Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co je fajn naučit se od kočky? Těchto 7 věcí vám zlepší život!

  • kočka
    19. září 2023 | 06:00

    Jsou mazlivé, chytré, rafinované, líné i divoké, a hlavně – dělají si jen to, co chtějí ony.

    Kočku mi domů dovedla vnoučata. Prostě za nimi šla tak dlouho, až byla naše. Tedy moje. Jmenuje se Dalajmáma a je to ten typ kočky, kterou prostě milujete. Neotravuje, je zenově klidná, neškrábe, nekouše, nechá se tahat od dětí, loví myši a nenechá se vystresovat ani ve chvíli, kdy se po teritoriu prohání několik psů a dalších koček. Ať už jste milovnice koček nebo k nim nemáte žádný valný vztah, stojí za to se od nich některé věci naučit.

  • Protahování se

    Slastně, dlouze a klidně několikrát za den. Kočka se protahuje každou chvíli, a pokud to budete dělat i vy, uvolníte svaly, zlepšíte pružnost kloubů, nebudou vás bolet záda a zklidníte mysl. Obyčejné protahování totiž kromě jiného funguje jako relaxační technika, kterou můžete provádět nejen před spaním, ale i kdykoli během dne.

    Tip na video: Věděli jste, že podzimními depresemi trpí i psi a kočky?

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: FTV Prima

  • Mazlivost

    Ať už se přitulíte k partnerovi, obejmete kamarádku nebo děti, okamžitě se vám zvýší pocit štěstí. Jenže si o to málokdy umíme říct. To kočka si s tím hlavu neláme, prostě vám skočí na klín, něžně vám čumáčkem strčí do ruky, a než se nadějete, už hladíte. Mimochodem, je to benefit i pro vás. Existuje totiž dokonce felinoterapie, což je vlastně terapie kočkou.

  • Jen když chcete vy

    Kočka se sice dá vycvičit, ale mnohem hůř a složitěji než pes. Kočka si totiž z principu chce dělat to, co uzná za vhodné, a to tehdy, kdy to uzná za vhodné. Schopnost říkat ne by mohla klidně vyučovat a rozhodně si neláme hlavu tím, jestli se na ni bude někdo zlobit nebo ne.

  • Šelma v nás

    Viděla jste někdy svou kočku v akci? Vypadá tak roztomile, ale najednou se přikrčí a po své oběti vystartuje tak rychle, že ta už nemá šanci. Je to prostě potvora, není dobré ji moc naštvat. Tuhle dovednost by měly alespoň trochu okoukat všechny hodné holky, které se obětují, ustupují a můžou se pro druhé rozkrájet. Občas je dobré ukázat drápy. 

  • Lísání povoleno

    Svéhlavost kočka vyvažuje dalším svým benefitem, a tím je lísání. Jako by si u vás v některých chvílích potřebovala šplhnout a získat body navíc. Prostě přijde a vlní se, otírá se vám o nohy i ruce a tváří se jako to nejroztomilejší zvíře na světě. Tahle schopnost je fajn při řešení partnerských konfliktů. Zkoušela jste někdy na udobřenou hrát rozvernou a mazlivou „kočku“?

  • Čas na toulání

    I když slyšíte ze všech stran, že byste si měla umět užít čas sama, málokdo to opravdu umí. Jen tak se sebrat a na půl dne (týden nebo i měsíc, když je to potřeba) vypadnout z domu a toulat se je přitom tak očistné a často i objevné. Jako prevence syndromu vyhoření, úzkostí a depresí je tahle aktivita k nezaplacení. A kočka, pokud není zavřená v bytě, si jde po svých, kdykoli se jí zachce.

  • Slastný spánek

    Kočka prospí 12–16 hodin denně. Dlouhý spánek je důležitý pro regeneraci těla a opravu tkání a pomáhá jí udržet si zdraví a fyzickou kondici. Kromě toho kočky přes den sbírají síly na noční lov. Nevyspalou kočku prostě neuvidíte, když potřebuje, zalehne kdekoli a spí. Nám stačí průměrně osm hodin v posteli, ale i to málokdo dodržuje.

  • 4 zajímavosti

    Jsou super skokani: Kočky vyskočí bez námahy do 150 % své výšky. To je, jako byste v klidu přeskočila stojící žirafu.

    Vousky jako metr: Extra citlivé vousky jim kromě jiného pomáhají odhadnout, kam se vejdou. Pokud nemají nadváhu z toho, že jim dopřáváme víc, než potřebují, dokážou se protáhnout otvorem, do kterého se jim vejdou právě jejich vousky.

    Devět životů: Říká se, že kočka má devět životů. Důvodem je jejich neuvěřitelná schopnost orientovat se v letu v prostoru, pružně natočit tělo a dopadnout na všechny čtyři.

    Spousta typů: Existuje více než 70 různých plemen koček, která se liší velikostí, barvou a vzory srsti i charakterem.

    Další zajímavé články naleznete v časopise Blesk pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: MAJ
Diskuse ke článku
.