Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bolí vás hlava? Může za to žvýkání nebo i kousání nehtů!

Pokud vás často bolí hlava, trpíte závratěmi a hučí vám v uších, možná za to může dysfunkční porucha čelistního kloubu.
10. července 2014 | 16:06

Bolí vás často hlava, trpíte závratěmi, prošli jste desítkami různých vyšetření, ale nikdo vám nedokázal racionálně vysvětlit, co vám vlastně je? Pak možná trpíte dysfunkční poruchou čelistního kloubu. Tu může způsobit noční „vrzání“ zuby, nebo také časté žvýkání žvýkaček, při kterých se čelistní kloub opotřebovává.

Angličan Chris Cullen odchází od svého praktického lékaře s antidepresivy. Poslední dva roky trpí nezvladatelnými bolestmi hlavy, závratěmi a cítí se vyčerpaný. Lékař mu diagnostikoval depresi, ale Chris ví, že tou rozhodně netrpí.

Jeho problém měl kořeny někde úplně jinde. Jeho potíže nebyly psychického rázu, nýbrž fyzického. Bolesti hlavy totiž způsobila dysfunkce čelistního kloubu. Praktický lékař ani zubař tuto chorobu však nedokázali odhalit, často je zaměňována právě za psychické problémy.

Mnoho vyšetření pro nic

Od té doby, co se u Chrise objevily bolesti hlavy a všechny nepříjemné stavy s tím spojené, navštívil přibližně patnáct odborníků. Včetně kardiologa, neurologa a chiropraktika. Každý jen kroutil hlavou a posílali ho k dalším odborníkům, že oni žádnou nemoc neodhalili.

žvýkačka
Autor: Shutterstock.com

Když šel tedy před dvěma lety zoufalý pacient za svým praktickým lékařem, předepsal mu antidepresiva. „Neměl jsem pocit, že jsem v depresi. Ale po tolika vyšetřeních, kdy se vlastně na nic nepřišlo, jsem o sobě začal sám pochybovat. Proto jsem léky přijal," vzpomíná. Paradoxní je, že v tu chvíli již lehkými depresemi trpěl. Z toho, že ho stále bolela hlava a on nevěděl proč.

Dysfunkční porucha čelistního kloubu - tak zní choroba, která postihuje čelisti a způsobuje bolest. Při otevírání a zavírání pusy může být občas slyšet křupání v čelistech. Na vině jsou klouby, které s ostatními komponenty v této oblasti nefungují tak, jak by měly.

Pozor na kousání nehtů

Když o sebe brousíte zuby, čelistní kloub se nepohybuje a důraz je tak kladen na svaly, zuby a klouby. Pokud tedy víte, že v noci „vržete“ zuby o sebe, dysfunkce čelistního kloubu může postihnout i vás. Proto si mezi ně vložte nějakou výložku, abyste případnému onemocnění předešli. Stejně tak může kloub porušit časté žvýkání žvýkaček, nebo kousání nehtů.

Vzhledem k tomu, že se klouby nacházejí blízko uší, může bolest způsobovat také hučení v uších nebo závratě. Podle lékařů je to i důvodem, proč může být jedním z příznaků právě i deprese. Neutuchající bolest, závratě, hučení v uších člověka tak dlouho provází, až se to podepíše i na jeho psychickém zdraví. 

Léčba pomocí dlahy

kousání nehtů
Autor: Shutterstock.com

Mnoho lékařů však chorobu na první pohled neodhalí a bolest hlavy připisují na vrub jiným nemocem. To samé se stalo Chrisu Cullenovi. V zoufalství začal prohlížet různé zdravotnické weby, až narazil na dysfunkci čelistního kloubu. Ihned tedy vyhledal specialistu a svěřil se mu se svými trablemi.

Ten samozřejmě potvrdil jeho domněnku. Tato nemoc postihuje přibližně pětinu lidí. Svaly a šlachy kolem čelistních kloubů se zanítí, což způsobuje bolest. V tomto případě byly klouby opotřebené a destičky mezi nimi prošoupané. V takovém případě se kloub se zafixuje pomocí speciální dlahy. Pacient s ním nesmí hýbat a destičky se tak obnoví.

Nedostatečná informovanost

úsměv
Autor: Shutterstock.com

Chris pocítil úlevu ihned během noci, kdy bolest pomalu začala ustupovat a závratě zmizely. Ovšem v některých případech to pouhou dlahou nezachránit nelze. I výše zmíněný pacient nakonec musel na operaci, jelikož nebyl včas správně diagnostikován. Při chirurgickém zákroku se kloub vyčistí od případných zánětů.

Největším problémem ale stále zůstává neinformovanost. Samotné lékaře často nenapadne, že by bolesti hlavy a závratě mohly být způsobené dysfunkční poruchou čelistního kloubu. Doktoři pacienta nepošlou na rentgen, kde by příčiny bolesti odhalili. 

Autor: maš