Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

'Éčka' na talíři

25. listopadu 2008 | 13:47

Obáváte se chemicky upravených potravin? Máte strach z 'éček'? Tak si nechte udělat krevní zkoušku, která odhalí do jaké míry vás tato potravinová chemie ohrožuje!

Potravinová 'éčka' jsou součástí všech průmyslově vyráběných potravin. Ne všechny ale organismus dobře snáší. "Je část éček, které tělu nevadí. Mezi ně patří například přírodní barviva, třeba žlutá kurkuma. Pak jsou ale látky, které mohou způsobit problém. Mezi ně patří látky, které jsou přidávány do sušených potravin. Například usušená meruňka má šedo - hnědou barvu. Aby byla stále oranžová, je třeba jí chemicky vylepšit. A to dokáže siřičitan sodný, který se používá pod označením E 221," vysvětluje primářka kliniky Anti-Aging Monika Golková. Problém chemických látek je především v tom, že si člověk vůbec neuvědomuje jejich konzumaci. "Většina lidí si svoje zdravotní potíže nedává do souvislosti s potravinami a hledá příčinu jinde. Až když problém začne narůstat do velkých rozměrů, napadne je, že příčina může být v jídle," dodává Golková.



Jak test probíhá
Odebere se krev ze žíly jako při normálním odběru. Člověk v době odběru nesmí brát antibiotika nebo léky obsahující kortikoidy. Vyšetření probíhá na základě reakce bílých krvinek. Výsledek je znám do 72 hodin. Výhodou testu je to, že se dá provést kdykoliv během dne a člověk nemusí být nalačno. Cena vyšetření je od 8-22 tisíc.

Co jsou kódy E
Jsou to přídatné látky, tzv. aditiva, které se běžně přidávají do potravin kvůli prodloužení trvanlivosti, zvýraznění barvy, chuťi a vzhledu. Jednotlivé látky jsou označeny písmenem E a trojmístným číslem, který je stejný po celém světě. Některé z aditiv je možné použít pouze v omezené míře, aby neměly vliv na zdraví a jejich množství je regulováno předpisy. Další z látek mohou způsobit problémy pouze jednotlivcům.

Kyselina benzoová E 210
Konzervační prostředek. Světová zdravotnická organizace stanovila maximální příjem na 5 mg/kg hmotnosti těla na den. Je obsažen v kosmetických přípravcích, v repelentech proti hmyzu, v ovocných šťávách, alkoholu nebo v náhradách kaviáru. Většina lidí s tímto konzervantem problémy nemá, ale u citlivých jedinců může způsobit kopřivku nebo astma.

75965:gallery:true:true

Kyselina askorbová E 300
V přírodní formě jde o vitamín C. V potravinářství se užívá jako konzervační činidlo působící za účelem předcházení růstu plísní, kvasinek a hub. Používá se jako přísada do nealkoholických nápojů a zvětšuje objem pečiva. Je obsažen v instantních potravinách, kompotech, margarínech, cukrovinkách, limonádách a dalších. Ve vyšší míře může způsobit průjem, nadýmání a žaludeční potíže.

Aspartam E 951
Umělé sladidlo, které je 200 krát sladší než cukr. Najdeme ho v nápojích, mléčných výrobcích, cukrovinkách, zubních pastách a dalších výrobcích. Světová zdravotnická organizace upozorňuje na jeho 92 škodlivých vlivů na zdraví. Aspartam může měnit hladinu chemických látek v mozku, které ovlivňují chování. Jmenovitě způsobuje závratě, bolesti hlavy, únavu, podrážděnost, bolest žaludku, bušení srdce, nespavost a další.

Dusičnan draselný E 252
Lze ho najít také pod označením nitrát, nebo ledek draselný. Používá se při výrobě uzených masných výrobků a sýrů, dále je přidávám například do zubních past určených specialně na citlivé zuby. Při delším použití může způsobit alergii a zánět dásní a ústních sliznic. Existuje riziko, že se dusičnany mohou redukovat na více nebezpečné a karcinogenní dusitany.

sýr
Autor: shutterstock

Sacharin E 954
Je označován také jako cukerín. Jde o sladidlo 550 krát sladší než cukr. Najít ho můžeme v potravinách bez cukru, či s náhradním sladidlem, například v limonádách, žvýkačkách nebo cukrovinkách. Spekuluje se, zda není rakovinotvorný. Některé výzkumy ukazují, že může stát za vznikem nadváhy.

Glutamát sodný E 621
Najít ho můžeme i od názvem glutaman nebo glutamit. Je častým dochucovadlem v asijské kuchyni a instantních jídlech. Způsobit může zvracení, zadržení vody v těle, bušení srdce, závrati, bolesti hlavy, nadměrnou chuť k jídlu a další.

Polysorbát 80 E 433
Do potravin se přidává jako emulgátor, tedy látka která je do potravin přidávaná kvůli spojení tuků a vodných částí a hladkému vzhledu. Je například v některých mléčných výrobcích, zmrzlinách. Způsobit může potíže s trávením, bolesti břicha a podobně.

Italská zmrzlina - nápady neznají mezí
Autor: en.wikipedia.org

Šiřičitan sodný E 221
Někdy je uváděn pod názvem Glauberova sůl. Přidává se do sušených potravin například do sušeného ovoce nebo konzervovaného masa jako stabilizátor barvy. Také se může používat na snižování hladin chloru v bazénech. Může způsobit úbytek vitamínu B1, střevní potíže a průjmy, kožní potíže, nebo alergickou reakci.

Barviva E 100 – 180
Přidávají se do všech uměle přibarvovaných potravin, jsou v limonádách, cukrovinkách atd. Většina barviv je zdraví neškodná, některá mohou u citlivějších jedinců způsobit např. zhoršení alergického astmatu kožní potíže, vyrážky nebo ekzémy. E 180, červené barvivo, které je povoleno pouze k barvení jedlé povrchové vrstvy sýrů může způsobovat dětskou hyperaktivitu.

Autor: Petra Hátlová