Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skromné, ale přesto dokonalé! Tipy, jak si užít Vánoce a neutratit majlant

Chudý Ježíšek? Máme pro vás tipy.
13. prosince 2023 | 06:00

Vánoce nejsou o penězích a o množství balíčků, ale o blízkosti, pohodě, zastavení se…  Ale i tak mnohé z nás dokáže potrápit představa, že by svátky měly být chudé.

Dospělým se dá situace otevřeně a bez příkras vysvětlit, rozumní pochopí, ostatní musí tenhle fakt prostě přijmout. Jak to ale říct dětem? Podle psycholožky Kateřiny Brikciové z projektu Neviditelní (ten se soustředí na lidi v sociální a jiné tísni) mluvit s dětmi o financích nutně neznamená dopodrobna vykládat, co si Ježíšek letos může a nemůže dovolit a jak vysněné dárky pod stromečkem dokážou narušit napjatý rodinný rozpočet. „Přípravu na Vánoce může usnadnit i zlevnit dodržování několika pravidel, která děti zaujmou a vám můžou do příprav vnést řád a předvánoční pohodu,“ zdůrazňuje Kateřina.  

VIDEO: DIY: Adventní výzdoba truhlíků.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Vyzkoušejte s dětmi

Dopis pro Ježíška jako hra 

Jestli ještě vaši potomci nemají sepsaný seznam přání, nastavte jim nějaký limit, počet dárků, které letos Ježíšek zvládne přinést. Osvědčuje se třeba pravidlo pěti dárků – děti budou vědět, co dostaly, a dokonale si dárky užijí. S dopisem pro Ježíška ratolesti pomáhejte, získáte lepší kontrolu nad tím, co si do něj dítě napíše, mladší děti přitom můžete nenápadně nasměrovat. Při nákupu by měl být důraz kladen na to, co je baví a co unese rozpočet.

Zážitky nade vše

Nachystejte pro děti, ale třeba i teenagery vlastnoručně vyrobené poukázky na společné prožitky. Zoo, aquapark, výlet do Prahy, víkend na chalupě, oběd v restauraci, bojová hra v lese, kvíz, ve kterém se bude hrát o zajímavé ceny…

Složte se

Přeje si dítě nákladnější věc? Zapojte celou širší rodinu – babičky, tetičky… Když každý přihodí stovku nebo dvě, hned je pořízení snazší. Navíc jim ušetříte starost s tím, co by vašemu dítku udělalo radost.

Autor: iStock.cz

Zlatá pravidla

Aby se nákupy neproměnily ve finanční past, ve které zůstanete zaklíněni měsíce či roky, je podle Petra Javůrka, hlavního finančního analytika společnosti Provident Financial, dobré myslet na tři základní věci.

1) Nepřekračujte limit

Držte se rozpočtu, který jste si stanovili. A ukrajujte z něj postupně a s rozvahou. Klidně se o tom vždy poraďte se zbytkem rodiny.

2) Hlavně chytře

Vyčkávejte do poslední chvíle na pád cen. Čím více se Štědrý den blíží, tím spíš se bude zlevňovat. Tedy hlavně v kamenných obchodech. Na internetu vám na poslední chvíli už nejspíš nebudou garantovat dodání včas. Stejným způsobem pořizujte i potraviny a nápoje. Obstarejte si všechny dostupné letáky a porovnávejte nabídku a ceny.    

3) Půjčky? Ne!

Základní pravidlo zní: Půjčovat si jen na věci, které přežijí následnou dobu splácení. Takže půjčky na vánoční dárky, které často zajistí dětem nadšení sotva na pár měsíců, dobrým důvodem pro půjčku nejsou. Pokud už se hodláte zadlužit, je třeba už předem myslet na zadní vrátka. Zjistěte si tedy konkrétní sankce nebo poplatky pro případ, že se opozdíte se splátkou.

Autor: iStock.cz

Podtrženo, sečteno?!

Blížící se svátky mají už teď vcelku jasné kontury. Důkazem budiž nejčerstvější průzkum společnosti Provident Financial ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos, který proběhl na přelomu letošního října a listopadu.

  • 71 % rodin se připravuje na to, že je svátky budou stát do 15 tisíc korun.
  • 23 % domácností se hodlá ohledně vánočních nákladů vejít do 5 tisíc korun.
  • 1/3 z nás plánuje utratit za dárky méně než vloni. 
  • 46 % Čechů využívá k výzdobě staré dekorace.
  • 84,9 % z nás bude mít k večeři bramborový salát.
  • 54 % lidí si pochutná na kaprovi.
  • 22 % rodin si určitě dopřeje klasickou rybí polévku.  

Autor: Kateřina Pokorná