiše. Stejně varovný může být i nadměrný růst obvodu břicha, zejména pokud je spojený s otoky kotníků.

Je to nebezpečné?
Když je bolest trvalá, případně vystřeluje do zad, je to signál, že může jít o komplikaci, a je třeba ihned vyhledat lékaře. Hluboký vřed může poškodit cévu a pacient začne krvácet, vřed dokonce může prorazit i stěnu trávicí trubice. Dobrá zpráva je, že se to dá dobře léčit.

Jak probíhá vyšetření?
Podrobná gastroenterologická anamnéza je velmi důležitá. Rozhovor s pacientem může dokonce trvat déle než samotné vyšetření. Lékař se vyptá na všechno, co jíte, jak žijete, nebo dokonce na vztahy na pracovišti, protože právě špatné stravovací návyky, problémy s nadřízeným nebo partnerem, kouření a alkohol můžou být první a dost možná i jedinou příčinou trávicích těžkostí pacienta.

Jak lékař zjistí, jestli mám vředy?
Laboratorní vyšetření spočívá v odběru moči, krve, bioptickém vyšetření trávicího traktu nebo v jiných specializovaných odběrech, například žaludeční nebo dvanácterníkové šťávy. Až v případě pozitivního nálezu lékař naordinuje ultrazvukové, endoskopické, gastroskopické, rektoskopické, kolonoskopické nebo jiné vyšetření.

Kofeinové nápoje nikdy nekonzumujte nalačno.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak jim předcházet a čeho se vyvarovat

Čemu byste se měli vyhnout

- Vyškrtněte ze svého jídelníčku ostrá a kořeněná jídla.

- Kofeinové nápoje nikdy nekonzumujte nalačno.

- Nekuřte a nepijte žádný alkohol.

- Vzdejte se sycených nápojů.

- Káva bez kofeinu vyvolává stejnou produkci žaludeční kyseliny jako obyčejná.

- Pokud se bez ní neobejdete, omezte její pití maximálně na jeden šálek za den.

RECEPTY ZE ŠPAJZKY

Místo antibiotik brokolici
Víte, že brokolice je účinnější v boji proti bakteriím, které způsobují žaludeční vředy, než moderní antibiotika? Testy na myších dokázaly, že brokolice má i preventivní význam proti rakovině žaludku, která je druhou nejčastější rakovinou na světě.

Nejlepší je zelí!
Už staří Římané ho považovali za účinný všelék, protože jeho listy hojí žaludeční vředy, usnadňují trávení, působí proti bolestem zubů a příznivě ovlivňují činnost jater. Čerstvá hlávka zelí má mimořádně vysoký obsah vitaminu C (asi 45 miligramů na 100 gramů), v kyselém zelí se jeho obsah snižuje asi na polovinu. Vláknina, která rychle prochází zažívacím traktem, spolu s účinnými oleji zelných listů, je přírodní prevencí proti vzniku rakoviny střev a naprosto přírodním způsobem odvádí z těla jedy.
Lidé, kteří si dopřávají zelí alespoň jednou týdně, mají jen třicetiprocentní riziko vzniku rakoviny v porovnání s lidmi, kteří ho jedí jen zřídka. Doslova balzámem pro žaludek je šťáva ze syrového zelí.

Pozor na léky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pozor na léky
Pokud musíte užívat medikamenty, poraďte se o tom s lékařem. Užíváte-li například na srdce a cévy léky s kyselinou acetylsalicylovou (například aspirin), je dobré vybrat si je v takzvané enterosolventní formě, která poskytuje ochranu proti vzniku vředů. Ty totiž projdou žaludkem nezměněné a rozpadnou se až ve střevech.

CO VÁM POMŮŽE

Bylinky, které vám uklidní žaludek

Velmi dobré účinky na žaludek má slez maurský. Při zánětech žaludeční sliznice se používá list a květ spolu v kombinaci s květem heřmánku, která působí hojivě, s listem ibišku lékařského a natí máty peprné. Mentol z máty působí chladivě na nervová zakončení, a tím znecitlivuje bolestivá místa v žaludku. Ke vnitřnímu použití se doporučuje udělat macerát z těchto drog za studena: lžičku drogy zalijte dvěma deci studené vody a nechte louhovat 30 minut. Hotový macerát je potřeba pít třikrát až čtyřikrát denně.

Máta znecitlivý bolestivá místa v žaludku.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

NÁŠ TIP

Polévka s kapustičkami

Očistěte brambory a nakrájejte je na kostky. Osmahněte je v hrnci na lžíci oleje. Přidejte nadrobno nakrájený stroužek česneku, zalijte zeleninovým vývarem a promíchejte. Přidejte růžičkovou kapustu s trochou tymiánu a vařte asi patnáct minut. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Růžičková kapusta obsahuje kromě vitaminů a minerálních látek i mnoho balastních látek a sekundárních rostlinných olejů. Ty podporují obranyschopnost organismu a pomáhají předcházet tvorbě žaludečních vředů.

Polévka s kapustičkami
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravily: vin, hrd