Úterý 5. listopadu 2024
Svátek slaví Miriam, zítra Liběna
Oblačno 9°C

Zhubněte dvě kila za tři dny: Zkuste naše dietní triky!

3. června 2012 | 06:13

Toužíte se bleskurychle zbavit kil navíc? Pokud s naší dietou začnete už zítra, koncem týdne zapnete sukni nebo oblíbené kraťasy, které vám ještě nedávno byli příliš těsné.

O tom, že zelenina a ovoce jsou pro naše zdraví velmi důležité, vědí i malé děti. Ale tušila jste, že vitaminy mají i skvělý zeštíhlující účinek? Američtí vědci při jedné ze studií zjistili, že člověk s nadváhou trpí nedostatkem vitaminů. Když obohatili stravu vybraných jedinců o ty nejdůležitější, začali ti lidé rychleji ztrácet hmotnost.

Co musíte udělat

Vitamínová kúra
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Jídelní lístek, který jsme sestavily, vás zásobí během třech dnů všemi vitaminy, které jsou potřebné pro spalování tuků. Navíc jsou to jídla velmi chutná a zasytí vás na dlouhou dobu.

Pokud vás přepadne hlad během dne, můžete si dát kromě hlavních jídel i 300 g čerstvého ovoce nebo zeleniny.

Sladkosti, limonády, bramborové lupínky a jiné kalorické bomby jsou pro vás ovšem tabu. Pokud máte chuť mlsat, dejte si raději bylinkový čaj z kopřivy nebo sedmikrásky. Ty vám pomůžou pokrýt denní příjem tekutin a rozproudí váš metabolismus.

SNÍDANĚ

Vitaminová bomba (na tři porce potřebujete):

100 g čerstvého ananasu, 1 kiwi, 0,5 litru pomerančové šťávy, 2 lžíce medu, čtvrt lžičky skořice

Ananas a kiwi oloupejte, ovoce rozmixujte s pomerančovou šťávou. Přimíchejte med, dejte do pohárů a posypte skořicí.

Ovocná bomba
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Elixír života (na dvě porce potřebujete):

350 ml odstředěného mléka, 225 g nízkotučného bílého jogurtu, 175 g bobulového ovoce, 1 lžičku medu, 1 lžíci pšeničných klíčků

Všechny ingredience mixujte tak dlouho, dokud směs není hladká a krémová.

Banánové mléko (na 2 porce potřebujete):

1 banán, 1 lžíci medu, 1 lžíce citronové šťávy, 500 ml syrovátky

Banány oloupejte a rozmixujte s medem, citronovou šťávou a syrovátkou.

OBĚDY

Zeleninové placky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Zeleninové placky (na 4 porce potřebujete):

160 g mrkve, 2 až 3 jarní cibulky, 1 malou cuketu, 1 stroužek česneku, majoránku, 75 g nízkotučného nastrouhaného tvrdého sýru, 2 vejce, sůl, bílý pepř, olej na vymazání pánve

Očištěnou mrkev rozkrájejte na drobné kousky. Jarní cibulku omyjte a nakrájejte na kolečka. Cuketu očistěte a nastrouhejte. Zeleninu smíchejte se sýrem, vejci, lisovaným česnekem a majoránkou. Ochuťte solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte olej, vytvarujte placku a opečte z obou stran.

Dušená ředkev (na 4 porce potřebujete):

2 černé ředkve (každá 400 g), 2 malé cibule, 1 lžíci oleje, sůl, bílý pepř, 125 g smetany na vaření, 50 g vlašských ořechů, 1 lžíci nasekané petrželové nati

V pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibulku nakrájenou najemno. Přidejte ředkev rozkrájenou na malé kostičky a krátce osmahněte. Opepřete, osolte, přelijte smetanou, nechte přejít varem a duste přibližně 5 minut. Posypejte nakrájenými ořechy, petrželovou natí a ihned podávejte.

Špenátová polévka (na 4 porce potřebujete):

1 kg špenátu, 1 velkou cibuli, 2 lžíce petrželové nati, 1 lžíce oleje, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany na vaření, šťávu z 1 citronu, sůl, bílý pepř, špetku mletého koriandru

Na zahřátém oleji orestujte cibulku nakrájenou najemno. Přilijte vývar a vařte dvě minuty. Přimíchejte nahrubo nakrájený špenát, smetanu a povařte. Ochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a koriandrem. Jednotlivé porce podávejte s nasekanou petrželkou a slunečnicovými semínky.

Špenátová polévka
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

VEČEŘE

Celerový krém (na 6 porcí potřebujete):

200 g celeru, 250 g brambor, půl svazku petrželky, 3 lžíce vody, 1 lžíci citronové šťávy, 1 až 2 lžíce křenu, 1 lžičku olivového oleje, sůl, 1 cibuli

Celer a brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Lístky petrželky odtrhněte od stonků a odložte stranou. Stonky petržele nechte přejít varem v osolené vodě a na mírném ohni vařte 15 minut. Nechte vychladnout. Cibuli oloupejte. Zeleninu, cibuli a lístky petrželové nati rozmixujte. Vmíchejte vodu, citronovou šťávu, křen a olej.

Bylinkový nápoj
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Bylinkový nápoj (na 2 porce potřebujete):

300 ml syrovátky, 250 ml jemně sycené minerální vody, 1 svazek bylinek (například petrželové nati, kopru, kopřivy), 2 lžíce citronové šťávy, sůl, bílý pepř

Syrovátku smíchejte s minerálkou a našlehejte metličkou. Všechny bylinky omyjte, osušte a nesekejte najemno. S citronovou šťávou je vmíchejte do nápoje. Dochuťte solí a pepřem.

Květákový salát (na 4 porce potřebujete):

200 g smetany na vaření, 2 lžíce jemného octa, 1 lžičku hořčice, 1 lžíci oleje, 1 květák (asi 600 g), 2 jarní cibulky, 1 stroužek česneku, 2 hrsti nasekaných čerstvých bylinek, sůl, pepř

Květák omyjte, rozeberte na růžičky a rozkrájejte nadrobno. Jarní cibulku nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a spolu s bylinkami nakrájejte nadrobno. Přísady spolu smíchejte a zalijte omáčkou připravenou ze smetany, octa, hořčice, soli, pepře a oleje.

Autor: oli, Kbak