Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dala stopku Facebooku! Hvězda Specialistů prozradila, proč se vyhýbá sociálním sítím!

17. října 2022 | 06:00

Herečka s neokoukanou tváří Eva Leimbergerová je nejen hvězdou populární kriminálky Specialisté, ale i maminkou dvou malých dětí, které vychovává v dvojjazyčném prostředí.

Je známá z řady televizních seriálů, hraje ve filmech, v divadle. Rodačce z Brna, která letos oslavila čtyřicítku, byla několik let druhým domovem Paříž. Po narození dětí ji to ale táhlo zpátky do Čech. Proč má ráda podzim, nemusí sociální sítě a co by si na sebe nikdy nevzala?

Někde jste na sebe prozradila, že co máte děti, je těžké zvládat všechno na 100 %. Nejste tedy ten typ herce-bohéma, který by všechen ten veletoč kolem domácnosti pokládal za přízemní?

No, já tyhle věci teda řeším. Nevím, proč by měli moji kolegové trpět tím, že jsem si pořídila děti, a tím pádem třeba chodím na plac a nevím, která bije. Nebo přijdu do divadla a neumím text. Naše práce je kolektivní, takže okrádat kolegy o čas – to mi teda moje „přízemní já“ nedovolí. A ty momenty, kdy se nedá zvládnout všechno dohromady, práce, děti, domácnost, prostě přicházejí, tomu se nevyhnu. S postupem času jsem se ale naučila poskládat si priority nebo jinak řečeno seřadit si věci podle toho, co je absolutně nutné, co úplně nehoří, co počká. Dřív mě to štvalo, chtěla jsem všechno hned a perfektně. Teď už se na to umím vykašlat.

VIDEO: Specialisté – jak to Evě Leimbergerové sluší na skejtu?

Video se připravuje ...
Specialisté: Jak to Evě Leimbergerové sluší na skejtu? • VIDEO: TV Nova

Umíte žít tady a teď?

Řekla bych, že ano. Snažím se.

Patříte mezi hrstku hereček, které se neprezentují na sociálních sítích. Asi nemá smysl ptát se, jaký máte k virtuálnímu světu vztah…

Sociální sítě nepoužívám a upřímně si o nich nemyslím nic dobrého. Ještě nedávno jsem měla Facebook, ale už nepoužívám ani ten. Popravdě, nedokážu se do něj přihlásit a nevadí mi to. Sítě mě prostě rozčilují. Pořád v propojení, pořád sdílení, vědět o všech všechno, to není nic pro mě. V souvislosti s tím on-line světem vidím reálnou modelovou situaci…

Sem s ní.

Jdu na kafe s kamarádkou. Místo toho, aby si se mnou povídala, tak si nejdřív musí vyfotit, jak vypadá její káva a dortík, pak prázdný talířek… Fotíme se spolu a ona vše postuje na sítě. Tedy ukazuje, že je na kávě se mnou. Ale v tu chvíli ji zajímá všechno ostatní, jen ne já, zajímá ji jen její profil na „instáči“, to, aby měla na fotce správně nakloněnou hlavu a správně vybrala filtr. Pak po celou dobu naší kávy sleduje, kolik lidí jí dalo like, kolik napsalo, že vypadá úžasně… Ufff.

Tomu vašemu ufff myslím rozumím…

A já v tu chvíli přestávám chápat, proč teda šla na kávu se mnou, když se chtěla po síti bavit s jinými lidmi?

Spousta rodičů si v době covidu a lockdownu pochvalovala, že můžou být všichni pěkně pospolu, což do té doby byla věc nemožná. Čím to je, že jsme to jako společnost dopracovali až tam, že to, co bylo za dob našich babiček přirozené, bylo do doby covidové nedostatkovou komoditou?

Já jsem přesně k těmto rodičům patřila. To covidové zastavení bylo v mnohém objevné: jak přirozené a hezké je, když se rodina sejde u jídla, chodíme spolu na procházky, jaká úleva je, když se od rána neječí (já) ve stylu „honem honem, jdeme pozdě“… Nevím, netroufnu si dělat nějaký velký rozbor společnosti, proč jsme to dopracovali až sem, kdy se spousta těchto věcí vytratila. Myslím, že je to dílem tím, jak strašný tlak je na výkon a rychlost – pod heslem „včera bylo pozdě“ – a taky tím, že v sobě člověk má zkrátka touhu hromadit – ať už peníze, majetek nebo třeba zážitky. A to ho pohání a nedovolí mu to zastavit se nebo aspoň zvolnit.

Narodila jste se v Brně, netáhne vás to k rodným kořenům? Třeba zrovna na Moravě by se dalo trochu zvolnit, sama o tom něco vím.

Netáhne. Nebo abych nebyla tak kategorická… Zpátky do Česka mě z Francie „přitáhly“ děti. Ale bylo to do Prahy, kde jsem žila od studií na DAMU. Brno mám fakt ráda a stále raději se tam vracím. Moravu vůbec miluju. A jak jsem si dřív nedokázala představit, že bych se třeba do Brna vrátila žít, tak už si to představit dokážu. To ale neznamená, že to udělám. Jsem na tom asi tak, že pobývám tam, kde je to pro tu chvíli nejpraktičtější, a to je momentálně Praha.

V seriálu Specialisté jste coby vyšetřovatelka v chlapské partě jediná žena. Hýčkají si vás patřičně herečtí kolegové?

Hýčkají, ale berou mě jako jednoho z nich, což je přesně to, co mi vyhovuje. Stručně řečeno, moji kolegové jsou skvělí, neměnila bych.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Dita Mrázková
Video se připravuje ...