Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Jak se nám žije bez sluníčka?

26. listopadu 2008 | 12:11

Pár dní bez světla a rostlina zhyne. Člověku se ve tmě relativně nic zlého neděje. Ve skutečnosti je sluneční záření životně důležité a bez něj skomírá na těle i na duchu.

Umělé, povětšinou nevyhovující osvětlení, je jen chatrnou náhražkou.

Naši dávní předkové trávili většinu dne venku a jejich organismus se tomu dokonale přizpůsobil. Navzdory překotnému společenskému vývoji však lidské tělo zůstalo jednou velkou fotobuňkou - a proto tolik strádá, když převážně pobýváme v uzavřených budovách. Sluneční světlo se filtruje přes okenní tabule a ztrácí cenné složky, jakou je i neprávem zatracované UV záření, jehož rozumné množství je podmínkou existence.

Východ slunce pro příval energie
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Osvětlení klasickými žárovkami či zářivkami totiž nemá optimální barevné spektrum – převažuje červená, oranžová a žlutá, naopak chybějí modrá a fialová, což má za následek neustálé přetěžování očí. Zorničky se nepřirozeně rozšiřují, tím narůstá nitrooční tlak a dochází k poruchám zraku. Je poznamenaná nervová soustava, energetická rovnováha, hospodaření s tekutinami, krevní oběh, dýchání, imunita i vylučování hormonů. Oorganismus se zkrátka dostává do potíží.

Nechť svit pošimrá pupík
Pradávné civilizace uctívaly Slunce jako božstvo a budovaly tzv. světelné chrámy. Staroegyptský Héliopolis se stal prvním městem, kde světlo sloužilo k léčení. Za novodobějšího průkopníka tzv. helioterapie je považován nadaný hudebník a dirigent Jakob Lorber. V den, kdy roku 1840 dostal vysněnou nabídku na angažmá v terstském divadle, mu údajně vnitřní hlas nařídil, aby se vydal cestou "osvíceného" léčitele. Přestože mnohé z jeho receptů působí zvláštně až legračně, mají oporu v dávných tradicích i současných vědeckých poznatcích.
Při žaludeční nevolnosti kupříkladu doporučoval vystavit břicho poledním svitu a pít pramenitou, sluncem prozářenou vodu. Na zacelení vnějšího zranění zase radil několikrát denně umocnit sílu paprsku lupou.


Koupel ve zlatavé hřejivosti
Při představě slunečních lázní se mnohým vybaví prvorepublikoví elegáni a filmové hvězdy, jak se na lehátkách vyhřívají na terase luxusního sídla. Příjemné, leč bez valného efektu? Kdepak!
Řada studií prokázala, že sluneční svit dokáže snížit obsah cholesterolu v krvi v průměru o 13 %, redukuje usazeniny v cévách, snižuje krevní tlak i hladinu cukru. Ultrafialové záření hubí bakterie ve vzduchu, vodě i v hlubokých vrstvách pokožky. V praxi to znamená, že když se mu v chladných měsících vystavíte 3x týdně na 10 minut, snížíte riziko chorob z nachlazení téměř o polovinu. Zároveň působí hojivě na lupénku, ekzémy či akné. V umírněném množství zajišťuje pružnost pokožky a oddaluje tvorbu vrásek.
Rovněž odbourává stres, podporuje tvorbu vitaminu D, nezbytného pro pevnost kostí i zdárný růst dětí, a enzymů, které tělo zbavují toxinů. Vyvážený poměr denního světla a noční tmy je důležitý pro rovnováhu hormonů, včetně pohlavních. Čím méně času lidé tráví na sluníčku, tím četnější jsou případy předčasného nástupu puberty u dětí, poruch menstruace u žen a u obou pohlaví je více ohrožena plodnost.

Pár minut na sluníčku – a je vám lépe!
Autor: archiv BLUE STEP s.r.o., PROFIMEDIA.CZ, Lubor Janda

K obědu porci sluníčka
Optimální dobu sluneční lázně nelze zobecnit, protože záleží na ročním období, vzdálenosti od rovníku, nadmořské výšce, prostředí, a hlavně na typu pokožky: osoby s tmavší pletí mají "spotřebu slunce" mnohem větší. Zpočátku proto zvolte třeba jen 1 až 2 minuty a postupně čas prodlužujte, a to při četnosti 3 až 4x týdně. V žádném případě nesmí dojít ke spálení, což je rizikový faktor vzniku rakoviny kůže!
Opalovací krémy propouštějí jen část UV paprsků při sluneční lázni nepoužívejte, a z ošacení mějte na sobě jen to nejnutnější. Vhodné nejsou sluneční či dioptrické brýle ani kontaktní čočky, které mění spektrální složení světla vstupujícího do očí. Před oslněním se snadno ochráníte kloboukem nebo kšiltovkou.
Pokud tuto proceduru zkombinujete s tělesným cvičením, pozitivní účinky obojího se násobí. Pocení vůbec nevadí, naopak urychluje vylučování škodlivin z těla, navíc pot obsahuje látku, která pohlcuje škodlivé složky záření. Odborníci doporučují doplňkové užívání antioxidantů, například vitaminů C, A a E nebo selenu, pokud možno v přírodní formě.

Vynálezce s rozbitými brýlemi
V polovině minulého století se helioterapií intenzivně zabýval americký badatel dr. John Ott. Aby na vlastní kůži vyzkoušel získané poznatky, vydal se na prosluněnou Floridu, ale ke svému rozčarování se kloubních potíží nezbavil.
Po návratu se mu rozbily brýle, které nosil od dětství. A jaký div – během čtrnácti dnů, kdy mu dioptrickými skly nefiltrované paprsky volně dopadaly do očí, bolesti prakticky odezněly, už se nikdy nevrátily a současně se mu zlepšil zrak, takže brýle na čtení až do vysokého věku nepotřeboval.

 

Učení nemusí být mučení pro oči i mysl, když zdroj světla splňuje náležité podmínky.
Autor: archiv BLUE STEP s.r.o., PROFIMEDIA.CZ, Lubor Janda

Posvítit si na každodennost
V západních zemích se od běžného umělého osvětlení ustupuje, například v německých nemocnicích již obyčejné zářivky nenajdete. Stále více firem i domácností používá světelné zdroje, které se blíží dennímu svitu. Přestože pobyt na slunci nenahradí, pozitivní vliv na zdraví i psychiku vskutku vykazují.
Tzv. plnospektrální žárovky, zářivky, stolní i stojací lampy, a dokonce simulátor slunečního světla se objevily i u nás. Již dva roky probíhá rozsáhlý výzkum, kdy byly tyto zdroje světla nainstalovány ve vytipovaných školkách, základních i středních školách a podnicích.
"Z průběžného vyhodnocování dotazníků jednoznačně vyplývá, že po zhruba pěti týdnech pobývání v takto osvětlených učebnách žáci i studenti jsou méně unavení, podráždění a hyperaktivní. Projevují větší soustředění i zájem o výuku, aniž by pociťovali pálení či únavu očí.
Zlepšily se i jejich studijní výsledky a klesly projevy agresivity. Zdá se, že se částečně snížily počty onemocnění chřipkou," shrnuje Ladislav Eliáš, zakladatel Společnosti pro Zdravé světlo, která tuto studii na našem území provádí.
"Pozitivní ohlasy máme i z firem. Zaměstnanci jsou výkonnější, aniž by si stěžovali na přepracovanost, a omezily se mezilidské konflikty. Některé manažery přestaly trápit bolesti hlavy, žaludeční či zrakové potíže. A jak se důvěrně svěřil jeden velmi vytížený podnikatel, změna osvětlení mu zřejmě zachránila chlapskou čest i manželství, protože opět našel zalíbení v sexu."

INFORMAČNÍ ZDROJ: JOSEF NEUMAYER – SŮL, VODA SVĚTLO (NAKLADATELSTVÍ EMINENT)

Autor: MAJ
Klíčová slova: zdraví;světlo;slunce;
Související články