Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Menstruační bolesti jako krutý trest za ženskost

V některých případech je spouštěčem menstruačních bolestí endometrióza.
22. července 2014 | 10:08

Prožíváte „své dny“ zkroucená v křečích a nejraději byste je proležela? Bolestivá menstruace netrápí jen vás. Statisíce žen považují měsíčky za noční můru - kromě krutých bolestí břicha mívají migrénu, některé dokonce omdlévají.

Pocit, že se při menstruaci „něco děje“ v našem těle, má v různých formách prakticky každá z nás. Od neurčitého nepříjemného napětí či nervozity až po kruté fyzické bolesti můžou ženy během svých dnů prožívat nejrůznější strasti. Většinou by i silnější křeče a podobné neduhy měly odeznít přibližně do dvou dnů od začátku periody. Když bolesti trvají po celou dobu, je potřeba zajít k lékaři. Jen ten může s jistotou určit, co je způsobuje.

Menstruační bolesti lze dělit na primární a sekundární. Primární se objevují hned na začátku menstruace a je způsobena samotným cyklem. Sekundární se objeví většinu až později v životě ženy a je spojena s problémem v některém z orgánů v pánevní oblasti. Důvodů může být hned několik. Od zúženého děložního hrdla, přes endometriózu, cystu na vaječnících až po myomy na děloze, nádory a zánět. Nejčastějším strůjcem problémů u sekundární bolesti je endometrióza, tedy stav, kdy se výstelka děložní dutiny nachází mimo dělohu.

Příčin, které způsobují bolestivou menstruaci, je celá řada. Může jít o důvody psychické, o poruchy žláz s vnitřní sekrecí a podobně. „Je na nás, lékařích, abychom rozlišili prvotní a sekundární formu menstruačních bolestí,“ říká gynekoložka Kateřina Bittmanová. Kromě běžného vyšetření pohmatem je nutný ultrazvuk malé pánve a někdy dokonce i laparoskopie kvůli přesnější diagnóze.

Nezoufejte, potíže se dají odstranit

Jednou z nejčastějších metod, které používají gynekologové při léčbě bolestivé menstruace, je léčba hormonální antikoncepcí. Předepisují se také různé léky, jako například Ibuprofen, Naproxen, Aulin a podobně. Když je důvodem potíží nějaký specifický problém, musí jej lékař řešit individuálně. „V některých případech se může jednat o zúžené děložní hrdlo, které umíme rozšířit. Když je příčinou zánět, lze jej vyléčit antibiotiky, myomy my či polypy se chirurgicky odstraní,“ nastiňuje možnosti Kateřina Bittmanová.

 

Video se připravuje ...