Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

MED je účinnou prevencí i silným antibiotikem

10. prosince 2008 | 11:31

Váháte, jestli si osladit čaj medem, anebo cukrem? Pokud u vás vítězí med, děláte dobře. Není to jen sladidlo, ale koncentrovaný extrakt z květů a jeho účinky na naše zdraví se s rafinovaným cukrem nedají srovnávat.

Včelí med může být díky svému složení výborným podpůrným prostředkem při léčbě nejrůznějších neduhů. Mimo jiné totiž obsahuje v téměř ideální formě železo, které podporuje tvorbu krve. Pokud jde o stopové minerály, jsou v něm zastoupené téměř všechny, až na selen. Medem můžete také léčit drobné popáleniny. Lžička medu navečer je výtečná pomoc při nespavosti, nervozitě nebo neklidném spánku.

Kombinace medu a mléka prospívá pokožce.
Autor: Michal Protivanský

Přírodní antibiotikum
Med je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, protože se vyznačuje schopností ničit bakterie. Než lidé začali používat chemicky vyrobená antibiotika, byl med nedílnou součástí domácí lékárny. Podává se samotný nebo v kombinaci například s bylinkovými čaji, cibulí, česnekem, lékořicí, zázvorem, citronem, teplým mlékem a mnoha dalšími ingrediencemi urychlujícími léčení. Med díky svému složení prokazatelně ničí poměrně velkou skupinu mikroorganismů, se kterými si naše tělo neporadí, a přitom nemá nepříjemné vedlejší účinky chemických antibiotik. Důležité je začít užívat med už při prvních příznacích nemocí.

Víte, kdy vám pomůže?

- Pomáhá při nespavosti, nervovém vypětí, stresu, depresích a migrénách nervového původu, uklidňuje a zlepšuje náladu.

- Je účinný jako podpůrný prostředek při rekonvalescenci po nemocech, operativních zákrocích či při jiném výrazném vypětí organismu.

- Urychluje léčení žaludečních vředů, zlepšuje trávení.

- Působí jako prevence některých druhů rakoviny (např. rakoviny tlustého střeva).

- Je považován za afrodiziakum a "životabudič".

- Čistí naše tělo od volných radikálů, detoxikuje ho, pomáhá například bojovat proti kocovině a následkům otrav.

- Léčí záněty žlučníku a regeneruje játra .

- Upravuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje a čistí cévy, posiluje srdce.

Medicína australských domorodců
Podle Josepha Marsona z Ottawa univerzity dokáže med zahubit i velmi nebezpečný kmen zlatého stafylokoka. Ten je totiž odolný vůči širokému spektru antibiotik. "Nikdo zatím netuší, co v medu bakterie zabíjí, a ne všechny medy mají stejnou účinnost," říká Joseph Marson. Sterilizované medové náplasti ošetřují zranění i rány a brání stafylokokům v průniku do těla. Metoda léčby medem pochází od australských domorodců.

Obranyschopnost organismu
Pravidelným užíváním medu ale také můžeme onemocněním předcházet. Med je totiž účinnou prevencí nachlazení, angín, zánětů průdušek a horních cest dýchacích, rýmy apod. Dokáže totiž ničit už v samém zárodku mikroorganismy způsobující tyto nemoci a zabraňuje jejich rozmnožování i šíření v našem těle. Zároveň díky mnohým, výše jmenovaným látkám účinně posiluje naši imunitu, zásobuje nás vitaminy, minerály, aminokyselinami apod., zlepšuje funkci našich vnitřních orgánů, a tělo tak činní celkově odolnějším.

Med je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, protože se vyznačuje schopností ničit bakterie.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Lék na pokožku
Díky svým antibiotickým účinkům je med už po několik tisíciletí uznávaným lékem i při vnějším užití. Používá se na špatně se hojící poranění kůže, na léčení různých vředových onemocnění pokožky, urychluje hojení popálenin, omrzlin a proleženin, rychle regeneruje např. suché rty a pokožku celého těla. Přitom jeho použití je úplně jednoduché, stačí ho v tenké vrstvě nanést na kůži a nechat působit. U komplikovanějších případů, které vyžadují delší léčbu, ho můžeme používat i po dlouhou dobu ve formě obkladů a zábalů. Jeho účinek při léčení kůže je dvojí. Postižené místo dezinfikuje, ničí vetřelce a brání jejich rozmnožení, působí protizánětlivě. Zároveň kůži díky svému bohatému složení hydratuje a vyživuje, takže má regenerační účinky.

Med je i účinnou prevencí nachlazení, angín, zánětů průdušek a horních cest dýchacích, rýmy apod.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

RECEPTY PRO ZDRAVÍ

Čaj proti bolestem hlavy
S bolestmi hlavy by si mohl poradit tento nápoj: Šálek silné černé kávy vychlaďte na přiměřenou teplotu a přidejte šťávu z půlky citronu a jednu až dvě čajové lžičky medu. Nechutná příliš lahodně, ale výtečně působí proti zúženým cévám v oblasti šíje (což je nejčastější příčina bolestí hlavy).

Náš tip: Při teplotách vyšších než 45 – 50 °C se účinné látky obsažené v medu ničí, takže než si jím osladíte čaj, musíte chvilku počkat, než vám vychladne na přijatelnou teplotu.

Koupel na unavenou pleť
K osvěžení unavené pleti i pokožky celého těla rozpusťte v teplé koupelové lázni 2 lžíce tučného tvarohu, 2 lžíce medu a několik kapek pomerančového oleje. Položte se do vany a v klidu odpočívejte.

Lázeň pro suchou pokožku
Pomáhá suché pokožce, 0,5 kg medu ohřejeme v 1 l mléka na 40 stupňů C. (Jak jsme již psali, voda či mléko nesmí být teplejší, aby se nezničily látky obsažené v medu). Směs vlijeme do teplé lázně, lehneme si do vany a necháme působit. Vitaminy a minerální látky obsažené v mléce chrání pokožku před vysušením. Med naši pleť osvěží a také působí protizánětlivě.

Pokud celé hodiny namáháte oči, pomozte jim přírodním lékem z medu a mrkve.
Autor: Michal Protivanský

Štáva, která bystří zrak
Pokud celé hodiny namáháte oči, pomozte jim přírodním lékem z medu a mrkve: Smíchejte 2 čajové lžičky medu s mrkvovou šťávou a tuto směs pak pravidelně konzumujte.

PERLIČKY ZE VČELÍHO SVĚTA

Propolis
Propolis dokonale desinfikuje, ničí nebo brzdí růst většiny bakterií, virů, kvasinek a plísní. Místně tlumí bolest, má hojivé a regenerační účinky a při jeho užívání nevzniká rezistence na bakterie. Propolis také zvyšuje účinnost antibiotik a současně snižuje jejich vedlejší účinky. V kombinaci se šalvějí se užívá jako ústní voda.

Mateří kašička
Rozborem mateří kašičky se zjistilo, že obsahuje asi 20 aminokyselin. Některé z nich patří k esenciálním aminokyselinám, které lidské tělo nedokáže synteticky vyrobit, ale potřebuje je pro růst a obnovu tkání. Mateří kašička dále obsahuje vitaminy (vitamin C a většinu vitaminů B-komplexu) a také minerály (železo, draslík, sodík a stopy chromu, manganu a niklu).
Pokud se užívá denně tři až pět měsíců, kromě jiného údajně dodává tělu nebývalou energii, celkově ho omlazuje. Mateří kašička je k dostání ve formě čiré nažloutlé tekutiny, která se musí skladovat v ledničce. Někomu nevyhovuje její chuť a míchá kašičku s medem. Mateří kašičku můžete užívat také v kapslích.

Pyl
Pyl z květů je vhodný na snížení tlaku a ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Podporuje tvorbu červených krvinek, stavbu kostí, zubů a nervů, upravuje činnost střev, užívá se při a proti onemocnění prostaty, při zánětech horních cest dýchacích, nervových onemocněních, poruchách trávení apod. Je to vynikající pramen energie v zimě a na jaře. Prodává se v různém poměru smíchaný s medem.

Autor: vin
Klíčová slova: bpž;bpz;zdraví;med;
Související články