Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Voňavá svíčka ze sójového vosku: Vyrobte si ji podle návodu krok za krokem

Voňavé svíčky ze sójového vosku
21. září 2023 | 11:21

Podzim se blíží a možná si také nedovedete představit večer bez zapálené svíčky, která krásně provoní celou místnost. Vyrobit si ji není vůbec složité a ještě se při tom můžete kreativně vyřádit.

Základem každé svíčky je vosk. Těch je několik druhů. Může to být parafín, včelí vosk nebo některý z rostlinných vosků, například palmový či sójový. Konkrétně sójový je na výrobu svíček ideální. Primárně je určen na výrobu svíček ve skleničkách, můžete si ho ale odlít i do silikonových formiček. My si ukážeme, jak vyrobit svíčku ve skleničce, ale formičky využijeme také, na závěrečné ozdobení.

Proč sójový vosk?

Sójový vosk má oproti ostatním voskům hned několik výhod. Kromě toho, že je čistě přírodní a ekologický, má také nižší tavnou teplotu, takže ho nemusíte dlouho rozehřívat, svíčky z něj vydrží hořet oproti ostatním voskům až dvakrát déle a také místnost rychleji provoní.  A možná vás bude zajímat i to, že je zdravotně nezávadný, šetrný k přírodě, nealergenní a veganský. Seženete ho snadno na internetu nebo i v prodejnách s výtvarnými potřebami, kde se prodávají i další věci potřebné pro výrobu svíček (barvy, vůně, formy, knoty...).

Co budete potřebovat: 

Autor: Anna Kopečková

  • Sójový vosk (na výrobu jedné svíčky počítejte asi 75 – 140 g vosku, podle velikosti)
  • Skleněné nádobky (například od marmelád, pečeného čaje nebo i starých, vypálených svíček)
  • Knot a plíšky
  • Držák knotů (lze použít i špejli, kolíček nebo dřevěnou špachtli)
  • Barvivo určené na svíčky
  • Vůni
  • Silikonové formy na svíčky (nemusí být)

Kromě toho:

  • Dva kastrůlky (větší a menší)
  • Nůžky
  • Lžičku na míchání (kovovou nebo dřevěnou)

Jakou vůni vybrat? 

K ovonění svíček se používají vonné oleje. Ty mohou obsahovat i přírodní látky, ale většinou bývají synteticky vyrobené. Chcete-li něco kvalitnějšího, použijte esenciální olej. Je čistě přírodní, ale také dražší.

Postup:

1) Z knotu ustřihněte dostatečně dlouhý kus a provlékněte ho plíškem a držákem na knoty.

Autor: Anna Kopečková

2) Spodní část knotu s plíškem zmáčkněte plochými kleštěmi, aby knot v plíšku držel, a přilepte pomocí kapky rozehřátého vosku nebo vteřinovým lepidlem na dno skleničky. Držák knotu položte na hrdlo skleničky a knot opatrně lehce popotáhněte směrem nahoru, aby byl rovný. Pokud nemáte držák knotu, přivažte vršek knotu například na špejli nebo ho uchyťte kolíčkem na prádlo.

Autor: Anna Kopečková

3) Do menšího kastrůlku nasypte sójový vosk, kastrůlek postavte do většího kastrůlku s vodou a takto zahřívejte, dokud se vosk neroztaví. Nikdy vos nerozehřívejte přímo na plotně nebo v mikrovlnné troubě.  Mohl by se připálit a změnit barvu.

Autor: Anna Kopečková
                                                                                              

4) Jakmile je vosk rozehřátý, odstavte ho z plotny. Nyní do něj můžete přidat barvivo a vůni.

Autor: Anna Kopečková

5) Nejdříve přidejte trochu barviva. Je hodně koncentrované, proto ho přidávejte opravdu po troškách, a vždy důkladně rozmíchejte. Pak přidejte několik kapek vůně a opět promíchejte.

Autor: Anna Kopečková

6) Vosk nalijte do připravené skleničky. Snažte se nespěchat a lít ho pomalu, aby se v něm nevytvořily bubliny. Aby vosk nedostal teplotní šok, skleničku předem nahřejte, například v horké vodě nebo na topení, a podložte ji utěrkou. Kdybyste vosk nalili do studené skleničky, mohl by se po zatuhnutí odchlipovat od skla, tvořit na něm nehezké mapy a svíčka by mohla i hůř hořet.

Autor: Anna Kopečková

7) Máte-li silikonovou formičku, nalijte vosk i do ní, až po okraj.

Autor: Anna Kopečková

8) Vosk nechte pomalu a důkladně ztuhnout do druhého dne.

Voňavé svíčky ze sójového vosku
Autor: Anna Kopečková

9) Během tuhnutí může dojít k tomu, že se vosk uprostřed kolem knotu trochu propadne. Stačí opět roztavit trochu vosku, nalít ho na povrch svíčky a nechat ztuhnout. Nebo můžete vršek svíčky zahřát pomocí fénu, až se tenká vrchní vrstva vosku roztaví a srovná, a opět nechat ztuhnout.

Autor: Anna Kopečková

10) Pokud jste část vosku odlili do silikonových formiček, opatrně ho po ztuhnutí vyloupněte, propíchněte špejlí a otvorem směrem zespoda nahoru provlečte knot svíčky, která je ve skleničce. Vršek svíčky ve skleničce lehce nahřejte fénem a svíčku z formičky na ni přitiskněte. Tím ji přilepíte.

Autor: Anna Kopečková

11) Po zatuhnutí vosku zkraťte knot nůžkami na délku asi 1 cm.

Voňavé svíčky ze sójového vosku
Autor: Anna Kopečková

Tipy:

Možná se vám bude zdát, že hotová svíčka málo voní. Je to tím, že přírodní vosky do sebe vůni jakoby uzamknou a vůně se plně rozvine ve chvíli, kdy svíčku zapálíte.

Místo textilního knotu můžete použít na svíčky ve skleničkách knot dřevěný, který při hoření vydává příjemný zvuk praskajícího dřeva. 

Autor: Anna kopečková