Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Na přebytečná kila zabírá i jóga

Zkuste jógu! Naučí vás tlumit stres a poznat svoje tělo.
18. ledna 2009 | 06:32

Naše tělo je naprogramované nemilosrdně – právě se nachází uprostřed nebezpečného období ukládání tukových zásob. Nastartovalo je vánoční sezení kolem plných stolů a pokračuje to masopustním veselím. Příroda má jasno: ochránit nás tukem před zimou.

Naše mysl ale hlásí přesný opak: faldy musí pryč! Ve shazování kil nám může pomoci i jóga. Jaké jsou "hubnoucí" doporučení odbornice na toto cvičení Olgy Krumlovské?

Jóga může v boji s přebytečnými kily opravdu pomoci! Olga Krumlovská, autorka knihy Jóga podle ročních období, vysvětluje, že v zimě, kdy organismus trpí nedostatkem slunce, je třeba jíst dost masa nebo alespoň ryby a vejce. Vegani by se prý měli rovnou odebrat do teplých krajin.

Očista se týká i psychiky. Vyzkoušejte jógu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, DUŠAN KŘÍSTEK, lázně Hevíz

"Dospělý člověk může maso vynechávat po celý rok, kromě zimy," radí Krumlovská. Dokonce prý i obávané vepřo knedlo zelo, ovšem bez onoho knedla, by se mělo v našich jídelníčcích objevovat docela často. Zelí je totiž jedním z nevýraznějších zdejších zdrojů vitaminů.

Cvičení dodá energii

Cítíte se v zimě unavení a na nějaké hubnutí už vám nezbývá moc sil? Tělo je totiž nastaveno na zimní spánek a chybí mu energie. Kde ji vzít? Jedním z řešení je opatřit si kočku, sednout si ke kamnům a hladit její srst. Energie, která z ní proudí, rovná se nabíječce baterií. Pokud neseženeme žádné ochotné zvíře, můžeme se pustit do "zimní jógy". Ta vás udrží svěží až do jara.

Nejobvyklejší způsob je zajít do solárka a nechat se nabít energií umělého slunce. Jinou možností je horká sauna nebo jeskyně simlulující mořský vzduch. Pokud ale nic z toho nemáme po ruce, můžeme se pustit do "zimní jógy", která by nás měla udržet svěží až do jara.

A má tu výhodu, že zahání chuť k jídlu. Reguluje totiž nejen příjem, ale i výdej energie. Nedělní Blesk vám přináší cvičení pro tři následující zimní týdny podle Olgy Krumlovské. Mimochodem, ona sama díky cvikům a lehce upravené stravě zhubla po porodu 23 kilogramů. Cviky je ovšem třeba opakovat alespoň dvakrát denně.

Zažeňte únavu
Autor: Dušan Křístek

Čtvrtý týden roku

Bylina týdne: Cayenský pepř a chilli mají příznivý vliv na zažívací potíže, zmírňují bolesti při artritidě a nervové bolesti související s pásovým oparem.

Jídlo týdne: Směs s uzeným masem. Na másle osmahněte nakrájenou cibuli a uzené maso na kostičky. Přidejte pokrájené brambory na kousky, kysané zelí a předem namočenou čočku. Osolte, opepřete, okořeňte majoránkou a kmínem, zalijte vodou a vařte doměkka. Nejvhodnější přílohou je tmavý chléb.

Cvik týdne: Výchozí pozicí je sed s nataženýma nohama. Pak pokrčte pravou nohu, obtočte kolem ní pravou ruku a spojte ji za zády s druhou rukou. Čelem se snažte přiblížit ke koleni levé nohy. Dbejte na pravidelný dech. V krajní pozici se pokuste chvíli vytrvat, pak se s nádechem narovnejte, zhluboka vydechněte a nadechněte se. Pak nohy vyměňte a s výdechem opět zaujměte pozici. Tato pozice napomáhá pročištění organismu.

Zkuste jógu! Naučí vás tlumit stres a poznat svoje tělo.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pátý týden roku

Bylina týdne: Klikva léčí infekce močových cest, pomáhá při prevenci těchto onemocnění a má vysoký obsah vitaminu C.

Jídlo týdne: Vepřové řízečky jako pizza. Řízky naklepte, osolte, opepřete a obalte v hladké mouce smíchané s oreganem. Smažte je na oleji z obou stran. Pak je potřete směsí kečupu, oregana a zvlášť podušených hub, poklaďte kolečky rajčat a plátky sýra. Pánev přiklopte a zapékejte, dokud se sýr nerozpustí.

Cvik týdne: Lehněte si na záda, roznožte na šíři ramen, ruce nechte volně ležet podél těla dlaněmi vzhůru. Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Zvedněte pokrčené nohy, rukama si podepřete záda a zvolna zvedejte nohy nahoru. Ruce vám pomáhají držet rovnováhu. Snažte se dosáhnout co nejpřímější pozice. Nezapomeňte pravidelně a zvolna dýchat.

Na zeštíhlení pasu
Autor: Dušan Křístek

Šestý týden roku

Bylina týdne: Kozinec zvyšuje imunitu, pomáhá proti infekcím dýchacích cest. Jeho kořen se užívá nakrájený na plátky například do polévek nebo jako sladidlo.

Jídlo týdne: K pozici tohoto týdne se hodí hermelínové kapsy. Hermelín podélně rozkrojte, vydlabejte střed a utřete s taveným smetanovým sýrem, lžičkou másla a smetanou. Vmíchejte nasekanou šunku a nadrobno nakrájené zelené papriky. Směsí naplňte půlky hermelínu a spojte je k sobě párátky. Vložte do trojobalu a osmažte.

Cvik týdne: Zaujměte polohu svíčky jako minulý týden, pak jednu nohu spusťte, druhou nechte v původní poloze. Pravidelně dýchejte, zavřete oči a vnímejte energii, která do vás vstupuje ze země nohou, která se dotýká podlahy a energii shora, kterou přitahuje vztyčená noha. V místech, kde si podpíráte páteř, ucítíte teplo nebo lehké brnění. Po chvíli si lehněte na záda, pak nohy vyměňte a zaujměte opačnou pozici.

Autor: zp