Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co je to drobečkování a nejste jeho obětí? Tohle by vám mělo otevřít oči

  • 10. ledna 2024 | 06:00

    A je tu další nový termín a definice chování ve vztahu, která vám možná otevře oči. Zjistíte, že jste se stala obětí zcela nového druhu manipulátora. On je na scéně již řadu let, jen teď to, co dělá, dostává i jméno. Možná právě vy prožíváte breadcrumbing neboli volně přeloženo – drobečkování.

    Co to vlastně breadcrumbing je? Je to, jako když krmíte holuby, dáváte jim drobečky, kterými je nalákáte, ale ve skutečnosti, jakmile se moc přiblíží, raději před nimi prcháte. Přesně na tom je založen princip drobečkování. Nastává, když vám někdo věnuje tolik času a pozornosti, aby vás zaujal, ovšem nechce se vázat, tudíž vás nenechá nikdy přijít moc blízko. Místo toho s vámi manipuluje tak, že budete chtít víc. Pokud máte pocit, že potenciálnímu partnerovi ustupujete víc, než dostáváte, nebo že jste na emocionální horské dráze, můžete být právě vy obětí breadcrumbingu. Breadcrumbing je známkou emocionálního zneužívání, protože zahrnuje manipulaci. Tohle jsou hlavní příznaky, které by vás měly varovat.

  • Jen slova a žádné činy

    Už jste určitě někdy slyšela rčení o tom, že činy mluví hlasitěji než slova. Je tomu opravdu tak. Oběti breadcrumbingu mnohdy podlehnou krásným slovům, jimiž jejich partner rozhodně nešetří, a nechávají se unášet svou fantazií o tom, jak to bude krásné. Ovšem háček je v tom, že slova a sliby zůstávají nenaplněny a mnohé z nás si to plně neuvědomí. Je na čase trochu poodstoupit a zhodnotit, jak je to u vás... Například pokud vám partner neustále tvrdí, že vás miluje a chce s vámi vážný vztah, ale přitom si nikdy nenajde čas na společně strávené chvíle, je to jasný případ.

    Podívejte se na video o zvycích lidí ve šťastných vztazích:

    Video se připravuje ...
    Podívejte se na zvyky lidí, kteří žijí ve šťastných vztazích. • VIDEO: BPŽ/iStock.com/ccmixter.org

  • Nestabilní chování

    Klasickým příkladem chování breadcrumbingu je nekonzistentní chování vůči druhé osobě. V jeden okamžik jsou manipulátoři plni lásky a citu, a pak najednou nastává období, kdy se vůbec neozývají a zdánlivě vám zmizí z dohledu. Když ovšem pocítí, že vás začínají ztrácet, opět přijdou, dávají vám svou pozornost, věnují se vám, a to až do té doby, kdy cítí, že si vás zase omotali kolem prstu... A pak opět přichází zmizení.

    Podívejte se na video o polyamorii:

    Video se připravuje ...
    Blesk Podcast: Polyamorie je o komunikaci. Pomůže i se žárlivostí, říká Fronéma Lark • VIDEO: Blesk

  • Komunikují, ale nikdy nic nedomluví

    Jsou to mistři slov a přesně vědí, co a jak říkat, aby si vás získali. Běžně s nimi můžete uvíznout v nekonečné smyčce koketních zpráv, aniž by měli v plánu se s vámi skutečně setkat. Samozřejmě jsou tyhle koketní signály neuvěřitelně matoucí, a když je požádáte o termín schůzky, buď to nonšalantně přejdou, nebo si najdou nějakou výmluvu, kterou zabalí do flirtovního kabátku, ale nikdy to vlastně nikam nevede.

    Podívejte se na video o nejslavnějších párech Hollywoodu:

    Video se připravuje ...
    Nejslavnější hollywoodské páry: Ben Affleck a Jennifer Lopez • VIDEO: Videohub

  • Často ruší plány

    Když už se konečně dostanete k tomu, že z něho vypadne termín ke schůzce nebo k nějaké společné aktivitě, velmi často se stává, že na poslední chvíli změní plány. Vždy samozřejmě přijde s nějakým velmi pádným důvodem, proč se nemohl dostavit. Kvůli tomu ovšem může vzniknout cyklus zvyšování nadějí a nadšení trávit čas společně a dělat pokroky ve vztahu – ale jen pro to, abyste byla nakonec ještě víc zklamaná. Ten, kdo to myslí se vztahem vážně, dodržuje úmluvy a termíny.

  • Sexuální kouzlo okamžiku

    Velmi často se stává, že tihle manipulátoři reagují impulzivně v okamžiku, kdy se jedná o sex. Je to ovšem takový ten sex na zavolanou, kdy na něj přijde pnutí a on ví, že vy budete nadšená, že se konečně uvidíte. V těchto sporých okamžicích může odhodit svou slupku, a být dokonce velmi otevřený a citlivý, ale je to jen na ten malý okamžik. Jakmile za ním prásknou dveře, vrací se vše do starých kolejí a opět jste tam, kde jste byli, a to až do doby, kdy bude on opět potřebovat sex.

    Podívejte se na video o tom, jak nám zamilovanost komplikuje život:

    Video se připravuje ...
    Gábi se nebojí zeptat: Jak nám zamilovanost komplikuje život • VIDEO: Adam Balažovič

  • Tajemní jak hrad v Karpatech

    O svém životě toho s vámi manipulátoři moc nesdílejí. Mohou se podělit o některé maličkosti ze svého života, aby vás přitáhli a přiměli vás cítit se trochu blíž, ale rozhodně si vás nepustí příliš hluboko pod kůži a nikdy se vám neotevírají tolik jako vy jim. Záměrně si vás drží od těla a vy máte vlastně pocit, že je neznáte, že vám něco tají. Stejně tak oni neprojevují zájem o to, dovědět se příliš mnoho o vás, nekladou otázky ani netráví čas snahou o to, spojit se na hlubší úrovni, to je pro ně plýtvání energií...

  • Přimějí vás pochybovat o sobě

    Vztah s takovým člověkem je hotová horská dráha, jeden den miláček, a druhý den zmizí nebo není úplně přívětivý. Protože stejně tak, jako jsou tito manipulátoři pozorní a dokážou vám skládat komplimenty, dokážou ponižovat. Mají na to své taktiky. To vám třeba dají seznam věcí, které byste mohla dělat lépe, nebo vás neustále srovnávají se svými bývalkami. To v člověku samozřejmě začne vyvolávat nejistotu a pochyby o sobě samém, a to rozhodně není správně. Takhle byste se ve vztahu neměla nikdy cítit. Proto se zastavte a zamyslete se nad všemi výše jmenovanými body a možná zjistíte, že je třeba něco změnit. Třeba partnera!

Diskuse ke článku
.