Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Na co máte nárok: 7 příspěvků, které vám pomohou v dnešní nelehké době

Na jaké příspěvky máte nárok?
27. října 2022 | 05:00

Časy jsou zlé… Ale když odhodíte hrdost a pocit, že se někdo může mít ještě hůř, určitě dosáhnete na pár příspěvků, které vám pomůžou.

Pro lepší orientaci na internetu nalistujte destnikprotidrahote.cz. Nejenže je tam jednoduše shrnutá všemožná podpora směřující k rodinám s dětmi nebo seniorům, ale z tepla domova (dá se to ještě vůbec dnes takhle napsat?) vyřídíte vše pomocí pár kliků. Pokud máte řadu doplňujících otázek, na nejbližším úřadu práce vám je jistě s maximální ochotou zodpovědí.

1) Příspěvek na bydlení

Na rozdíl od doplatku na bydlení nemusíte být osobou v hmotné nouzi. Nárok máte, pokud jsou vaše náklady s bydlením spojené (nájem, elektřina, plyn, služby, vodné…) vyšší než 30 % (v Praze 35 %) vašich čistých příjmů. O příspěvek se dá žádat až tři měsíce zpětně. V průměru se jeho výše pohybuje okolo 4 tisíc korun měsíčně. Na příspěvek můžou dosáhnout jak ti, kteří žijí ve vlastním nebo pronajatém bytě či domě, tak ti, kteří trvale obývají svoji chatu nebo chalupu. Dokládáte: potvrzení o výši příjmu (výplatní páska, platový výměr), potvrzení nákladů na služby, nákladů na energie, vyúčtování služeb a energií (jestliže jste v daném měsíci obdržela přeplatek nebo nedoplatek), nájemní smlouvu, potvrzení o studiu (je-li vaše dítě student starší patnácti let), prohlášení dalších dospělých osob, které s vámi bydlí.

VIDEO: Jak rostla cena elektřiny?

Video se připravuje ...
Jak rostla cena elektřiny? • VIDEO: Videohub

2) Doplatek na bydlení

Nejprve se pečlivě posuzuje majetek i příjem daného žadatele. Jde přece jen a pouze o pomoc v hmotné nouzi, která by měla pomoct uhradit nezbytné náklady na bydlení. Částka se vyplácí buď přímo žadateli, nebo majiteli či pronajímateli bytu či stavby. Doplatek mohou získat i ti, kteří třeba

3) Jednorázový příspěvek na dítě

Jestli je příjem vaší domácnosti nižší než milion korun hrubého ročně, můžete čerpat na každé dítě 5 tisíc korun. Nárok mají děti narozené od 2. 8. 2004 do 31. 12. 2022. Jestli dítě čekáte, můžete požádat i po jeho narození, nejpozději do 1. 7. 2023. Žádnými doklady se neprokazujete, stát si všechno ověří sám. Žádat můžou všichni – zaměstnanci, podnikatelé, nezaměstnaní, na rodičovské nebo mateřské dovolené, pěstouni.

4) Na živobytí

Tenhle příspěvek je určený speciálně osobám s velmi nízkými příjmy. Jeho úkolem je zabezpečit základní životní potřeby, jakými jsou strava, ošacení, obuv, základní hygienické potřeby. Na příspěvek je možné dosáhnout opakovaně. Částka se určuje individuálně, každý tedy může dostat jiný obnos, záleží i na tom, kolik lidí v domácnosti žije. Výše se odvíjí od částek životního a existenčního minima. Nárok mají ti, kteří jsou uznáni jako osoby v hmotné nouzi.

5) Pomoc s cenami energií

Zastropování cen spolu s úsporami pomůže udržet náklady na energie pod kontrolou. Domácnosti a malé firmy zaplatí za 1 kWh elektřiny maximálně 6 Kč a za 1 kWh plynu maximálně 3 Kč (není v tom zahrnutá cena za distribuci). O zastropování není třeba nikde žádat, nic vyplňovat, automaticky je v platnosti od 1. ledna 2023. Výši záloh by měli dodavatelé pro svoje klienty upravovat již od listopadu.

6) Mimořádná okamžitá pomoc

Jednorázová platba při nečekané životní situaci. Vždy se váže k jednomu konkrétnímu výdaji, na který se žadateli prostě nedostává. Příspěvek je možné získat i několikrát. Částky se liší a můžou se vyšplhat až na několik desítek tisíc korun. Nárok vzniká, když se ocitnete v hmotné nouzi, tedy těžké sociální situaci. Třeba u vás došlo k požáru, havárii, je nutné uhradit finance na vzdělávání nezaopatřeného dítěte, opravit nezbytné základní vybavení domácnosti, chybějí peníze na školní pomůcky.

7) Zvyšování důchodů

Doposud se tento rok zvedaly důchody už třikrát, celkem o patnáct procent. V průměru by měli senioři dostávat o dva a půl tisíce korun měsíčně navíc. Úpravy částek směrem vzhůru se týkají i invalidních důchodů, vdovských, vdoveckých či sirotčích důchodů. Není třeba si o nic žádat. K navýšení dochází automaticky. V lednu 2023 by mělo přijít další.

zdroj: Destnikprotidrahote.cz

Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE!

Autor: Kateřina Pokorná