Ani drobek nazmar! Jak zpracovat přebytečný salát nebo cukroví?
O Vánocích si nehlídáme váhu ani peněženku. Jídla si užíváme víc než kdykoli jindy. Jak to ale udělat, aby polovina neskončila v popelnici?
Nevím, jak vy, ale já nesnáším, když se nám doma nějaké jídlo zkazí. Jenže když přijede na víkend na chalupu deset až patnáct lidí, je těžké odhadnout, co a kolik se přesně sní. V neděli mám doma všechno možné. Abych nemusela vyhazovat, najela jsem na taktiku, že další týden prostě (téměř) nenakupuji a improvizuji ze zásob. Podobné je to i o vánočních svátcích. Nakoupíte a navaříte tolik, že ani s návštěvami nemáte šanci všechno sníst. Jak se tomu vyhnout, a ještě ušetřit?
Chce to plán
Podle loňského průzkumu pro společnost Albert chce být téměř třetina lidí ohleduplnější vůči životnímu prostředí a snížit plýtvání potravinami během svátků. Prvním krokem je plánování. Stanovte si předem, co budete vařit během Vánoc, a vytvořte si jídelníček. Tím se vyhnete nadměrnému nakupování a zbytečným zásobám. Ukazuje se, že jen polovina lidí nakupuje dlouhodobě takové množství potravin, které spotřebuje. Jídelníček si před Vánocemi rozplánuje 15 % lidí.
Video: Vánoční krajové speciality a odlišnosti v gastronomii.
Video se připravuje ...Nákupní seznam
Vaším nejlepším spojencem při nákupu je vlastně docela obyčejný nákupní seznam. Ten si dělá téměř polovina lidí a je to výborný způsob, jak zabránit impulzivním nákupům a nadměrným zásobám. Zbytek lidí prostě hází do košíku, co ho zaujme nebo co je ve slevě. A i když jsou slevy skvělé, i v rámci nich je dobré pořizovat si jen to, co potřebujete.
Další tipy na šetření (času i peněz)
■ Cukroví, ale i salát můžete dělat společně s kamarádkou, sestrou, maminkou nebo sousedkou a o náklady i výsledek se pak podělit. Jako bonus získáte společně strávený čas.
■ Ze zbytků ovoce můžete vyrobit pečený čaj, který se hodí na zahřátí, až se vrátíte ze zimní procházky.
■ Přebytečné jídlo můžete rozdat těm, pro které je vzácnost. Zavolejte do některé z charit a zeptejte se, jestli by se jim nehodilo, nebo ho nabídněte na sociálních sítích.
Plýtvání v číslech
1/3: Neuvěřitelná třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí.
127: Tolik kilogramů potravinového odpadu za rok připadá v Evropské unii na jednoho člověka.
Za 55 % vyhozených potravin jsou zodpovědné domácnosti, 18 % se vyhodí při výrobě a zpracování, 11 % má na svědomí primární produkce, 9 % veřejné stravování a 7 % vyplýtvají maloobchody.
37: Průměrně vyhodí obyvatel brněnského sídliště 37,4 kg jídla ročně.
Zdroj průzkumu: Organizace pro výživu a zemědělství a Eurostat
Spotřebujte zbytky
Radí Stanislav Vaněček, šéfkuchař Kantýny jinak, kde pro zaměstnance prodejen Albert připravuje jídla z potravinových přebytků.
CUKROVÍ
■ UCHOVÁNÍ V MRAZÁKU
Cukroví s menším obsahem tuku lze zamrazit. Vhodnější jsou k tomu menší uzavíratelné krabičky. Cukroví se zamrazuje na teplotu menší než -18 stupňů a mělo by se do půlroku spotřebovat.
■ PEČENÍ
Zbylé cukroví lze využít například do závinů či buchet nebo jako posýpku na cheesecake či jako drobenku.
PEČIVO
■ KRUTONY NEBO CHIPSY
Skvělý základ pro krémové polévky, například česnečku. Stejně tak se pečivo může usušit a vzniknou z něj domácí chipsy k televizi. Ochutit ho můžete slaninovou solí či sušeným česnekem a bylinkami.
■ ŽEMLOVKA
Tradiční sladké jídlo, na které lze skvěle využít zbytky pečiva.
■ STROUHANKA NEBO FALEŠNÝ PARMAZÁN
Strouhanku je možné při správném skladování uchovávat relativně dlouho. Vyzkoušejte i falešný parmazán ze staršího chleba. Dá se použít na těstoviny.
BRAMBOROVÝ SALÁT
■ SPRÁVNÉ MNOŽSTVÍ
Vždy je dobré nejprve odhadnout potřebný počet porcí salátu. V domácnostech se většinou připravuje daleko více salátu, než se ho sní.
■ CHLEBÍČKY
Pokud i přes veškerou snahu salát zbude, lze ho využít například na chlebíčky.
RYBY
■ KARBANÁTKY
Ideální je použít ryby například do rybích karbanátků nebo z nich udělat rybí tatarák.
■ ZAMRAZENÍ
Rybu lze také zamrazit. Čerstvou opláchnutou rybu osušte a vložte do sáčku vhodného na zmrazení. Ideální teplota je alespoň -18 stupňů. Libové ryby lze uchovávat v mrazáku půl roku, ty tučnější maximálně 3 měsíce.
OVOCE
■ SORBETY A SMOOTHIE
Ovoce lze zpracovat například rozmixované do sorbetu, smoothie či koktejlu.
■ PEČENÍ
Svěží koláč nebo dezert potěší každého.
■ SUŠENÍ
Ovoce lze také usušit, čímž se prodlouží doba jeho trvanlivosti.
Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.