Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nenechte se okrást! 8 tipů, jak bezpečně nakupovat na internetu

  • Nenechte se okrást
    6. prosince 2023 | 06:00

    Zní to jako dokonalý plán. Z domácího pohodlíčka zařídit dárky všem svým milovaným. Jenže internet je plný nástrah.  Abyste nepřišli rychle a snadno „na buben“, mějte na paměti pár základních zásadních pravidel bezpečného nakupování na síti. Tentokrát jsme rady, tipy a první pomoc v patové situaci čerpali na internetové stránce nejpovolanější – Policii ČR.

  • 1. Lustrujte předem

    Autor: istock.com

    Vyhlédnutý e-shop se snažte co nejvíce si ověřit. Rozhodně nedejte jen na hodnocení „jejich spokojených uživatelů“ na té samé internetové stránce. Kdoví, kdo ho psal… Někdy podvodníci také vycházejí prvním zákazníkům vstříc, aby vzbudili důvěru a zajistili si slušnou pověst, ale pak už můžou na další klienty víceméně kašlat. Zarazit by vás měla vždycky a v první řadě i extrémně výhodná cena. Kritickým okem rovněž zhodnoťte úroveň webovek. Je použita správně čeština? Jsou dohledatelné obchodní podmínky, kontaktní údaje? Webovou stránku můžete zkusit najít v seznamu rizikových e-shopů, který má na stránkách Česká obchodní inspekce. Je-li firma tam, ruce od ní pryč.

  • 2. Opatrnost při placení

    Autor: istock.com

    Nikdy nikomu neposílejte oskenované osobní údaje ani platební kartu. Při prvním nákupu na e-shopu plaťte spíše na dobírku. I když ani tady není vyloučeno, že vám bude doručena krabice s kamením… Při on-line placení se ujistěte, že operace probíhá na zabezpečených protokolech, např. https, že vás webové stránky navádějí na bezpečnou platební bránu, že je pro platbu používáno aktivní zabezpečení 3D Secure.

  • 3. Akce zvaná doručení

    Autor: istock.com

    Neváhejte po doručení balíček dobře prohlédnout. Obsahuje to, co jste si objednali a zaplatili? Pokud na vás jdou mrákoty z toho, co vidíte, nebo spíš nevidíte, obratem kontaktujte policii. Ta může zajistit peníze, které jste uhradili na poště, výdejním místě nebo kurýrovi. Když platba proběhla on-line, některé banky můžou platbu zadržet. Vždycky ale platí: kdo jedná včas, vyhrává. Když budete váhat, snižuje se pravděpodobnost, že se vám vydané finance vrátí.

  • A navíc...

    Autor: istock.com

    1. E-shop je krátce na trhu

    Varovným signálem, že nemusí být něco v pořádku, je také fakt, že e-shop byl založený nedávno, to, že sídlo firmy vypadá podezřele, nefunguje zákaznická linka.

    2. Pozor na hesla

    Snažte se chránit před zneužitím svoje přístupové údaje. Nepoužívejte pořád dokola jedno a to samé heslo. Pravidelně ho obměňujte. Měli byste ho znát jen vy sami, nikdo další.

    3. Řešte i „malou“ krádež

    Připravili vás podvodníci jen „o pár drobných“, a vy to nehodláte řešit? Je to chyba. Může jít o protřelého podvodníčka, který toho už má na kontě víc, a třeba na něj má policie už spadeno, možná právě vy přispějete konečně svým svědectvím k jeho dopadení a usvědčení. Zkrátka konečně zarazíte jeho nekalou činnost.

    4. Zkuste pojištění

    Existuje také možnost uzavřít pojištění tzv. internetových rizik. Budete chráněni, pokud se stanete obětí podvodu.

    5. Vše přehledně

    Více o bezpečném pohybu na internetu hledejte třeba na bezpecnyinternet.cz

     

Autor: kač
Diskuse ke článku
.