Brusinky patří k nejstarším prostředkům přírodní medicíny. Jejich léčivé účinky znali už naši předci.
"Brusinky jsou plné vlákniny, vitamínu C draslíku a antioxidantů, které působí v těle proti nádorovému bujení a stárnutí. Ideální jsou v době viróz na posílení organismu," vysvětluje pěstitel amerických brusinek Sam Bessinger. Kromě toho jsou brusinky ideální v prevenci zánětu močových cest. "Jejich síla je v tom, že umí zabránit bakteriím usadit se na sliznicích. Na bakterie mají jakýsi "protipřilnavý" učinek. Ten pak způsobí to, že se mikroorganismy nedrží v těle, ale jsou z něj vyplaveny močí. To má obrovský význam hlavně u potíží ledvin a močového měchýře. Brusinky umí snížit riziko těchto zánětů až o čtyřicet procent," dodává Bessinger.
Jak brusinky pomáhají
Dásně
Brusinky snižují množství bakterií v ústech a brání tak ve vytváření zubního plaku. Jsou prevencí při vzniku paradontózy a zubního kazu.
Srdce
Zralé bobulky obsahují látky, které zabraňují působení "zlého" cholesterolu v těle. Tím chrání srdce a cévy.
Žaludek
Látky obsažené v brusince zpevňují stěny žaludeční sliznice a zabraňují bakteriím způsobujícím žaludeční vředy a nádory v usídlení.
Močový měchýř
Plody brusinek obsahují zahuštěnou tříslovinu, která brání bakteriím způsobující zánět močového měchýře v usídlení.
Ledviny
Brusinková šťáva je ideální v preveci zánětů ledvin. Účinné látky nedovolí bakteriím aby se usídlily na stěnách sliznic.
Stárnutí
Zralé bobulky obsahují velké množství antioxidantů, které v těle chrání buňky před volnými radikály a před předčasným stárnutím.
Střeva
Vysoké množství vlákniny, které obsahují plody podporuje pohyby střava a usnadňuje tak vyprazdňování.
Imunita
Plody brusinek obsahují velké množství vitamínu C a některých stopových prvků, například draslíku. Tím tělu pomáhají v boji s některými infekcemi.
Tip Blesku
Sílu brusinek je možné užívat i plnými doušky! Ideální je tak svařené víno s brusinkami.
Brusinkový svařák
Budete potřebovat:
0,5 litru červeného vína
0,5 litru brusinkové šťávy
koření na svaření vína
sušené brusinkypPlátky mandlí
Postup:
Brusinková šťáva s kořením se nechá přejít varem. Na poslední chvíli se přidá víno a vše se nechá lehce povařit. Odstaraníme koření a do horkého svařáku přidáme hrst brusinek a plátky mandlí.