Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kundalini jóga vás zbaví stresu a naučí milovat život

23. září 2011 | 06:10

Název je možná pro někoho poněkud zavádějící, ale jde opravdu jen o jedinečné cvičení, které vám vrátí ztracenou energii. Kundalini jógu navíc zvládne úplně každý.

Pokud se v jogínských odvětvích neorientujete, bude vám název připadat přinejmenším podezřele. Ale Kundalini jóga je vlastně považovaná za „pramatku“ veškerých jogínských učení.

Toto cvičení probouzí životní sílu, která nás vyrovnává nežádoucími účinky každodenního stresu a pomáhá nám odhalit náš skrytý potenciál.

Jde o druh jógy, který byl předáván jako tajné učení z učitele na žáka v chrámech a klášterech Indie, Nepálu Tibetu. Později se její výuka rozšířila díky Yogi Bhajanovi takřka po celém světě.

Příliv energie a zdraví

Kundalini jóga vás hned první lekcí pěkně probere a pocítíte příznivé účinky, jak se vám po těle rozproudila energie. A nemusíte mít s jógou vůbec žádné zkušenosti, ani být nijak fyzicky zdatní.

„Člověk si navíc pak umí lépe uspořádat své myšlenky a pocity. To má samozřejmě blahodárný vliv i na jeho zdraví a život,“ říká světoznámá lektorka Kundalini jógy Gurutej Headshot, která jako jedna z prvních žáků Yogi Bhajana začala učit tuto starověkou disciplínu i na Západě.

Chytne se i úplný laik

Nebudete si tu dávat nohu za krk a balancovat hlavou dolů. Cvičení je totiž celkem jednoduché, založené spíše na dynamice cviků a dechových cvičeních. Cíl je dokonalá harmonizace ducha a těla. Probuzení energie v nejspodnější čakře v dolní části páteře, a energie se pak posouvá výš přes všech sedm čaker.

Kundalini jóga otevírá nejspodnější čakru a pak postupně energie prostoupí dalšími čakrami
Autor: profimedia.cz
Lekce má většinou tři úrovně. Prostřednictvím specifických sestav cvičení (krijí), dechových cvičení (pranayamy), potom manter a meditací se stimuluje žlázový a nervový systém a tím se například i zvyšuje naše schopnost tvořit.

Skvělé na této józe je i to, že pokud se naučíte základy, můžete ji provozovat i sami doma. Pro příznivý vliv stačí 15 minut denně.


Tip redakce:

Se seminářem Kundalini jógy právě přijíždí na celý víkend proslulá lektorka Gurutej. Kurzy jsou otevřené jak začátečníkům, kteří nikdy jógu necvičili, tak zkušeným jogínům jiných stylů.
Semináře pořádá od 23. do 25. září 2011.
(Zdroj: www.yogame.cz)
Autor: bak
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...