Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hormonální jóga vás zbaví bolestí hlavy i menstruačních potíží

Hormonální jóga
3. února 2009 | 11:56

Pokud se potřebujete psychicky a fyzicky uvolnit, je nesporně správnou volbou. Toto indické cvičení však dokáže mnohem víc. Jeho součástí je série poloh, které podporují produkci hormonů. V některých zemích fungují dokonce jako léčebná terapie.

Skutečně pomáhá

Zhluboka se nadechněte, vydechněte a uvolněte se. Určitě jste už slyšela o blahodárných účincích jógy na zdraví. Věděla jste však, že pomáhá i při bolestech hlavy, menstruačních potížích a zmírňuje typické problémy spojené s přechodem: návaly horka, poruchy spánku nebo přecitlivělost? K dosažení optimálních výsledků vám pomůže 30 minut denně.

* Ruce s dlaněmi otočenými k zemi zasuňte pod boky. Nohy dejte do výšky a střídavě pokrčujte kolena a spouštějte chodidla směrem k zemi, přičemž se pata vždy dotkne hýždí. Když zakopáváte levou nohu, nadechujte se, při pravé vydechněte. Opět zvedněte obě nohy a 7x dýchněte metodou Bhastrika a 1x stáhněte svaly pánevního dna (Mulabandha). Tímto způsobem aktivujete celé tělo a životní energie může proudit směrem k hlavě. Cvičení zopakujte, ale při dýchání vyměňte končetiny – při pravé se nadechněte a při levé vydechněte.

Hormonální jóga
Autor: Dušan Křístek

* Lehněte si na záda, pokrčte kolena, chodidla jsou od sebe 20 až 30 centimetrů. Chyťte se za kotníky, případně nechte ruce položené na zemi. Plynulým pohybem zvedněte pánev a opět ji nechte klesnout (opakujte 7x). Se zdviženou pánví se 7x nadechněte metodou Bhastrika a zpevněte svaly pánevního dna (Mulabandha). Při cvičení usměrňujete tok energie k hrtanu a štítné žláze.

Hormonální jóga
Autor: Dušan Křístek

* Vzpřímeně se posaďte a koncentrujte se na špičku nosu. Nadechněte se a zadržte dech, bradu tlačte k hrudní kosti a vtáhněte břicho. Dýchejte metodou Ujjayi a stáhněte svaly pánevního dna (Mulabandha). Vydržte několik sekund a soustřeďte se přitom na hrtan a štítnou žlázu. Pomaličku vydechněte a zakloňte hlavu. Zopakujte 7x.

Hormonální jóga
Autor: Dušan Křístek

* Sedněte si s rovnými zády, pravou nohu natáhněte a levou si přitáhněte k tělu a 7x se nadechněte metodou Bhastrika. Při nádechu se břicho rozpíná a při výdechu vtahuje. Soustřeďte se na levý vaječník, ve kterém cítíte tok energie. Zopakujte 3x. Potom vyměňte nohy a na závěr se nezapomeňte koncentrovat na pravý vaječník.

Hormonální jóga
Autor: Dušan Křístek

* Posaďte se na paty, hrudník položte na kolena a hlavu na zem. Paže natáhněte dopředu a levou nohu natáhněte dozadu. Nadechněte se 7x metodou Bhastrika, přičemž zpevněte svaly pánevního dna (Mulabandha). Vyměňte nohy. Tímto způsobem aktivujete energii podbřišku a vaječníků.

Hormonální jóga
Autor: Dušan Křístek

Záleží na správném dýchání

Při všech cvičeních je nevyhnutelné správně dýchat. Budeme rozlišovat tři různé metody:

Bhastrika – zhluboka se nadechněte až do břicha. Při výdechu vtáhněte břicho a nehýbejte hrudním košem. Bhatsrika vytváří životní energii, aktivuje celé tělo a při cvičení masíruje zejména vaječníky.

Mulabandha – při dýchání silně stáhněte svaly pánevního dna, čímž povzbudíte proudění životní energie v oblasti páteře.

Ujjayi – při nádechu a výdechu se pokuste stáhnout hrtan, abyste ztížily proudění vydechovaného vzduchu. Měl by při tom vzniknout typický slabý šum.

Autor: připravily: bes; oli