Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak na opakované poševní mykózy

Každý měsíc se mi na zádech vytvoří na několika místech akné, ze kterého se dá snadno vymáčknout hnis.
4. března 2009 | 11:30

Čím dál víc žen trápí gynekologické problémy, které se dokola opakují. Jak jim zabránit přírodní cestou podle ajurvédské medicíny vám poradí MUDr. David Frej.

Je mi 37 let a opakovaně trpím poševními mykózami. Čas od času na chvíli zmizí po užití antibiotik, ale za čas se znovu vrátí. Tento problém mě trápí zhruba rok, dřív jsem takové potíže vůbec neměla. Nikola, Příbram

Pomoc při řešení vašich zdravotních problémů podle ajurvédské medicíny vám přináší MUDr. David Frej, www.ayurveda.cz.

MUDr. David Frej, www.ajurveda.cz
Autor: archiv

K tvorbě kvasinek vedou nesprávné životní návyky, proto je třeba z těla odstranit toxiny, které vznikají při poruše metabolismu a trávení. Dalším důležitým krokem je posílení imunitního systému.

Jídelníček při detoxikaci
Když chcete očistit svoje tělo, dodržujte pravidelnou stravu a pitný režim, což brání tvorbě toxinů. Oběd si dejte mezi dvanáctou a třináctou hodinou a lehkou večeři jezte nejpozději v sedm večer. Omezte polotovary a jídla si nepřihřívejte. Vyhněte se sladkostem, jogurtům, tvrdým sýrům, červenému masu, vejcím a smaženým jídlům. Při mykózách pomáhá petržel, bazalka nebo čerstvě nastrouhaný zázvor.

Náš tip: Kvasinky odstraňují směs koření zvaná Trikatu, kurkuma, kardamom, černý pepř, hřebíček, zázvor a kamenná sůl (mořská sůl není vhodná).

Zázvor pomůže na mykózy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Správné nápoje
Stejně důležitý jako stravování je váš pitný režim. Na ranní pročištění vypijte ráno teplou převařenou vodu se lžičkou bio jablečného octa nebo limetkové šťávy, kterou můžete dochutit medem. Trávení a vyloučení toxinů podpoříte pitím dvou deci teplejší vody během dne. Rozhodně se vyhněte pití čehokoliv studeného. Imunitní systém můžete podpořit ještě bylinami z ajurvédské medicíny. Vhodné jsou indický žen-šen Ašvaganda, pupečník asijský zvaný Brahmi a Amalaki (Emelica officinalis), také jalovec obecný (sušené plody), Tulsi Tea (čaj ze svaté bazalky Ocimum sanctum) ve směsi se zázvorem. Přímo na kvasinky působí přírodní antibiotikum Neem nebo směs Triphala. Lokálně lze provádět výplachy vaginy bylinným lékořicovým odvarem – lžíci lékořice povařte pět minut v 500 ml vody, přeceďte a omývejte se nebo vyplachujte.

Zázvor pomůže na mykózy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Náš tip:
Uvařte si zázvorový čaj, který likviduje kvasinky. Čtvrt lžičky mletého zázvoru zalijte vroucí vodou a pijte dvakrát denně.

Zázvor pomůže na mykózy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravila: vin