Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bezinkové žně: Připravte si vynikající víno, omáčku, sirup nebo marmeládu

Víno, které je zdravé
5. září 2022 | 06:00

Zatímco v červnu nás černý bez obdaroval květy, na konci léta je nejvyšší čas na sběr plodů. Vyrobíte z nich různé dobroty, které vám poslouží i jako domácí lék.

Stejně jako květy i bezinky mají řadu zdravotních benefitů. Jejich šťáva je plná vitaminů a dalších cenných látek. Sbírají se až tehdy, kdy jsou dostatečně zralé a vždy je jezte jen po tepelné úpravě. Pokud chcete jejich chuť vylepšit a zjemnit, zkuste do marmelády nebo šťávy přidat jablko.

Sirup

Nasbírejte 1 kg bezinek, opláchněte a nechte okapat. Poté je pozvolna vařte asi 15 minut ve čtvrt litru vody. Po uvaření hmotu propasírujte přes síto. Přidejte 500 g třtinového cukru a vařte dalších 10 minut. Ještě horkou šťávu pak přelijte do láhví a uzavřete. Po vychladnutí skladujte v chladnu a užívejte v dávce 3x denně 50 ml.

Marmeláda

Potřebujete:

  • 2 kg bezinek
  • 2 kg jablek
  • 1 kg cukru
  • 1 balíček Gelfixu
  • 1 citron

Příprava:

Bezinky operte, jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na plátky. Gelfix smíchejte s 10 lžícemi cukru a vše promíchejte s ovocem. Potom v hrnci přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Poté vmíchejte zbylý cukr a vařte 15 minut. Jakmile je marmeláda hotová, ihned ji dejte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Víno

Potřebujete:

Autor: iStock.com

  • 1 kg bezinek
  • 1 kg cukru
  • 5 hřebíčků
  • 2 kousky celé skořice
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 l vody

Příprava:

Bezinky omyjte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte hřebíček, skořici a vařte 15 minut. Nechte vystydnout. Poté přisypte sušené droždí a dobře promíchejte. Uložte do tmavé místnosti (ani chladné, ani příliš teplé) a nechte kvasit 3 dny.

 Na co jsou dobré

  • Pomáhá při bolestech kloubů.
  • Čistí krev.
  • Působí močopudně.
  • Snižují horečku, podporují pocení.
  • Působí analgeticky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová