Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nad kolena! Jak nosit vysoké kozačky, abyste nepůsobila vulgárně?

28. října 2022 | 06:00

„Jak mám nosit kozačky nad kolena, abych nevypadala jako prostitutka?“ ptala se mě kolegyně, která mi touto otázkou vehnala smích do tváře, protože onu dívku lehkých mravů pochopitelně pojmenovala poněkud jinak, a vy víte jak! Má odpověď zní: „Hlavně ne tak, jako je nosila Vivian Ward alias Julia Roberts předtím, než se z ní stala elegantní Pretty Woman.“ Co to ale znamená?

Vysoké kozačky nad kolena naleznete na e-shopech ponejvíc pod označením „mušketýrky“. Ty však pro mnohé, stejně tak jako pro mou kolegyni, jsou zapovězeny vzhledem k obavám z vulgárního vzhledu. Pokud se však nedopustíte fatálních stylistických přešlapů, naopak budou budit luxusní dojem, který vykouzlí doslova nažehlený outfit. O kterých módních omylech se tu vede řeč?

Při jejich výběru byste se měla vyhnout těm absolutně vysokým – sahajícím až vysoko na horní část stehen – s velmi lesklým reliéfem kůže v kombinaci s příliš vysokými jehlovými podpatky a ostrými špičkami, a nedej bože na platformě. Obávám se, že tady by zbytek outfitu před lascivním dojmem nic nezachránil. Pokud přece jen volíte takto vysoké boty, mějte na paměti nižší podpatek či matnou kůži.

Ideální volbou budou vysoké kozačky těsně nad kolena na širším podpatku – ne na jehlovém, ale na tom eskalujícím až do blokového – či jejich plochá verze bez podpatku. Vhodnými materiály pak budou matná kůže nebo semiš, který je však vhodnější do suchých terénů. 

I při vhodném výběru mušketýrek dbejte na to, abyste neodhalovala příliš kůže. Pokud k nim chcete vzít krátké dolní díly v podobě minisukní, šortek či šatů do poloviny stehen, dbejte na únosnou smyslnost. Tu vybalancujete, když se v horní části nebudou objevovat hluboký výstřih či celé odhalené ruce – třeba lehký top na špagetových ramínkách. Kombinace minisukně a trika s dlouhými rukávy či krátkých šatů s rolákem nebo vázankou kolem krku jsou tak naprosto v pořádku. Jaké looky z vás pak udělají elegantní dámu? Račte se inspirovat!

Královská exkluzivita

Hnědá kůže vyznívá jemněji než černá, tak se jí nebojte udělat v botníku čestné místo. Půjde ruku v ruce s šaty midi délky doplněnými o vlněný kabát. Doslova královskou kombinací budou saténové šaty v petrolejové barvě, která vyznívá tolik exkluzivním dojmem. Ne nadarmo si ji oblíbila Kate, princezna z Walesu. Šaty doplňte kratším huňatým svetrem, jehož délkou zdůrazníte pas, a pohrajte si, aby look byl tón v tónu. Monochromatický vzhled má totiž silný punc luxusu a dodává kýžený šmrnc. 

Redakční tip: Petrolejová půjde ruku v ruce se zlatými doplňky. Abyste dodala finální tečku za vzhledem elegantní lady, zvolte jemný make-up a vsaďte na nude rtěnku, která má zvětšující efekt. 

Tipy na nákup: šaty Zara, 999 Kč; svetr Mango, 4499 Kč; kozačky Gino Rossi, prodává CCC, 4199 Kč; kabát IVY OAK, prodává zalando.cz, 8120 Kč; kabelka Massimo Dutti, 3295 Kč; sada prstenů Mango, 299 Kč; rtěnka Maybelline Hydra Extreme, odstín Plush Blush, prodává notino.cz či síť drogerií, 93 Kč

Jak ještě jinak kombinovat šaty na podzim? To se dozvíte ve videu!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Petr Němeček

Ležérní komfort

Černé vysoké ploché kozačky jsou ideální k úzkým džínům. Ty zkombinujte s modrou oversized košilí, která bude rošťácky vykukovat zpod pleteného svetru krémového odstínu. Ideálním podzimním a zimním svrchníkem pak bude péřová bunda v elegantním provedení, tedy s výstřihem do V, a navíc doplněná o opasek.  

Tipy na nákup: košile H&M, 599 Kč; svetr Stradivarius, prodává zalando.cz, 749 Kč; džíny s.Oliver, 2499 Kč; kozačky BAGATT, prodává CCC, 2799 Kč; bunda Zara, 1399 Kč

Barevná symbióza

Pokud nemáte ráda minisukně a přistupujete k nim s červeně blikajícím vykřičníkem, ideální pro vás bude midi délka v plisované verzi. Ta je trendem již několikátou sezonu, a jak je vidno, nehodlá z módního pole jen tak odejít. Vyzkoušejte svěží kombinaci hnědé sukně s olivovým svetrem, která tvoří dokonalou symbiózu. Ozvláštní vaše dny a dodá vám silnou dávku stylu. 

Tipy na nákupy: svetr Mango, 899 Kč; sukně Mango, 899 Kč; kozačky DeeZee, prodává CCC, 1599 Kč; kabelka Massimo Dutti, 2595 Kč; kabát Notes du Nord, prodává zalando.cz, 11 960 Kč

Trendy boty, které vás v zimě zahřejí, vybírejte za nejlepší ceny na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Ten nejlepší výběr vysokých kozaček naleznete v naší fotogalerii: 

Autor: Žaneta Podlahová