Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

13 fíglů, jak se doma cítit šťastně: Odbornice vám poradí, jak na to

Domov je místo, kde se máte cítit dobře. Jak ale na to?
15. srpna 2022 | 06:00

Každé věci přidělte jediné a správné místo, nic dokola nepřenášejte z místnosti do místnosti, naučte se věcí zbavovat. A svůj byt či dům budete (zase) milovat.

Za tím si stojí dvojice sester Michaela Kramolišová (36) a Markéta Popovičová (34), dohromady šestinásobné mámy, které spolu založily projekt Mámami. Pomáhají ženám všeho věku krok za krokem s tím, aby se jejich domov stal jedinečným místem, aby si maximálně zjednodušily život. A to buď formou speciálních kurzů nebo knížkami, které vypustily na trh. Před časem to byla publikace Zamilujte si svůj domov, čerstvě se na svět vyklubala novinka – Zamilujte si svou kuchyň. „Máme za sebou patnáct let zkušeností z vlastních domovů, ale také z naší práce se stovkami žen. I díky tomu dnes můžeme pomáhat dalším ženám podívat se na svůj domov z nadhledu, najít hlavní příčinu každodenního stresu či chaosu,“ říkají unisono.

1. Zaostřeno na detail

Necítíte se ve svém bytě či domě tak úplně dobře? Zkuste se nejprve v klidu podívat kolem sebe. Než začnete s větou „tady je pořád binec“, zjistěte, co přesně vám vlastně vadí. Možná zjistíte, že ten nepořádek a neútulno není vlastně všude, ale největší problém vám dělá třeba množství bund v malé předsíni.

2. Jen to, co se vám líbí

K tomu, abychom se cítili doma dobře, potřebujeme mít kolem sebe věci, které nám dělají dobře. To vnáší do našich domovů i životů spokojenost. Zkuste se podívat na to, co denně držíte v rukou. Odpovídá to vašemu vkusu?

3. Stálé místo

Ukládejte věci tam, kde je používáte. Jestli si každý den chodíte pro lepidlo z pracovny do obýváku, může se stávat, že vám to lepidlo zůstává na stole nebo někde na půli cesty. Pokud se chcete vyhnout věčnému stěhování drobností, uložte je prostě tam, kde s nimi pracujete.

4. Umění zbavování se

Naučte se pravidelně dělat vítr ve vaší domácnosti – a to nejen v oblečení. Opravdu nemusíte mít celý život ty stejné věci a jen k nim přidávat další a další. Pokud se naučíte pravidelně třídit, vyhazovat, nebo posílat dál to, co už do vašeho života nepatří, nebudete možná potřebovat ani větší dům, pronajatou garáž nebo plnit půdu a sklep.

5. Konec zahlcenosti

Říkáte si, že neudržíte pořádek, že to prostě není vaše parketa? Často bývá problém v množství věcí, které vlastně nemají nikde své místo. Díky tomu je náš domov zahlcený. A my s ním. Nehledejte místo pro všechny vaše věci, ale udělejte místo pro věci, které doma opravdu chcete mít.

6. Nic neodkládejte

Zaplněné police, komody, podlaha nebo postel. Některá místa svadí k odkládání víc než jiná. Pokud se chcete cítit doma příjemně, zaměřujte se na místa, kde se kupí nejvíce nepořádku. Pravidelně, denně, nebo týdně. Díky jednoduchému návyku bude váš domov neustále funkční a vlastně i v podstatě uklizený.

7. Stačí jen něco

Řekněte si, co pro vás znamená uklizeno v aktuální situaci. S malými dětmi totiž uklizeno bude vypadat možná jinak, než když žijeme sami a při úklidu relaxujeme. Řekněte sama sobě, co chcete mít ideálně uspořádáno (denně či týdně). Je to večerní úklid kuchyně, všechny hračky na svých místech?

8. Drobnosti se počítají

Pokud váš domov vypadá tak, že byste nejraději zavřela a utekla, zkuste si na místech, kde se pohybujete nejčastěji vytvořit ostrůvky radosti. Může to být parapet plný rostlin, stěna oblíbených obrazů a fotek nebo difuzér s lampou a čtecím koutkem. To vás podrží ve chvílích, kdy se nepořádku nakupí víc, než byste chtěla.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná