Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dopřejte si opojně hřejivou koupel

A co si do koupele přidat, aby pěkně voněla a prospěla pokožce a celému organismu? V zásadě máte čtyři možnosti – běžné pěny do koupele, koupelové oleje, speciální soli nebo bylinkové směsi.
28. ledna 2009 | 08:20

Cítíte se stále unavení, špatně spíte a trápí vás vleklá rýma a kašel? Není se co divit, zima vstoupila do druhé poloviny a na slunečné dny si musíme ještě pár týdnů počkat.

Pokud toužíte po hřejivém zážitku, který vás osvěží a nabije novou energií, zkuste si doma připravit teplou koupel, zapálit si pár vonných svíček a uvařit si šálek dobrého čaje.

Pokud toužíte po hřejivém zážitku, který vás osvěží a nabije novou energií, zkuste si doma připravit teplou koupel, zapálit si pár vonných svíček a uvařit si šálek dobrého čaje.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Voda, teplo, klid
Pro běžnou koupel stačí voda o teplotě 35 až 38 ºC, do které si přidáte zvolený přípravek. Účinné látky prostupují pokožkou a působí na váš organismus – uvolňuje se svalové napětí, reguluje teplota, zpomaluje se dýchání. Nadechujete příjemné vonné páry a s tělesnou rovnováhou přichází i duševní zklidnění. Koupel příznivě ovlivňuje i pohybový aparát, odplavuje pocit vyčerpanosti, potlačuje bolesti a minimalizuje psychické zatížení.

Teplé koupele vám pomohou zbavit se stresu,
napětí i únavy a také uleví od bolestí.

Obecně můžeme koupele rozdělit na relaxační, které slouží k odpočinku organismu, dále na stimulační, které by měly vybudit organismus, a také regenerační, zpomalující proces stárnutí. Po koupeli byste se měli důkladně osprchovat a pak alespoň 20 minut odpočívat na lůžku, zabaleni do teplého županu nebo osušek.

A co si do koupele přidat, aby pěkně voněla a prospěla pokožce a celému organismu? V zásadě máte čtyři možnosti – běžné pěny do koupele, koupelové oleje, speciální soli nebo bylinkové směsi.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Pěna a oleje
A co si do koupele přidat, aby pěkně voněla a prospěla pokožce a celému organismu? V zásadě máte čtyři možnosti – běžné pěny do koupele, koupelové oleje, speciální soli nebo bylinkové směsi. Jak si správně vybrat? Pokud máte například citlivou pokožku, nebude to jednoduché rozhodnutí. Můžete se však spolehnout, že všechny výrobky uváděné na český trh jsou bezpečné. V zemích EU za to ručí výrobce, a pokud se zboží dováží z takzvaných třetích zemí, pak dovozce. Při výběru přípravku prostudujte etiketu, která by měla uvádět úplnou korespondenční adresu výše uvedených subjektů a složení výrobku. Přípravky nesmějí obsahovat zakázané přísady, provádí se u nich test bezpečnosti ,a neměly by vám tedy způsobit zdravotní potíže. Pokud jste však alergičtí na některou látku, vybírejte obzvlášť pečlivě. Lidé s kožními problémy by neměli používat přípravky obsahující tenzidy, které vysušují pokožku, a raději si vybírat neparfémované olejové výrobky. Pokud se spokojíte s levnými pěnami, pak vězte, že obsahují mnohem více vody a také méně pění.

Voňavá pára

Zkuste netradiční parní lázeň Bylinka. Při teplotě 40 ºC a zvýšené vlhkosti se celé vaše tělo kromě hlavy napaří a prohřeje, uvolní se napětí a aktivuje se lymfatický systém. Lázeň odplaví škodliviny z těla, pročistí pokožku a pozitivně zapůsobí na vznik nových pleťových buněk. Navíc vás zbaví i únavy a stresu. Procedura trvá 35 až 40 minut, pak následuje 30 minut odpočinku. A kde ji můžete vyzkoušet? Například v relaxačním centru Lazebník Šenovský v Šenově u Nového Jičína, a to za 100 Kč.

Zkuste netradiční parní lázeň Bylinka. Při teplotě 40 ºC a zvýšené vlhkosti se celé vaše tělo kromě hlavy napaří a prohřeje, uvolní se napětí a aktivuje se lymfatický systém.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Vybíráme bylinky
Můžete zkusit i bylinné koupele, ale nejdříve se poraďte s odborníkem, například v lékárně, u renomovaného bylinkáře, a pokud trpíte určitou nemocí, také s praktickým nebo odborným lékařem. Jestliže si přímo nechcete naordinovat pravidelný "koupelový režim", stačí si koupit dvě až tři bylinné koupele ze směsi bylin nebo několik druhů bylin, které budete střídat, třeba podle nálady nebo aktuálního fyzického stavu.
Nejdříve si připravte nálev nebo odvar – záleží na tom, pro jaké bylinky se rozhodnete. Vždy však musí být čerstvý. U nati bylinek postačí nálev: vodu přivedete k varu, odstavíte, přidáte potřebné množství drogy a necháte vyluhovat. Některé části bylin, většinou kořeny, však musíte povařit, aby se z nich uvolnily potřebné látky. Byliny většinou nasypete do studené vody, přivedete k varu, povaříte nebo odstavíte. Návod, jak jednotlivé byliny správně připravit, najdete zpravidla na obalu.
Jednodušší řešení? Bylinné sáčky, které dnes běžně koupíte v lékárně. Stačí je jen hodit do vany s vodou, nechat několik minut louhovat a potom ještě přidat vodu. Sáček nevyhazujte, dá se použít třeba jako žínka nebo obklad. K dostání jsou však i nejrůznější bylinné emulze, obsahující výtažky jedné bylinky nebo bylinných směsí.

Jestliže si přímo nechcete naordinovat pravidelný „koupelový režim“, stačí si koupit dvě až tři bylinné koupele ze směsi bylin nebo několik druhů bylin, které budete střídat, třeba podle nálady nebo aktuálního fyzického stavu.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Pohoda pro nohy
Abyste si ulevili od zdravotních problémů, nemusíte smáčet celé tělo, někdy postačí jen koupel nohou. Máte-li například pocit těžkých a unavených končetin, můžete vyzkoušet Kaštanovou koupel od Weledy, která neobsahuje barviva ani aromata a je vhodná i pro těhotné ženy. Dvacet mililitrů dostanete asi za 69 Kč v lékárně. A pokud vás trápí senná rýma a nepříjemné slzení očí, výtok z nosu nebo kašel, ponořte nožky do koupele Stopalergin od Dr. Popova (50 g stojí 37 Kč).

Blahodárné oleje a energizující sůl

Máte citlivou pleť nebo kožní problémy? Zkuste olejovou koupel s výtažky mandlí a oliv. Důkladně vám vyčistí pokožku a zanechá na ní ochranný film. K celkovému uklidnění organismu použijte levandulový olej, na stimulaci rozmarýn, při nachlazení eukalyptus a unavené svaly povzbudí jalovec. Dětské pokožce prospěje olej s přídavkem jitrocele, mateřídoušky a heřmánku, který zklidní pleť a připraví organismus ke spánku.

Tělu i duši prospějí rovněž koupelové soli, například s výtažky z růží, která čistí suchou a unavenou pokožku, odstraňuje drobné vyrážky a akné a slibuje také afrodiziakální účinky.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Tělu i duši prospějí rovněž koupelové soli, například s výtažky z růží, která čistí suchou a unavenou pokožku, odstraňuje drobné vyrážky a akné a slibuje také afrodiziakální účinky. Extra panenský olivový olej a mořská sůl jsou zase ideální kombinací pro příjemné a uklidňující koupele, které osvěží a dodají vám tolik potřebnou energii.

Autor: Olga Trešlová