Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

10 nejoblíbenějších výletů se psem po krásách České republiky

11. srpna 2023 | 06:00

Jsme národem pejskařů, sama mám doma jednoho chlupáče a vím, že každý tip na výlet s čtyřnohým kamarádem je super. Nejlépe jim je v přírodě. Krásných míst, která se svými psími parťáky můžete prozkoumat, je v Čechách i na Moravě nespočet. Když vám je ještě někdo najde, je to v dnešní uspěchané době k nezaplacení.

Kam se chcete se svým psem vypravit?
1. Bubovické vodopády – Středočeský kraj
2. Praha
3. Peklo – Liberecký kraj
4. Dívčí kámen – Jihočeský kraj
5. Železnorudský okruh – Plzeňský kraj
6. Stezka Járy Cimrmana – Jihomoravský kraj
7. Radhošť – Radegast – Zlínský kraj
8. Od syrečků za Jasněnkou – Olomoucký kraj
9. Čedičové kopce nad Českou Kamenicí – Ústecký kraj
10. Chata Hájenka – Božídarské rašeliniště – Karlovarský kraj

Celý týden trávíte v práci, a ani váš mazlík si tedy přes týden moc neužije. Víkendové výlety jsou tak odměnou nejen pro vás, ale i pro vašeho pejska. „Pes se potřebuje setkávat s ostatními psy, lidmi i pachy. Pokud chcete, aby se přirozeně vyvíjel správným směrem, a chcete mu udržet psychické a fyzické zdraví, nezapomeňte, že se potřebuje socializovat stejně jako vy,“ upozorňuje Tereza Kaniová, trenérka psů a ambasadorka značky Fitmin, která stojí za výběrem těchto skvělých míst.

1. Bubovické vodopády – Středočeský kraj

Bubovické vodopády najdete kousek od Karlštejna.
Autor: Profimedia

Pokud máte náladu jen na malou vycházku do 5 kilometrů za krásnou přírodou, doporučujeme navštívit Bubovické vodopády. Ty se nacházejí u obce Srbsko kousek od Karlštejna. V Srbsku pohodlně zaparkujete a vydáte se po žluté turistické značce. Vesnicí jdete jen pár metrů a pak už jste v lese. Trasa je mírná a vhodná na procházky celoročně, obzvlášť v zimě, kdy vodopády zamrzají a vytvářejí okouzlující pohled. Díky nízké náročnosti zvládnou cestu opravdu všichni účastníci vašeho výletu.

TIP NA VIDEO: Cestujete se psem do zahraničí? Veterinární lékařka vám poradí, co všechno řešit předem.

Video se připravuje ...
Dovolená se psem: Tohle jsou nejlepší rady pro cestování s mazlíčkem • VIDEO: Videoredakce ženských webů

2. Praha

Nemáte čas vyjet za město? Podívejte se na video na tipy naší redakce, kam se psem v Praze.

Video se připravuje ...
Kam v Praze vzít pejska na krásnou procházku? My to víme! • VIDEO: Videohub

3. Peklo – Liberecký kraj

Národní přírodní památka Peklo na Českolipsku.
Autor: Profimedia

Národní přírodní památka kousek od České Lípy se sice nazývá Peklo, ale nabízí nebeskou podívanou. Trasa naučné stezky NPP Peklo je zhruba 10 km dlouhá a vede nádhernou divočinou. Je také vhodná na výlet po celý rok a každé roční období nabízí unikátní pohled na surovou přírodu. Nejkrásnější to je brzy zjara, kdy kvetou bledule. Je jich tam tolik, že louky vypadají jako zasněžené. Navíc vede kolem hradu Kost, kam je vstup se psem povolen na všechny prohlídkové okruhy. A tak se společně můžete i kulturně obohatit.

4. Dívčí kámen – Jihočeský kraj

Výlet na zříceninu hradu Dívčí kámen vašeho pejska unaví.
Autor: Profimedia

Zřícenina hradu Dívčí kámen v jižních Čechách se nachází kousek od Českých Budějovic. Ke zřícenině se můžete vydat z Tříšova u Holubova. V tamním oppidu je pro pejska ideální prostor k vyběhání se na velkých prostranstvích. Z Dívčího kamene jsou nádherné výhledy na Vltavu a okolí, takže cesta bude uspokojivá i pro vás. Navíc je to ideální výlet, když potřebujete unavit svého psa, ale příliš se nepředřít. Trasa bez pobíhání po okolí je totiž jen necelé 4 kilometry dlouhá.

5. Železnorudský okruh – Plzeňský kraj

Ledovcové Černé jezero patří k nejkrásnějším na Šumavě.
Autor: Profimedia

Jestliže se naopak chcete pořádně prošlápnout, rozhodně doporučujeme krásnou trasu na Šumavě v okolí Železné Rudy. Proslulé Čertovo a Černé jezero jsou známými turistickými destinacemi. Trasa je zhruba 18 km dlouhá a většina cesty je po asfaltu. Na to tak připravte nejen sebe pohodlnou obuví, ale i packy svého psa. Nepřijdete ani o strmé 1,5 km dlouhé stoupání a sem tam trošku náročnější terén. Trasa je výzvou pro všechny výletníky, ale určitě stojí za návštěvu! A pokud by vám to nebylo dost, cestu si můžete ještě o 5 km prodloužit a navštívit Pancíř, odkud je bezkonkurenční výhled na panorama Šumavy.

6. Stezka Járy Cimrmana – Jihomoravský kraj

Pro milovníky Járy Cimrmana je určitě skvělým výletem stezka v Lomnici u Tišnova. Přímo na náměstí staví autobus nebo je možné v obci zaparkovat u místního zemědělského družstva. Stezka je dlouhá asi 4 km, stále do kopce, po loukách a lesních i polních cestách. Na vrcholu kopce Sýkoř najdete hájenku, zpátky se můžete vrátit stejnou cestou nebo si můžete výlet prodloužit o jinou turistickou stezku v okolí. Něco málo ze života Járy Cimrmana se dočtete na informačních cedulích lemujících stezku a na hájence najdete Cimrmanovu bustu. U té si můžete odpočinout na lavičce a opéct si špekáčky na ohni. Nezapomeňte svému miláčkovi zabalit vodu, cestou nejsou žádné potůčky.

7. Radhošť – Radegast – Zlínský kraj

Do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm můžete jí i se psem.
Autor: Profimedia

Dalším cílem, kam vyrazit se psem, je spojení hor a historie. Trasu doporučujeme začít v Rožnově pod Radhoštěm, kde je nádherný skanzen, do kterého je vstup povolen i se psem. Odtamtud vede trasa přímo na Pustevny se stezkou korunami stromů a nádhernými výhledy. Na Pustevnách také najdete věhlasné Jurkovičovy stavby. Cestou se můžete zastavit u sochy pohanského boha Radegasta a odpočinout si u stánku s občerstvením. Trasa je dlouhá necelých 15 km a z Pusteven pak můžete jet autobusem zpět do Rožnova.

8. Od syrečků za Jasněnkou – Olomoucký kraj

Na stezce lišky Bystroušky si užijete výhledy na hrad Bouzov.
Autor: Profimedia

Pokud chcete vyvenčit i své děti, vydejte se stezkou lišky Bystroušky z Loštic na Bouzov, která je 8 km dlouhá a z velké části kopíruje naučnou stezku, kde se toho spoustu od Bystroušky dozvíte. Celou dobu podél cesty teče potok a jdete téměř pořád po rovině. Celodenní rodinný výlet si tak užijete úplně všichni.

9. Čedičové kopce nad Českou Kamenicí – Ústecký kraj

Česká Kamenice - výchozí bod pro výlet na vrcholy Jehla a Ponorka.
Autor: Profimedia

Nádherný přírodní úkaz se nachází kousek od České Kamenice, kde také můžete nechat auto. Procházka je asi 5 km dlouhá a vede lesem, takže nevadí slunné počasí. Vrcholy Jehla a Ponorka nabízejí bezkonkurenční výhledy na okolí a místo pro odpočinek. Pokud není váš pejsek adrenalinovým nadšencem, raději Jehlu vynechte a vystoupejte jen na Ponorku. Terén je na Jehle dost strmý a prudké srázy mohou být nebezpečné. Nezapomeňte si cestou všimnout bílého písku odpadávajícího z místních pískovců.

10. Chata Hájenka – Božídarské rašeliniště – Karlovarský kraj

Na naučné stezce, která vede Božidarským rašeliništěm, je lepší mít pejska na vodítku.
Autor: Profimedia

Další krásný výlet, který má své kouzlo v jakémkoli ročním období, můžete podniknout v Krušných horách. Zaparkujte před horskou chatou Hájenka u Jáchymova. U Hájenky můžete nechat pejska, aby si zaplaval v místním rybníce, a posílit se na cestu. Potom už se vydejte lesní stezkou k Božímu Daru. Nespornou výhodou je, že většinu trasy můžete mít pejska na volno. Skrz rašeliniště vede úzká dřevěná cesta, ze které je zakázáno jakékoli vychýlení, proto si na tuto část nezapomeňte přibalit vodítko. Okruh je zhruba 20 km dlouhý a vhodný na celodenní výlet.

Se psem na hřiště

Pokud nestíháte vyjet mimo Prahu nebo jiná velká města, ale přesto chcete pejskovi dopřát trochu socializace a zábavy, vyrazte na jedno z mnoha agility hřišť nebo do psích parků, které jsou přístupné veřejnosti. Nemusíte být profíci, abyste si užili zábavu s překážkami. Zároveň je to skvělé místo pro socializaci, kde se potkáte s dalšími čtyřnohými kamarády. Jen dávejte pozor, abyste nerušili při tréninku a někdo nepřišel k úrazu. A nezapomínejte, že na hřiště dril nepatří. Vše je o tom, užít si společně strávený čas zábavně.

Expertka Tereza Kaniová, trenérka psů a ambasadorka Fitmin radí:

Ať už se chystáte na kratší nebo delší výlet či túru, nezapomeňte na ni důkladně připravit nejen sebe, ale i svého psa. Mezi nezbytnou výbavu patří vodítko s obojkem nebo postroj. Postroj může být na delší procházky pro pejska pohodlnější, je ale důležité, aby na něm pes neměl tendence tahat. Určitě nezapomeňte cestovní misku a dostatek vody. A aby vám nedošla energie na cestách, nezapomeňte určitě na pamlsky. Na delší túry jsou pro psovody vhodné také pružné vodítko a sedák. Je to pohodlné a bezpečné pro všechny. Psovod má tak volné ruce a nestane se, že by se pes vysmekl a utekl.