Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hubněte po indicku: Ajurvéda pomůže duši i vaší váze!

S indickou dietou se najíte a ještě zhubnete
30. března 2012 | 06:33

Zkusila jste už téměř vše, ale ručička na váze ne a ne klesnout dolů? Nezoufejte, možná ajurvéda dokáže zázraky a třeba právě pro vásje tím pravým řešením!

Základním principem ájurvédy je harmonie. Obezita se ve více než 3 000 let staré indické "vědě života" vysvětluje jako nerovnováha sil v těle, protože není způsobena jen samotným jídlem, ale také nezdravým způsobem života, jako je stres, nedostatek spánku, málo pohybu či negativní myšlení. No, není vám to povědomé?

Tedy, zkusme to od začátku:

Ajurvéda rozlišuje šest chutí, ty by měly být vyvážené (slané, sladké, hořké, ostré, kyselé a trpké) a  upřednostňuje čerstvé a nízkotučné produkty, tedy ideál pro hubnutí:

* jídlo vychutnáváme v klidu a nehltáme (tím předcházíme následkům nezdravého životního stylu, což je mnohem důležitější, než jej později léčit), pokud nemáme čas, raději jídlo vynecháme, než bychom měli jíst ve stresu,

* jídlo důkladně sežvýkáme, než ho spolkneme (podpoříme tím trávení),

* nekombinujeme horké se studeným, vyhýbáme se potravinám právě vyndaným z lednice. Vždy je necháme chvíli odstát.

* nejvíc jíme v době oběda, večeře jsou spíše lehčí (kvůli vylučování škodlivých látek během spánku - to je čas, kdy se tělo zotavuje)

* vyhýbáme se konzervovaným potravinám, upřednostňujeme čerstvé produkty (klademe důraz na jejich kvalitní vyživovací hodnotu)

* nedoporučuje se káva, čokoláda a alkohol

Na co nesmíme také zapomenout:

* více pohybu na čerstvém vzduchu
* dostatek vitamínů a minerálů, a také zeleniny a ovoce
* pravidelný spánek, uklidnění mysli (základ východní medicíny)
*  stanovte si priorit, potom se vám bude snadněji kráčet životem

Rozhodující pro úspěšné hubnutí je:

* správně nastartovat trávení
* být silný a nepodlehnout každodenním útokům hladu

Toto je celodenní stravovací plán

Snídaně

Sestává se z ovesných vloček a ovoce, jako například klasická ovesná kaše nebo ovocné müsli. Důležité je, aby byly suroviny pokojové teploty! Na rozproudění spalování tuků vypijeme před každým jídlem 1 šálek zázvorového čaje (ráno si připravíme čaj z čerstvě nastrouhaného zázvoru, dochutíme citrónovou šťávou a pijeme teplý během celého dne).

Svačina

Jogurtový koktejl
100 g nízkotučného jogurtu s 1,5% tuku rozmixujume se 100 ml minerální vody a podle chuti osolíme nebo dochutíme mletou skořicí, koriandrem a kmínem. Důležité je, aby byly suroviny pokojové teploty!

Oběd

Marinovaná kuřecí prsa
Do mísy připravíme směs ze 100 g nízkotučného jogurtu, 1 lžičky limetové šťávy, 1 stroužku prolisovaného česneku, 1 lžičky mleté chilli papričky, 2 lžiček koření kari, vše smícháme a dochutíme solí, špetkou kurkumy a trochou třtinového cukru.
Marinádu vymícháme dohladka a vložíme do ní omytá na plátky nakrájená kuřecí prsa. Promícháme a necháme asi 2 až 3 hodiny marinovat. Potom vložíme do trouby vyhřáté na 200 ° C a pečeme asi 20 minut. Mezitím uvaříme ve slané vodě celozrnnou rýži a servírujeme k masu.

Svačina

Odpoledne je povoleno čerstvé ovoce jako například pomeranč, grapefruit nebo papája.

Večeře

Čočková-špenátové rizoto připravíme ze 40 g celozrnné rýže, 50 g červené čočky, 200 g špenátu, soli, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžičky sezamových semínek, 1 lžičky mletého kmínu, špetky koření chilli a koření kari. Rýži uvaříme ve slané vodě. Čočku ponoříme do vroucí vody, dochutíme solí a kurkumou.

Přidáme umytý čerstvý špenát a přikryté dusíme asi 10 minut. Na ohřáté pánvi opečeme sezam spolu s kmínem, chilli a kari. Potom přimícháme k zelenině a nakonec přidáme rýži.

Autor: lesk.sk, bak