Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Očkování proti klíšťové encefalitidě se vyplatí

Protiklíšťové ponožky se vyrábějí ve všech velikostech. Tyto jsou vhodné pro holčičky a uplatní se na letním táboře.
31. března 2009 | 08:14

Příroda se probouzí ze zimního spánku a nás při prvních procházkách po lese napadá, že by bylo dobré nechat se letos oočkovat proti klíšťové encefalitidě. Není na to ale na jaře pozdě?

Odpovídá:

MUDr. Ilona KOCHOVÁ,

očkovací centrum Praha 1
www.ockovacicentrum.cz

MUDr. Ilona Kochová, očkovací centrum Praha 1
Autor: archiv

Kdy je nejvhodnější doba na očkování?
Očkování proti klíšťové encefalitidě se provádí během celého roku, ale nejvhodnější období pro jeho začátek jsou chladné měsíce roku. V zimně probíhá základní očkování ve třech dávkách, přičemž se druhá podává jeden až tři měsíce po první dávce a další pět až dvanáct měsíců po druhé. Dostatek protilátek si vaše tělo vyrobí zhruba po dvou týdnech od druhé dávky. Třetí dávka se podává, aby se prodloužila účinnost na tři roky.

Není na jaře nebo na začátku léta očkování nebezpečné?
Vůbec ne. Jen musíte počítat s tím, že kdybyste se nakazila dříve, než si vytvoříte dostatek protilátek, nebude vás očkování ještě chránit. Průběh onemocnění by očkování zhoršovat nemělo. V letních měsících se používá zkrácené schéma očkování, takže druhá dávka se aplikuje již dva týdny po první a protilátky se ještě dva týdny dotvářejí.

V některých očkovacích centrech problémy se zásobami vakcín nemají.
Autor: scom

Pro koho je očkování vhodné?
Očkování se doporučuje dětem i dospělým, kteří pobývají trvale nebo rekreačně v rizikových oblastech, či tráví volný čas v přírodě, v lese, na chalupě nebo na zahradě. Samozřejmostí by mělo být pro ty, kterým hrozí riziko nákazy v souvislosti s jejich profesí, například lesní dělníky, zemědělce, zahradníky. Důležité je pro starší osoby, u kterých mívá onemocnění těžší průběh.

Jak moc zatíží naši peněženku?

Cena jedné dávky vakcíny stojí 500 až 600 Kč. Některé pojišťovny na očkování přispívají 500 až 1000 Kč ročně. Zájemcům o očkování doporučujeme obrátit se na očkovací centra, která mají vakcíny přímo v ordinacích, takže je klient nemusí shánět v lékárně.

Čím dříve zakouslé klíště vytáhnete, tím je riziko nákazy menší.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: vin