Vyberte si recept:
1) Sirup za tepla
2) Marmeláda
3) Víno
4) Omáčka
Stejně jako květy i plody bezinky mají řadu zdravotních benefitů. Jejich šťáva je plná vitaminů a dalších cenných látek. Sbírají se až tehdy, kdy jsou dostatečně zralé a vždy je jezte jen po tepelné úpravě. Pokud chcete jejich chuť vylepšit a zjemnit, zkuste do marmelády nebo šťávy přidat jablko. Co z nich připravit?
Sirup
Nasbírejte 1 kg bezinek, opláchněte a nechte okapat. Poté je pozvolna vařte asi 15 minut ve čtvrt litru vody. Po uvaření hmotu propasírujte přes síto. Přidejte 500 g třtinového cukru a vařte dalších 10 minut. Ještě horkou šťávu pak přelijte do láhví a uzavřete. Po vychladnutí skladujte v chladnu a užívejte v dávce 3x denně 50 ml.
Marmeláda
Potřebujete:
- 2 kg bezinek
- 2 kg jablek
- 1 kg cukru
- 1 balíček Gelfixu
- 1 citron
Příprava:
Bezinky operte, jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na plátky. Gelfix smíchejte s 10 lžícemi cukru a vše promíchejte s ovocem. Potom v hrnci přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Poté vmíchejte zbylý cukr a vařte 15 minut. Jakmile je marmeláda hotová, ihned ji dejte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru.
Víno
Potřebujete:
- 1 kg bezinek
- 1 kg cukru
- 5 hřebíčků
- 2 kousky celé skořice
- 1 balíček sušeného droždí
- 2 l vody
Příprava:
Bezinky omyjte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte hřebíček, skořici a vařte 15 minut. Nechte vystydnout. Poté přisypte sušené droždí a dobře promíchejte. Uložte do tmavé místnosti (ani chladné, ani příliš teplé) a nechte kvasit 3 dny.
Omáčka
Potřebujete:
- 500 g bezinek
- 2 ks cibule
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 jablko
- 500 ml vinného octa
- 250 g cukru
- 1 lžičku soli
- 15 ks hřebíčku
- 15 ks pepře
- 2 kousky celé skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
Příprava:
Bezinky připravte, cibuli nakrájejte na kolečka, zázvor nastrouhejte najemno, jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Bezinky dejte do hrnce a zalijte octem. Vložte do trouby a nechte louhovat při teplotě 50–60 °C. Až bezinky pustí šťávu, tak ji sceďte a smíchejte s jablkem, cibulí, kořením, solí a cukrem. Vše vařte, dokud omáčka nezhoustne. Pak vyndejte skořici, hřebíček a pepř. Omáčka je výborná zejména k tmavému masu a k divočině.