Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hubnete? Klidně si dejte k snídani čokoládový koláč

Čokoládový koláč je prý nejlepší snídaně pro hubnutí.
28. února 2012 | 06:25

Nejvhodnějším jídlem, jakým prý mohou lidé shazující kila začít den, je čokoládový koláč. Dokázali to nejnovější  vědecké výzkumy.

Izraelští vědci dokázali, že úspěšně hubnout se dá i při pochutnávání si na čokoládovém koláče. Právě ten je podle nich prý nejvhodnějším jídlem hned po ránu.

V časopise Steroids Journal to tvrdí profesorka Daniela Jakubovicová z Wolfonové kliniky v izraelském městě Holounu.

Pokud totiž člověk snídá jídlo s vysokým obsahem uhlohydrátů a proteinů, a především sladké, cítí se podle ní sytý po celý den.

Jakubovicová to dokazuje na odtučňovací studii, které se zúčastnilo 193 dospělých obézních lidí. Ti, kteří snídali vyvážené jídlo, přičemž si neodepřeli kousek čokoládového koláče, shodili více kilogramů než lidé, kteří se ráno odbili něčím méně vydatným.

Když účastníci studie posnídali jídlo obsahující 600 kalorií, dokázali za 16 týdnů trvání studie zhubnout až 15 kilo, zatímco ti, kterým stačilo k snídani jen 300 kalorií, dokonce ještě přibrali.

Autoři studie prokázali, že lidé z druhé skupiny měli tendenci později se stejně "dojídat" něčím sladkým nebo jídlem bohatým na uhlohydráty.

Ovšem ti, co začali den s čokoládovým koláčem v břiše, se dokázali během dne lépe uhlídat.

"Skupina lidí s bohatou snídaní, jejíž součástí byl i zákusek, později v průběhu dne netrpěla touhou po sladkostech. Pokud se snažíme vyhnout sladkému úplně, vytváříme si paradoxně dlouhodobou psychickou závislost na sladkém," podotkla Jakubovicová

Autor: ČTK, lesk.sk, Kbak