Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pecky z redakce: Nebe v puse, ženy ve vzduchu a předvánoční romantika

7. listopadu 2022 | 06:00

A je tu zase pondělí a s ním příval tipů na romantiku, zábavu, super jídlo či oblečení, které nezatíží naši planetu a vydrží! Co říkáte na výběr toho nejlepšího, co nás cvrnklo do nosu a u čeho jsme si říkaly, že byste si to neměla nechat ujít?

Hezky česky a udržitelně

Jistě jste už slyšeli mullet frázi “vpředu business, vzadu párty”, nová fashion značka Afka nyní přichází s její parafrází “ráno business, večer párty”. Návrhářka Vendula Niklová spustila prodej první kolekce své designové značky Afka – módy pro ty, kteří rádi staví svůj styl na originalitě, kvalitě a udržitelnosti. "Začalo to vlastně zbytky. Pocházím z krejčovské rodiny a na dílně se nám vždycky povalovaly látky, které jsem ráda různě skládala dohromady. Divné kombinace jsem ale vždycky dokázala skloubit tak, že nakonec vypadaly dobře. Přechody mezi různými texturami a barvami prostě fungovaly. Velká poutka za krkem, pohodlné pásy, vázání, stahování… Všechno kvalitně ručně zpracované z udržitelných materiálů s certifikáty. Časem se z toho stal můj rukopis. A teď se stává rukopisem těch, kteří si mé modely pořizují."

Video se připravuje ...
Sto let proměn šatů! • VIDEO: Videohub

Chutě Česka v netradičním provedení

V restauraci Salabka v pražské Tróji připravil šéfkuchař Petr Kunc nové degustační menu a tohle mi k němu řekl: „Nejlepší české ingredience jsou vždy zlatým hřebem zdejší kuchyně. Nové menu je opět plné jedinečných chutí a kombinací, které nejlépe vyniknou jako celek v degustačním menu. Ovšem umí zazářit i jako jednotlivé chody. Kachna z farmy Štěpánovsko od paní Malečkové v kombinaci s višňovým gelem a pistáciemi je naprosto fantastická. Jeseter z Kalendovy Chabrybárny s bramborovým šnekem, s hrozny vína z místní trojské vinice, jablkem, řapíkatým celerem a omáčkou Veronique vás přesvědčí, že Salabka právem patří do průvodce Michelin.“ No nesbíhají se vám sliny? Já ochutnala a je to jako nebe v puse!

Měsíc kníračů

Již pěknou řádku let si muži nechávají v listopadu narůst knír v rámci osvětové akce Movember. Toto hnutí založilo před více než 20 lety několik přátel u piva v australském Melbourne. Od té doby nápad s „kníratým měsícem“, který má šířit povědomí o zdraví mužů, obletěl svět. V České republice proběhne v rámci letošního Movemberu kampaň s názvem TO NEVOČŮRÁŠ!. Chce motivovat české muže k zodpovědnějšímu přístupu ke svému zdraví. Karcinom prostaty je nejčastějším zhoubným nádorem u mužů v České republice – každoročně tato diagnóza změní život přibližně 8000 mužů. Z nich 1500 této nemoci podlehne. Výskyt karcinomu prostaty se za posledních třicet let ztrojnásobil, na čemž má vedle stárnutí populace velký podíl i lepší diagnostika. Nečekejte na příznaky a objednejte se na Movember prohlídku!

Předvánoční romantika

Vánoční trhy s magií světel, vůní jablečného štrúdlu a svařeného vína a stánky s rukodělnými výrobky se jako tradičně chystají ve větších městech Jižního Tyrolska. Meran/Merano s nostalgií po císařské éře, Bruneck/Brunico s kombinací středověkého hradu a sportovního životaběhu na okolních kopcích, Bozen/Bolzano s metropolitním nádechem, Sterzing/Vipiteno s unikátní Zwölfskou věží a Brixen/Bressanone s duchem starého biskupského sídla, na jehož nádvoří se opět bude hrát také půvabný muzikál Liora se světelnou animací na zdech paláce. Malebná venkovská tržiště se otevřou také u Karentského jezera/Lago Caldaro, v Sarntalu nebo Rittenu/Renonu.

Kina plná Terryho ponožek

 

Hned čtveřice nových výstav teď zdobí foyer vybraných kin. V pražském Bio Oko se můžete těšit na výstavu tří významných a slavných československých tvůrců animovaného filmu v kontextu jejich plakátové tvorby: Adolfa Borna, Jiřího Šalamouna a Petra Poše. V předsálí žižkovského Kina Aero jsou aktuálně pověšeny divadelní a výstavní plakáty Zdenka Seydla, kostýmního a jevištního výtvarníka, který se věnoval také malbě, plakátu, knihám či typografii. Ve Světozoru se slaví 90 let Zdeňka Zieglera. Tento grafický designér, architekt, typograf a výstavní designér od počátku 90. let působil na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze jako pedagog, později jako rektor. V brněnském Univerzitním kině Scala můžete vidět filmové plakáty Jaroslava Fišera. Autor byl výhradním navrhovatelem plakátů k filmům Věry Chytilové, kterých výstava představí hned šest: Šašek a královna, Vlčí bouda, Hra o jablko, Panelstory, Kalamita a Faunovo velmi pozdní odpoledne. Mezi vystavenými díly jsou také plakáty k významným filmům světové kinematografie.

Ženy ve vzduchu

Čtyři ženy, čtyři ikonické postavy jako ženské vzory a role ženy v dnešním světě, která se ještě nikdy v dějinách neproměňovala s takovou razancí a v tak globálním rozsahu. Nové celovečerní představení Losers Cirque Company přináší na scénu Fridu Kahlo, Madonnu, babičku a trenérku. Čtyři zdánlivě nesouvisející osobnosti, které jsou vzorem pro ženy v blízkém okolí i generace po celém světě. Akrobaticko-taneční představení Žena, růže, píseň, kost o ženských vzorech bude mít premiéru 1. prosince od 19.00 na domovské scéně Losers v Divadle BRAVO! v Praze a poté se zařadí do stálého programu. Vstupenky jsou k zakoupení na GoOut.cz.

Video se připravuje ...
Tereza Ramba odhalujícím dekoltem: Nejraději bych přišla v županu! • VIDEO: Blesk TV

Knižní novinka

Gynekoložka Jen Gunterová napsala knihu Manifest menopauzy s erudicí a humorem. Uklidní a objasní, že menopauza není nemoc, ale plánovaná změna, kterou nemusí ženy tiše přetrpět jen kvůli předsudkům, studu a misogynním postojům společnosti. Mnohem lepší strategií je vybavit se informacemi: když totiž pochopí, co se děje, proč se to děje a co si s tím počít, zbaví se obav i pochyb, a naopak získají sebedůvěru při rozhodování o svém zdraví. Vedle srozumitelného vysvětlení jsou v knize i praktické tipy, jak se s menopauzou a postmenopauzou vypořádává autorka samotná. Knihu najdete u vydavatelství Kosmas.

Fotky během minuty

Společnost FUJIFILM představila tiskárnu Instax Square Link určenou pro rychlý tisk fotografií ze smartphonu. Nepotřebujete mít instar fotoaparát, stačí vám telefon a tahle malá krabička a můžete si vytisknout jakoukoliv fotku. Square Link nabízí řadu nových, jedinečných funkcí, které mají podpořit kreativitu tvůrců, a to včetně AR Print (rozšířené reality) a Instax Connect. Tyto funkce umožňují fanouškům insta fotek a tisku z mobilu sdílet své snímky zcela novými způsoby. Stejně jako všechny předchozí tiskárny Instax Link zvládne i tato ozdobit fotky nespočtem šablon rámečků, digitálních samolepek nebo tiskových režimů přímo v intuitivní mobilní aplikaci, která je k dispozici zdarma pro telefony se systémy Android.