Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Znáte nejčastější chyby při odčervování domácích mazlíčků?

10. srpna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Neodpovědné použití antiparazitik může pro psa nebo kočku být fatální. Poradit se můžete s veterinářem, ale i ve veterinární poradně na Lékárna.cz.

Nedodržování správného dávkování           

Jednou z největších chyb při odčervování domácích mazlíčků je nedostatečné odčervení. Pokud neodčervíte zvíře důkladně, mohou zůstat v jeho těle stále larvy červů a reprodukovat se, což může vést k vážným zdravotním problémům. Proto je důležité dodržovat doporučenou dávku a frekvenci podávání odčervovacích léků podle hmotnosti zvířete a typu červa. Na druhé straně předávkování může způsobit zdravotní problémy, jako jsou zvracení, průjem, křeče a dokonce smrt. MVDr. Kateřina Návojová Hořáčková, která zodpovídá za veterinární online poradnu na Lékárna.cz, k tomu říká: „Nejčastěji se setkávám s poddávkováním nebo špatným intervalem dávkování. U silně začervených koťat může dojít při takovém laickém odčervování až k jejich úhynu,“ upozorňuje zkušená veterinářka.

Použití nevhodných přípravků 

Různí paraziti vyžadují různé přípravky, takže je důležité používat správný přípravek pro konkrétní druh parazita. Použití nevhodného přípravku může vést k neúčinnosti léčby a zbytečně zatěžovat organismus vašeho domácího mazlíčka. Proto je důležité konzultovat s veterinářem, který vám doporučí správný lék pro vaše zvíře, což potvrzuje i MVDr. Kateřina Návojová Hořáčková: „Často se také setkávám s tím, že lidé podávají přípravky pro psy kočkám. U antiparazitik s obsahem permethrinu pak ale může dojít k těžkým otravám koček a následně až k jejich úhynu. Další chybou je podávání léků určených pro lidi zvířatům, to také hrozí poškození zdraví zvířete až úhyn.”               

Včasné odčervení          

Další chybou je neodčervení zvířete včas. Pokud zvíře není odčerveno v pravidelných intervalech, mohou se v jeho těle hromadit larvy červů, což může vést k vážným zdravotním problémům. Proto je důležité dodržovat doporučenou frekvenci podávání odčervovacích léků, včetně pokynů v příbalovém letáku.

Předčasné odčervování štěňat a koťat

Štěňata a koťata jsou náchylná k infekcím vnitřními parazity a měla by být odčervována v přiměřeném věku, ale předčasné odčervování může způsobit vážné zdravotní problémy. Je důležité odčervovat štěňata a koťata až po plném odbourání mateřských protilátek, což se obvykle děje ve věku 2 až 4 měsíců.

Odčervování nemocných nebo oslabených zvířat           

Pokud má mazlíček nějaké zdravotní problémy nebo je oslabený, může být odčervování rizikové. Je důležité konzultovat se svým veterinářem, zda je vhodné odčervovat nemocné nebo oslabené zvíře.

Nedostatečná hygiena během odčervování      

Další chybou je nedostatečná hygiena při odčervování zvířete. Pokud nebudete dodržovat hygienická opatření, mohou se červi snadno šířit na jiná zvířata nebo na vás. Proto je důležité dodržovat hygienická opatření, jako je mytí rukou a dezinfekce prostředí.         

Abyste se cítili dobře

Na www.lekarna.cz vám rádi zdarma poradíme s výběrem vhodného přípravku a s jeho dávkováním. Cokoli dalšího ohledně domácích mazlíčků můžete konzultovat v naší online veterinární poradně, odpověď dostanete do 24 hodin.