Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na 30, na 40, nebo spíš na 60? Víme, jak je ideální prát!

Víte, jak správně prát?
29. srpna 2022 | 06:00

Čím níž teplotu při praní nastavíte, tím víc peněz ušetříte. Jenže… Zase se nemůžete spolehnout, že se dočkáte nejčistšího výsledku. O hygieně radši nemluvě. 

Trendem je sice prát hlavně na třicet stupňů, protože tím pádem spoříte a podle ekologů i zachraňujete planetu, ale zase si na druhou stranu nemůžete být jisté, že během pracího cyklu dojde k zahubení škodlivých mikroorganismů.

Sušit a žehlit 

Když nastavíte onu zmíněnou třicetistupňovou teplotu – výhradně a u všech cyklů, v průměru můžete uspořit až čtyřicet procent elektrické energie. Když půjdete ještě níž a budete prát na dvacet, dočkáte se šedesátiprocentní úspory. Ale pořád tu máme nevyřešený problém s nečistotami. Při dvaceti stupních nemizí téměř žádné viry a bakterie, při třiceti je to sice lepší, ale ne v tomto ohledu dokonalé. Podle zprávy Mezinárodního vědeckého fóra o domácí hygieně by nikdy teplota praní neměla klesnout pod šedesát stupňů. Jinak nám prý hrozí nebezpečné nemoci – příkladem za vše je bakterie E.coli nebo chřipka. Podle profesora Anthonyho Hiltona z britské Univerzity Aston, který na zprávě pracoval, spousta bakterií a virů přežije i teploty kolem šedesáti stupňů, ale zničit je dokáže prací prášek. Když je teplota nižší, prášek už toho údajně moc nezmůže. Vždy bychom měly používat sušičku a následně prádlo přejet žehličkou. Což virům a bakteriím nesvědčí. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: kač