Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

8 překvapivých způsobů, jak vyžehlit oblečení bez žehličky!

Jak žehlit bez žehličky? Žádný problém!
19. dubna 2024 | 05:00

Neznám nikoho, kdo by se do žehlení prádla pouštěl s chutí. Jak se tedy vyhnout nepříjemné činnosti? Nejlepší by samozřejmě bylo nežehlit vůbec, ale některé materiály to přímo vyžadují. Vyzkoušejte některý z triků, díky kterým si vyžehlíte halenku před odchodem do práce a nezabere vám to více než 5 minut. A navíc si díky nim vystačíte zcela bez žehličky.

1. Žehlička na vlasy

Ano, to samé, co narovná vlasy, může vyrovnat i oblečení. Víte, že ženy v šedesátých letech používaly na narovnání vlasů běžnou žehličku? My to teď jen obrátíme. Je jasné, že pomocí žehličky na vlasy nevyžehlíte velké plochy, je však perfektní pro malé záhyby, jako jsou límce či manžety. Hlavně se však přesvědčte, že je povrch čistý. Určitě nechcete, aby se váš sprej na ochranu vlasů obtiskl na límec vaší oblíbené halenky.

2. Hrnec jako multifunkční pomocník

Jeden z nejstarších triků stále funguje. Jak si nejspíš musely poradit hospodyňky kdysi, když nebývaly žádné žehličky? Do většího hrnce nalijte vodu, povařte ji, poté vodu vylijte, důkladně utřete do sucha spodek hrnce a pomocí něj žehlete! Uvidíte, že vaše oblečení bude hladké a krásně narovnané.

3. Sušička nad zlato

Další skvělý způsob, jak se zbavit záhybů? Sušička! Zde je návod: Nejdříve navlhčete nějakou menší věc – jako špičku ponožky nebo kapesník – potom nastavte sušičku na střední výkon. Spolu s vlhkou věcí vhoďte dovnitř vaše zmačkané oblečení a nechte ho uvnitř tak patnáct minut.

4. Žehlit dokáže i matrace

Další účinný trik: Vezměte zmačkané oblečení a srolujte ho. Potom umístěte ruličku alespoň na hodinu pod matraci. Až oblečení vyndáte, většina záhybů by měla být pryč!

5. Použijte profesionální sprej

Regály v obchodech zasáhl v nedávné době příliv sprejů, které odstraňují záhyby na oblečení bez použití žehličky. Většina z nich je založena na tom, že uvolňují vlákna a jsou vhodné téměř pro všechny druhy tkaniny.

6. Vyzkoušejte zázračný ocet

Věděli jste, že obyčejný bílý ocet dokáže vyrovnat vaše oblečení? Záhyby pokapejte octem smíchaným s vodou v poměru 1 : 3 (ocet : voda) a nechte uschnout. Ocet je navíc superjemný k vláknům! Zápach oblečení řešit nemusíte. Díky přidání vody nebude ocet cítit, takže se nemusíte bát toho, že by vaše oblečení načichlo.

7. Pomůže i vlhký ručník

Zmačkané oblečení položte pod vlhký ručník, jemně přitiskněte a vyhlaďte záhyby. Poté ho na chvíli vyvěste na ramínko, abyste ho zbavili vlhkosti. Uvidíte, že bude najednou krásně hladké.

8. Jak vyžehlit košili?

OSPRCHUJTE SE Zatímco se sprchujete, pověste na ramínko do koupelny vaše zmuchlané oblečení a zavřete dveře. Asi za deset minut pára vyhladí záhyby. Není to ta nejúčinnější metoda, ale hodí se v nouzi, a proto je tak oblíbená především na dovolené. Tento způsob je vhodný zejména v situacích, když řešíte, jak na cestách vyžehlit pomačkanou košili. 

POUŽIJTE FÉN V koupelně můžete rovnou zůstat, zejména tehdy, když se snažíte vyžehlit košili nebo halenku. Ideální je k tomu použít horký fén a rozprašovač na květiny. Nejprve košili pokropte a poté vyfénujte při vysoké teplotě. Stejně účinkuje i horkovzdušná pistole. Dejte pouze pozor na to, ať ji k oblečení nepřikládáte příliš blízko, abyste ho nepopálili.

Autor: luh, Anz, Tereza Brožová
Video se připravuje ...