Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pálí vás žáha? Kdy stačí léky z lékárny a kdy už musíte k lékaři?

Nejčastější příčinou pálení žáhy až do nepříjemné bolesti bývá přejídání a nadváha.
27. března 2015 | 06:00

Proč nás vlastně žáha pálí? Protože se nám do krku vracejí žaludeční šťávy a ty jsou velmi kyselé, aby dobře rozkládaly potravu. V žaludku nevadí, ale když se dostanou výš, máme problém. Někdy to pálí tak, že nás z toho až bolí na hrudi a máme pocit, že se o nás pokouší infarkt.

Žáha obtěžuje přibližně každého desátého dospělého člověka. Občas má potíže 40 procent lidí, z těhotných žen je to dokonce celá polovina. Hodně z nás si o pálení žáhy přímo říká. Především tím, že jí na noc. Dokonce ty největší porce z celého dne. Přitom bychom už měli nechat tělo odpočívat a brát v úvahu, že večer se začíná metabolismus zpomalovat, a tím se zpomaluje i trávení. Trávicí soustava má potíže zpracovat hlavně sladká, tučná, silně kořeněná a aromatická jídla, ovocné džusy, suché bílé víno, čerstvý chleba a pečivo. K potížím přispívá i dlouhodobý stres.

V čem je problém?

Jestli míváte problém jen občas, stačí se vyvarovat dráždivých nápojů a jídel. Když potíže trvají déle než tři týdny a objevují se každý den, zajděte raději na kontrolu ke gastroenterologovi. Je totiž potřeba zjistit, co pálení žáhy způsobuje. Endoskopicky (tedy hadičkou opatřenou optikou) lékař vyšetří jícen, žaludek a horní část tenkého střeva. Někdy je příčinou takzvaná hiátová kýla. Při ní se vysune jícen a horní část žaludku nahoru do oblasti hrudníku a šťávy nám spalují celý krk.

Jezte v klidu

Diabetes II. typu je způsoben hlavně špatnou stravou a nedostatkem pohybu.
Autor: Profimedia.cz

Velmi často nás začne žáha pálit v situaci, kdy do sebe jídlo narychlo doslova naházíme. A ještě k tomu tučné a kalorické – například knedlíky plněné uzeným a polité cibulkou seškvařenou na sádle. Naše zažívání totiž potřebuje asi tak hodinku klidu, aby mohlo stravu dobře upravit ke strávení. Když mu nedáme čas, můžeme v sobě oběd cítit klidně až do příštího rána.

Léky jsou účinné

Naštěstí existuje na pálení žáhy spousta účinných léků, a je jich dokonce několik skupin. Nejznámější jsou antacida, která jsou vesměs i volně prodejná v lékárně. Obsahují složky, které snižují kyselost v žaludku a neutralizují jeho obsah. Neumějí ale výrazně hojit, takže pomáhají spíš při mírnějších potížích. U závažnějších problémů se nasazují léky zvané blokátory H2 receptorů nebo blokátory protonové pumpy, případně prokinetika. Ta poslední také podstatně zlepšují samočisticí schopnost jícnu.

Kdy na operaci?
Léčba pálení žáhy spočívá v prvé řadě v lécích.
Autor: Profimedia.cz

Když je problém s vracením do jícnu vážný a nedá se zlepšit medikamenty, přichází na řadu operativní řešení. K tomu se ale lékaři uchylují jen v krajních případech, kdy hrozí, že agresivní žaludeční šťávy poškodí tkáň vyšších částí zažívání (jícen, hrtan, hltan…). A na poškozené tkáni se může objevit zhoubný nádor.

Aby se tomu zabránilo, při operaci se z horní části žaludku vytvoří jakýsi límec – obepíná dolní část jícnu, která se po jídle uzavře, a tím se zabrání zpětnému vracení obsahu nahoru. Výkon je prováděn laparoskopicky, pacienta zatěžuje opravdu minimálně – při laparoskopii se ani neřeže, jde jen o několik vpichů do břicha, aby operatér mohl do těla vsunout patřičné nástroje a minikameru.

Více o tom, jak si poradit s pálením žáhy, se dočtete v dubnovém čísle Blesk zdraví, které je již nyní k dostání na novinových stáncích.

Blesk Zdraví
Autor: archiv

 

Autor: sia
Video se připravuje ...