Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sedm kroků, jak ušetřit za energie. S našimi tipy zvládnete každou zimu bez problémů

Nechcete utrácet za energie? Poradíme vám!
12. srpna 2022 | 06:00

Přepadá vás při pohledu na ceny plynu a elektřiny beznaděj? Nesmiřujte se s vysokými účty za topení nebo nedobrovolným domácím otužováním. Poradíme vám, jak na energiích ušetřit každou zimu.

Krok č. 1: Netopte „pánu bohu do oken“

Chcete na energiích opravdu ušetřit, a to nejen letos, ale každý rok? Nejprve se podívejte na zoubek vašemu domovu. Pokud už něco pamatuje a navíc má ještě původní okna, teplo z něj bude více utíkat. „Staré domy, u kterých neproběhla rekonstrukce, dnes již nedokážou teplo dostatečně izolovat. Je tedy nutné počítat s jeho větším únikem, a tudíž i vyšším účtem za vytápění. Investice do výměny oken a pak následného zateplení se tedy nabízí jako první krok pro snížení nákladů na vytápění,“ radí Ing. Milena Tomčíková, produktová manažerka značky VEKRA, největšího českého výrobce oken. Úsporu navíc pocítíte hned první zimu.

Krok č. 2: Kudy tepla uteče nejvíce?

Než se ale pustíte do kompletní opravy domu, vyplatí se popřemýšlet nad tím, kudy z něj cenné teplo nejvíce utíká. Podle toho si pak naplánujte další práce. U starých domů před rekonstrukcí bývají nejslabším článkem okna. Obvodovými zdmi může uniknout až 30 % tepla, zatímco okny to může být až 50 %. Čím hůře okna těsní a více protahují, tím více je pak nutné topit. Pokud tedy plánujete dům zateplit, abyste za topení ušetřili, je třeba nejprve vyměnit okna. Nevyhovující přitom nemusí být jen vyloženě stará špaletová nebo zdvojená okna. Problém s izolací můžou mít i ta relativně nová. Na první pohled možná vypadají v pořádku, ale jejich provedení už nemusí odpovídat našim potřebám. Taková okna už často nejdou seřídit a nedokážou teplo v interiéru udržet. Moderní kvalitní okna jsou stabilní, nekroutí se a vydrží sloužit v podstatě po většinu našeho života.

Krok č. 3: Jaká okna vám pomohou ušetřit?

Váháte, zda se výměna oken opravdu vyplatí a zda se do ní tedy opravdu pouštět? Sice jde o velký výdaj, ale na účtu za topení to může být opravdu znát. S novými okny totiž ušetříte až čtvrtinu nákladů na vytápění. Jak je vybrat? „Pro co nejvyšší úsporu je důležité zvolit okna se špičkovými tepelně izolačními vlastnostmi. Ty poznáte podle tak zvaného součinitele prostupu tepla celým oknem (Uw), který je stanovuje číselně. Důležité je i zasklení. Teplo v interiéru lépe izoluje trojsklo než dříve běžné dvojsklo,“ doporučuje Ing. Milena Tomčíková z VEKRY. Důležitá je i správně provedená montáž, kterou je lépe nechat na odbornících.

Správný výběr oken je důležitý...
Autor: Vekra

Krok č. 4: Nezapomeňte správně větrat

Jak s novými okny na energiích ušetřit ještě více? Naučte se je správně používat. Moderní okna totiž interiér dobře utěsní a udrží v něm více tepla. Zároveň to ale znamená, že z něj nepustí přebytečnou vlhkost. Okno otevřené například jen na ventilaci či mikroventilaci z místnosti pustí teplo ven, ale nezajistí dostatečnou výměnu vzduchu. V zimě proto větrejte jen krátce, ale intenzivně a častěji, v létě zas jen ráno a večer, dokud je venku ještě chladno.

Krok č. 5: Stínění není jen proti sluníčku

U oken nezapomínejte ani na stínění, i to totiž může s úsporou za energie pomoci. Ideální je to venkovní, které kromě odclonění slunečních paprsků napomáhá také k vyšší izolaci oken. Exteriérové stínění zachytí teplé sluneční paprsky ještě před oknem a nedovolí jim proniknout dovnitř. V létě tak brání přehřívání interiéru a pomáhá tím snižovat náklady na chlazení. V zimě zase zatažené stínění přispívá k izolaci skla, aby teplo z interiéru neunikalo. Největší efekt mají venkovní rolety, ale i venkovní žaluzie mohou významně pomoci.

Krok č. 6: Nenechte své peněžence zatápět

Po zateplení domu a výměně oken nastává ideální čas začít řešit samotný zdroj tepla. Pokud máte starý kotel na plyn nebo elektřinu, pravděpodobně budete za topení platit hodně i po rekonstrukci. „Kdo chce za vytápění dlouhodobě šetřit, měl by zvolit takový zdroj tepla, který dokáže být úsporný každý rok. Spousta domácností se tomu navíc nakonec nevyhne, protože v roce 2024 vstoupí v platnost zákaz starých neekologických kotlů. Ohledně plynu zase nikdo s jistotou neví, jak budou jeho dodávky v budoucnu zajištěné,“ varuje Jakub Tykal, obchodní ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel.

Krok č. 7: Čerpadla nejsou jen do novostaveb

Jaký nový zdroj tedy zvolit? Mezi ty nejúspornější a také nejoblíbenější patří v poslední době tepelná čerpadla. Nehodí se přitom jen do nových domů, stále častěji se uplatňují právě i při rekonstrukcích. Moderní kvalitní čerpadla jsou navržena tak, aby dokázala úsporně vytápět i staré domy třeba jen po částečné rekonstrukci. Jejich hlavní výhodou je bezúdržbový chod a nízké provozní náklady. Pokud byl dům původně vytápěný například plynem nebo elektřinou, může být finanční úspora po výměně starého kotle poměrně výrazná. Oproti vytápění dřevem nebo uhlím je jeho provoz zase podstatně jednodušší. Není třeba řešit nákup topiva nebo revize kotle a komínu. Vždy ale dejte přednost jen kvalitnímu provedení, abyste si domů nepořídili jen drahý přímotop.

Autor: REDAKCE