Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Důchodová kalkulačka: Jak si spočítat svůj důchod

3. července 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

S trochou nadsázky lze říci, že na důchod bychom se měli začít připravovat hned, jak ukončíme studia. Ať už se ale nacházíte v jakékoliv fázi života a svůj důchod jste dosud příliš neřešili, pomůžeme vám začít. Znáte svůj budoucí důchod?

Proč je dobré znát svůj důchod?

Ačkoli se v posledních letech situace mění, stále platí, že velká část zaměstnanců a podnikatelů nemá přehled o tom, jaký bude probírat důchod. O jeho výši se lidé začínají zajímat až v době, kdy se odchod do důchodu blíží. Jenže čím později na svůj důchod začnete myslet, tím méně času máte na to se na něj připravit.

Proto je dobré znát alespoň přibližnou výši svého důchodu co nejdříve a počítat s ní. Díky tomu například zjistíte, že budete mít problém s důchodem vyjít, což vás donutí na danou situaci zavčas adekvátně reagovat.

Jak zjistit výši svého důchodu?

S výpočtem důchodu vám pomůže důchodová kalkulačka. Pomocí ní můžete snadno zjistit, jaký důchod vám přibližně zajistí váš současný hrubý příjem. Pamatujte samozřejmě na to, že výpočet vašeho důchodu je poměrně složitý a konkrétní výše důchodu se může lišit, pokud jste například v minulosti působili na výrazně lépe placené pozici. Důležité ale je získat alespoň přibližnou představu.

Do kalkulačky zadáte svůj hrubý příjem, datum prvního zaměstnání, své pohlaví, počet dětí a datum narození. Systém vám pak spočítá přibližný důchod a datum odchodu do důchodu.

Je pravděpodobné, že váš očekávaný důchod se bude aktuálně pohybovat kolem 20 000 Kč. Pokud jste ale pobírali nízkou mzdu nebo podnikali jako OSVČ, důchod bude výrazně nižší. Manažeři a další nadprůměrně vydělávající osoby se naopak pravděpodobně dočkají důchodu vyššího.

Jak se na důchod připravit?

Jisté je, že důchod bude prakticky vždy nižší než váš současný příjem ze zaměstnání. Proto byste se na něj měli s předstihem připravovat tím, že si budete část svého současného příjmu pravidelně odkládat. Využít můžete produkty, jako je penzijní připojištění, alternativou může být investování na finančních trzích nebo třeba nákup nemovitosti apod.

V každém případě platí, že kdo začne s přípravou na důchod zavčas, ten se nemusí tolik obávat, že ve stáří s penězi nevyjde.

Každý, kdo aktuálně pracuje, si musí být vědom toho, že vlivem demografické situace nebude ve veřejném penzijním systému České republiky dostatek financí, a stát tak nebude schopen zajistit všem důchodcům důstojný příjem. Proto musejí současní zaměstnanci a podnikatelé vzít svůj osud do vlastních rukou a našetřit si na svou penzi dostatečný obnos.