Sobota 19. září 2020
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno 20°C

Zhubněte dvě kila za tři dny: Zkuste naše dietní triky!

3. června 2012 | 06:13

Toužíte se bleskurychle zbavit kil navíc? Pokud s naší dietou začnete už zítra, koncem týdne zapnete sukni nebo oblíbené kraťasy, které vám ještě nedávno byli příliš těsné.

O tom, že zelenina a ovoce jsou pro naše zdraví velmi důležité, vědí i malé děti. Ale tušila jste, že vitaminy mají i skvělý zeštíhlující účinek? Američtí vědci při jedné ze studií zjistili, že člověk s nadváhou trpí nedostatkem vitaminů. Když obohatili stravu vybraných jedinců o ty nejdůležitější, začali ti lidé rychleji ztrácet hmotnost.

Co musíte udělat

Jídelní lístek, který jsme sestavily, vás zásobí během třech dnů všemi vitaminy, které jsou potřebné pro spalování tuků. Navíc jsou to jídla velmi chutná a zasytí vás na dlouhou dobu.

Pokud vás přepadne hlad během dne, můžete si dát kromě hlavních jídel i 300 g čerstvého ovoce nebo zeleniny.

Sladkosti, limonády, bramborové lupínky a jiné kalorické bomby jsou pro vás ovšem tabu. Pokud máte chuť mlsat, dejte si raději bylinkový čaj z kopřivy nebo sedmikrásky. Ty vám pomůžou pokrýt denní příjem tekutin a rozproudí váš metabolismus.

SNÍDANĚ

Vitaminová bomba (na tři porce potřebujete):

100 g čerstvého ananasu, 1 kiwi, 0,5 litru pomerančové šťávy, 2 lžíce medu, čtvrt lžičky skořice

Ananas a kiwi oloupejte, ovoce rozmixujte s pomerančovou šťávou. Přimíchejte med, dejte do pohárů a posypte skořicí.

Elixír života (na dvě porce potřebujete):

350 ml odstředěného mléka, 225 g nízkotučného bílého jogurtu, 175 g bobulového ovoce, 1 lžičku medu, 1 lžíci pšeničných klíčků

Všechny ingredience mixujte tak dlouho, dokud směs není hladká a krémová.

Banánové mléko (na 2 porce potřebujete):

1 banán, 1 lžíci medu, 1 lžíce citronové šťávy, 500 ml syrovátky

Banány oloupejte a rozmixujte s medem, citronovou šťávou a syrovátkou.

OBĚDY

Zeleninové placky (na 4 porce potřebujete):

160 g mrkve, 2 až 3 jarní cibulky, 1 malou cuketu, 1 stroužek česneku, majoránku, 75 g nízkotučného nastrouhaného tvrdého sýru, 2 vejce, sůl, bílý pepř, olej na vymazání pánve

Očištěnou mrkev rozkrájejte na drobné kousky. Jarní cibulku omyjte a nakrájejte na kolečka. Cuketu očistěte a nastrouhejte. Zeleninu smíchejte se sýrem, vejci, lisovaným česnekem a majoránkou. Ochuťte solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte olej, vytvarujte placku a opečte z obou stran.

Dušená ředkev (na 4 porce potřebujete):

2 černé ředkve (každá 400 g), 2 malé cibule, 1 lžíci oleje, sůl, bílý pepř, 125 g smetany na vaření, 50 g vlašských ořechů, 1 lžíci nasekané petrželové nati

V pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibulku nakrájenou najemno. Přidejte ředkev rozkrájenou na malé kostičky a krátce osmahněte. Opepřete, osolte, přelijte smetanou, nechte přejít varem a duste přibližně 5 minut. Posypejte nakrájenými ořechy, petrželovou natí a ihned podávejte.

Špenátová polévka (na 4 porce potřebujete):

1 kg špenátu, 1 velkou cibuli, 2 lžíce petrželové nati, 1 lžíce oleje, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany na vaření, šťávu z 1 citronu, sůl, bílý pepř, špetku mletého koriandru

Na zahřátém oleji orestujte cibulku nakrájenou najemno. Přilijte vývar a vařte dvě minuty. Přimíchejte nahrubo nakrájený špenát, smetanu a povařte. Ochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a koriandrem. Jednotlivé porce podávejte s nasekanou petrželkou a slunečnicovými semínky.

VEČEŘE

Celerový krém (na 6 porcí potřebujete):

200 g celeru, 250 g brambor, půl svazku petrželky, 3 lžíce vody, 1 lžíci citronové šťávy, 1 až 2 lžíce křenu, 1 lžičku olivového oleje, sůl, 1 cibuli

Celer a brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Lístky petrželky odtrhněte od stonků a odložte stranou. Stonky petržele nechte přejít varem v osolené vodě a na mírném ohni vařte 15 minut. Nechte vychladnout. Cibuli oloupejte. Zeleninu, cibuli a lístky petrželové nati rozmixujte. Vmíchejte vodu, citronovou šťávu, křen a olej.

Bylinkový nápoj (na 2 porce potřebujete):

300 ml syrovátky, 250 ml jemně sycené minerální vody, 1 svazek bylinek (například petrželové nati, kopru, kopřivy), 2 lžíce citronové šťávy, sůl, bílý pepř

Syrovátku smíchejte s minerálkou a našlehejte metličkou. Všechny bylinky omyjte, osušte a nesekejte najemno. S citronovou šťávou je vmíchejte do nápoje. Dochuťte solí a pepřem.

Květákový salát (na 4 porce potřebujete):

200 g smetany na vaření, 2 lžíce jemného octa, 1 lžičku hořčice, 1 lžíci oleje, 1 květák (asi 600 g), 2 jarní cibulky, 1 stroužek česneku, 2 hrsti nasekaných čerstvých bylinek, sůl, pepř

Květák omyjte, rozeberte na růžičky a rozkrájejte nadrobno. Jarní cibulku nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a spolu s bylinkami nakrájejte nadrobno. Přísady spolu smíchejte a zalijte omáčkou připravenou ze smetany, octa, hořčice, soli, pepře a oleje.

Autor: oli, Kbak