Sobota 21. prosince 2024
Svátek slaví Natálie, zítra Šimon
Oblačno 4°C

Bezinkové žně: Připravte si vynikající víno, omáčku, sirup nebo marmeládu

Víno, které je zdravé
5. září 2022 | 06:00

Zatímco v červnu nás černý bez obdaroval květy, na konci léta je nejvyšší čas na sběr plodů. Vyrobíte z nich různé dobroty, které vám poslouží i jako domácí lék.

Vyberte si recept:
1) Sirup za tepla
2) Marmeláda
3) Víno
4) Omáčka

Stejně jako květy i plody bezinky mají řadu zdravotních benefitů. Jejich šťáva je plná vitaminů a dalších cenných látek. Sbírají se až tehdy, kdy jsou dostatečně zralé a vždy je jezte jen po tepelné úpravě. Pokud chcete jejich chuť vylepšit a zjemnit, zkuste do marmelády nebo šťávy přidat jablko. Co z nich připravit?

Sirup

Nasbírejte 1 kg bezinek, opláchněte a nechte okapat. Poté je pozvolna vařte asi 15 minut ve čtvrt litru vody. Po uvaření hmotu propasírujte přes síto. Přidejte 500 g třtinového cukru a vařte dalších 10 minut. Ještě horkou šťávu pak přelijte do láhví a uzavřete. Po vychladnutí skladujte v chladnu a užívejte v dávce 3x denně 50 ml.

Marmeláda

Potřebujete:

  • 2 kg bezinek
  • 2 kg jablek
  • 1 kg cukru
  • 1 balíček Gelfixu
  • 1 citron

Příprava:

Bezinky operte, jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na plátky. Gelfix smíchejte s 10 lžícemi cukru a vše promíchejte s ovocem. Potom v hrnci přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Poté vmíchejte zbylý cukr a vařte 15 minut. Jakmile je marmeláda hotová, ihned ji dejte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Víno

Potřebujete:

Autor: iStock.com

  • 1 kg bezinek
  • 1 kg cukru
  • 5 hřebíčků
  • 2 kousky celé skořice
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 l vody

Příprava:

Bezinky omyjte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte hřebíček, skořici a vařte 15 minut. Nechte vystydnout. Poté přisypte sušené droždí a dobře promíchejte. Uložte do tmavé místnosti (ani chladné, ani příliš teplé) a nechte kvasit 3 dny.

 

 

Omáčka

Potřebujete:

  • 500 g bezinek
  • 2 ks cibule
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 jablko
  • 500 ml vinného octa
  • 250 g cukru
  • 1 lžičku soli
  • 15 ks hřebíčku
  • 15 ks pepře
  • 2 kousky celé skořice
  •  ½ lžičky muškátového oříšku

Příprava:

Bezinky připravte, cibuli nakrájejte na kolečka, zázvor nastrouhejte najemno, jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Bezinky dejte do hrnce a zalijte octem. Vložte do trouby a nechte louhovat při teplotě 50–60 °C. Až bezinky pustí šťávu, tak ji sceďte a smíchejte s jablkem, cibulí, kořením, solí a cukrem. Vše vařte, dokud omáčka nezhoustne. Pak vyndejte skořici, hřebíček a pepř. Omáčka je výborná zejména k tmavému masu a k divočině.

Autor: Štěpánka Bínová