Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Pět Tibeťanů

24. října 2008 | 15:46

O tomto rituálu tajných cvičení pro zdraví, energii a osobní sílu už určitě někdy slyšela. Cvičení, které podporuje životní vitalitu, vám denně zabere jen 10 minut.

Pokud se rozhodnete 5 Tibeťanů poctivě praktikovat, bude nejlepší, když si koupíte tenkou publikaci, která se jim věnuje. Pět Tibeťanů i s dechovými cvičeními vám nyní představujeme.

Ideální je opakovat každé z pěti cvičení 21x. Půjde vám to asi za měsíc.

1. Postavte se zpříma, rozpažte, prsty se dotýkají, dlaně směřují dolů. Točte se kolem své osy ve směru hodinových ručiček.

2. Když skončíte s točením, postavte se zpříma, dejte ruce v bok a po dlouhém vdechu nosem vydechujte ústy, jako kdybyste vyslovovala písmeno Ú. (Opakujte pouze 2x!)

3.a Lehněte si na podložku, flexujte chodidla, kotníky se dotýkají, paže podél těla, dlaně směrem k podlaze.

3.b Nadechněte se nosem a zvedněte natažené nohy, až mírně překonáte úhel 90 °C. Současně zvedejte hlavu, až se brada dotkne hrudníku.

4.a Klekněte si, prsty nohou se dotýkají země, kolena jsou asi 10 cm od sebe. Ruce zapřete pod hýžděmi. Páteř držte zpříma, brada se dotýká hrudníku.

4.b Nadechněte se nosem a současně zaklánějte hlavu a celé tělo v pase, jak nejvíce dokážete.

5.a Posaďte se zpříma, brada se dotýká hrudníku, nohy jsou rovné, flexujte kotníky. Dlaně jsou rovnoběžně s boky těsně vedle nich.

5.b Nadechněte se nosem a plynulým pohybem zvedněte boky ze země tak, že nohy pokrčíte v kolenou, čímž se chodidla opřou o zem. Současně proveďte největší možný záklon hlavy.

6.a Cvik začněte tak, že se vzepřete na dlaních a prstech nohou. Rozestup mezi dlaněmi a chodidly je asi 65 cm. Hlava je vztyčená v záklonu.

6.b Zatímco vdechujete vzduch nosem, udržujte paže a nohy napnuté, zvedejte hýždě a sklánějte hlavu k hrudníku, čímž se tělo ohne do polohy, která vytváří dokonalý trojúhelník.

Závěrečná relaxace obr. B
Autor: Michal Protivanský

Závěrečné dýchací cvičení

A. Postavte se zpříma, jak vidíte na obrázku, chodidla jsou asi 10 cm od sebe. Dlouze a zhluboka se nadechněte nosem. Vydechněte ústy, jako když vyslovujete hlásku Ú.

B. Při výdechu jděte do předklonu s dlaněmi zapřenými o kolena. Vydechněte i poslední zbytky vzduchu a silně vtáhněte břicho.

C. Se zataženým břichem zadržte dech a vraťte se do výchozí polohy s rukama v bok. Dech zadržte několik sekund. Pak se pomalu, dlouze a zhluboka nadechněte a relaxujte.

Závěrečná relaxace

Hluboká relaxace: oči jsou zavřené, nohy asi 30 cm od sebe. Dýchejte dlouze a pomalu, tělo je zcela uvolněné.

Závěrečná relaxace
Autor: Michal Protivanský

Produkce: OLGA POUCHEOVÁ, zdroj: Pět Tibeťanů (levné knihy KMa)

Autor: Olga Poucheová
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...